Colesterolul – noi reguli!

alcohol-and-cholesterolPână nu demult, a reduce colesterolul se limita doar la evitarea consumului de ouă şi grăsimi. S-a dovedit între timp că situaţia este ceva mai complexă. Vestea bună este că există noi reguli şi noi metode de a reduce şi menţine sub control nivelul colesterolului.

De ce este atât de important să reducem colesterolul?

Pentru că un nivel ridicat al colesterolului reprezintă un serios pericol pentru sănătatea inimii. O dietă nesănătoasă, sedentarismul şi obezitatea reprezintă factori de risc care măresc nivelul colesterolului din sânge. Iar un nivel prea ridicat de colesterol poate forma depuneri de grăsimi pe arterele care alimentează inima. Aceste depuneri pot bloca arterele, sporind riscul bolilor cardiovasculare. Din fericire, doar o mică scădere a colesterolului poate avea un impact pozitiv. La fiecare reducere cu 10% a colesterolului, riscul bolilor cardiace scade cu 30%.

Astăzi, ţinerea în frâu a colesterolului este îmbucurător de uşoară. Noile descoperiri i-au îndemnat pe medici să modifice vechile reguli dietetice. Alimente care erau ieri interzise sunt considerate azi inofensive. Alte alimente ajută, se pare, la reducerea colesterolului: fie blochează absorbţia de colesterol, fie încetinesc producerea lui. Şi nu în ultimul rând, o medicamentaţie eficientă contribuie la menţinerea colesterolului sub control.

Ce este colesterolul?

Este o substanţă albă, ca ceara, fabricată de ficat şi prezentă în alimentele de origine animală – în special ouă, fructe de mare şi măruntaie.

Colesterolul este în totalitate periculos?

Nu. În cantităţi mici, colesterolul este necesar pentru producerea hormonilor sexuali, sinteza vitaminei D şi structura membranelor celulelor. Este, totodată, o componentă importantă a acizilor biliari produşi de organism pentru digestia grăsimilor.

Există mai multe tipuri de colesterol?

Există un singur tip de colesterol, dar există două tipuri de „purtători” care îi transportă în organism. Este vorba de lipoproteinele cu densitate scăzută LDS, cu tendinţa de a depune colesterolul pe pereţii vaselor de sânge – de aici denumirea de „colesterol rău” – şi de lipoproteine cu densitate mare LDM, care eilimină excesul de colesterol – de aici, şi colesterolul bun.

Ce provoacă creşterea colesterolului?

Principalul factor de risc îl reprezintă grăsimile saturate. Se găsesc în carnea grasă, pielea de la pasăre, produsele lactate din lapte integral, slănină, patiserii, biscuiţi, chipsuri, snacks. Un consum prea mare poate înfunda arterele şi îngroşa sângele, dar, mai important, poate stimula ficatul să producă mai mult colesterol, ridicând astfel nivelul colesterolului din sânge. Potrivit studiilor, reducerea consumului de grăsimi saturate poate scădea colesterolul din sânge cu 10-15%.

Cafeaua proaspătă, nefiltrată, poate mări şi ea semnificativ colesterolul din sânge. Filtrarea ei îndepărtează reziduurile grase şi contracarează acest efect.

Trebuie să renunţ la toate alimentele preferate?

Nu neapărat. Dacă sunteţi carnivor convins, puteţi mânca în continuare carne. Se recomandă 175 grame pe zi de carne macră, peşte sau pasăre fără pieliţă. Potrivit experţilor de la Centrul din Chicago, fie că alegeţi carne roşie macră, fie pasăre fără pieliţă sau peşte, nivelul colesterolului nu suportă modificări.

Un alt aliment care a primit undă verde: ouăle. Deşi erau considerate tabu pentru persoanele cu colesterol mărit, studii recente au descoperit că ouăle nu sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi moderate. După cum s-a văzut, nu colesterolul din alimente, ci grăsimile saturate sunt cele care măresc cel mai mult colesterolul din sânge. Iar ouăle au un conţinut sărac de grăsimi saturate şi sunt foarte nutritive. Chiar şi cacaua din ciocolată este pivită azi cu alţi ochi. Ea conţine acid stearic, un acid gras care nu măreşte colesterolul, şi, diferiţi antioxidanţi, care previn depunerea colesterolului rău pe artere.

3 thoughts on “Colesterolul – noi reguli!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.