Meniu deosebit de post!

După cum bine ştiţi de câteva zile, am intrat în Postul Crăciunului. Postul presupune renunţarea la alimentele ce provin de la animale, o mai mare atenţie la faptele pe care le face, la cuvintele ce le adresăm celor din jur, nu trebuie să uităm să ne rugăm mai mult, şi să fim mai atenţi cu … Citește mai mult

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o … Citește mai mult

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, … Citește mai mult

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi … Citește mai mult

Colesterolul – noi reguli!

Până nu demult, a reduce colesterolul se limita doar la evitarea consumului de ouă şi grăsimi. S-a dovedit între timp că situaţia este ceva mai complexă. Vestea bună este că există noi reguli şi noi metode de a reduce şi menţine sub control nivelul colesterolului. De ce este atât de important să reducem colesterolul? Pentru … Citește mai mult

Nu dispreţuiţi dovleacul!

Dovleacul alb zis turcesc, privit cu dispreţ de multe gospodine, este în realitate economic, gustos şi hrănitor şi poate înlocui merele şi cartofii în anumite preparate. Felii de dovleac în aluat de clătite Ingrediente necesare: 1 kg dovleac, 200 grame făină, 500 ml lapte, 2 ouă, puţin ulei, sare, scorţişoară, ulei pentru prăjit. Mod de … Citește mai mult

Exerciţiile fizice şi sănătatea I

Sportul şi grupele de vârstă Cine are nevoie de miscare? Toata lumea! În doze mai puternice sau mai slabe, „administrat” cu o frecvenţă si o intensitate mai mare sau mai mică, cu toţii avem nevoie de „medicamentul” denumit efort fizic. Cercetările o arată fără dubiu: necesitatea de a face mişcare este adânc înscrisă în codul … Citește mai mult

Ciupercile – beneficii – reţete!

Ciupercile reprezintă mâncarea ideală pentru toată lumea! Ciupercile au puţine calorii, nu conţin grăsimi şi colesterol, dar furnizează câţiva nutrienţi importanţi, cum sunt: seleniu, potasiu, vitamina D, vitamina B şi acid nicotinic, furnizează o sursă valoroasă de fibre dietetice. Ciupercile sunt principală sursă de antioxidant esenţial, seleniul. Seleniul protejează celulele de diferite boli cronice. Ele … Citește mai mult

De ce să consumăm cireşe?

Cireşele, ca şi cele mai multe fructe, sunt nişte pachete de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi din corp şi ajută la prevenirea cancerului şi bolilor de inimă şi împotriva procesului de îmbătrânire. Beneficiile nutriţionale ale cireşelor sunt destul de multe, având în vedere că ele sunt nişte fructe destul de micuţe. Multe din beneficiile … Citește mai mult

Delicatese cu căpşuni

Despre calităţile acestor fructe roşii minunate şi pline de vitamine, v-am mai povestit în articolul anterior. Pasionată de gătit şi mare iubitoare de prăjituri cu fructe, am încercat fel de fel de reteţe de prăjituri şi deserturi uşoare cu căpşuni. Pe cele mai deosebite, vi le recomand şi vouă. Gem de căpşuni – nelipsit din … Citește mai mult

Ştim cum se alcătuieşte un meniu ?

Ştiu cum se alcătuieşte un meniu şi cum nu se alcătuieşte un meniu? Complicată treabă pentru gospodina care ţine la sănătatea alor ei! Gândind meniul, ea trebuie să-l acorde cu gusturile comesenilor, cu posibilităţile băneşti, cu resursele sezonului – căci firesc este să mănânci primăvara miel, verdeţuri, pui şi fructe roşii, apoi cât ţine vara … Citește mai mult