Controlul colesterolului

healthylifeÎncepând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice.

Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de trei sau patru ori pe an.

Ce alimente alegem pentru reducerea trigliceridelor?

Lactate

  • Permise: lapte degresat, lapte bătut, brânză de vaci slabă, iaurt natural, creme, budinci cu îndulcitor.
  • Interzise: lapte concentrat, iaurturi cu fructe, brânzeturi grase, creme şi budinci cu zahăr, din comerţ.

Alimente proteice

  • Permise: carne de vită slabă, de viţel, de pui şi toate tipurile de peşte.
  • În cantităţi limitate: ouă, măruntaie.
  • Interzise: carne de porc grasă, mezeluri, afumături

Legume

  • Permise: toate legumele verzi şi rădăcinoase, proaspete sau conservate.
  • În cantităţi limitate: legumele uscate (linte, năut, fasole boabe, mazăre uscată).

Fructe

  • În cantităţi limitate: fructe proaspete sau îndulcite cu îndulcitor: căpşuni, pepene galben, pepene verde – 300 grame pe zi. Mere, portocale, pere, kiwi, piersici, caise, zmeură, grapefruit – 150 grame pe zi. Banane, prune, smochine – 100 grame pe zi.
  • Interzise: struguri, cireşe, fructe confiate, fructe în sirop, fructe uscate (caise, prune, curmale, stafide), compoturi dulci din comerţ.

Feculente

  • Permise: pâine albă şi integrală.
  • În cantităţi limitate: cartofi, orez, griş, făină, aluat.
  • Interzise: cornuri dulci.

Dulciuri

  • Permise: cele preparate pe bază de îndulcitor de sinteză sau zaharină, orez cu lapte degresat.
  • Interzise: cele pe bază de zahăr şo toţi derivaţii lui: patiserii din comerţ, biscuiţi, miere, dulceaţă, gemuri, bomboane, ciocolată, turtă dulce, şerbeturi şi îngheţate din comerţ.

Grăsimi

  • Permise: margarină vegetală, ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, de porumb.
  • În cantităţi limitate: unt, smântână.
  • Interzise: untură, maioneză.

Băuturi

  • Permise: apă, cafea, ceai, sucuri de legume: roşii, ţelină, praz.
  • În cantităţi limitate: suc de fructe proaspăt, vin roşu (1 pahar pe zi).
  • Interzise: alcool (aperitive, digestive, lichioruri, şampanie, vin alb, vin rose, bere, cidru), sucuri dulci din comerţ.

Conţinutul de colesterol la 100 grame

  • gălbenuş de ou: 600 mg
  • icre: 700 mg
  • pate de ficat: 420 mg
  • partea grasă a cărnii: 300 mg
  • unt: 250 mg
  • carne de pui cu pieliţă: 75 mg
  • brânză grasă: 75 mg
  • carne de vită: 60 mg
  • jambon, carne macră de porc, curcan: 60 mg
  • peşte: 40 mg
  • mezeluri: 100 mg
  • lapte integral: 10 mg
  • lapte bătut: 0 mg
  • iaurt: 11 mg
  • fructe: 0 mg
  • legume: 0 mg.

1 thought on “Controlul colesterolului”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.