Nu dispreţuiţi dovleacul!

dovleacDovleacul alb zis turcesc, privit cu dispreţ de multe gospodine, este în realitate economic, gustos şi hrănitor şi poate înlocui merele şi cartofii în anumite preparate.

Felii de dovleac în aluat de clătite

Ingrediente necesare: 1 kg dovleac, 200 grame făină, 500 ml lapte, 2 ouă, puţin ulei, sare, scorţişoară, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: din făină, lapte, ouă, puţin ulei şi sare, scorţişoară, se face un aluat obişnuit de clătite, care se bate bine să nu rămână cocoloaşe de la făină. Dovleacul se curăţă, se taie felii subţiri de ½ cm, apoi în pătrate. Cu o furculiţă, se ia fiecare pătrăţelde dovleac, se înmoaie în aluatul de clătite şi se prăjesc pe ambele părţi, auriu deschis.

caramel_pumpkin_piePlăcintă cu dovleac

Ingrediente necesare: 500 grame făină, 3 ouă, 250 grame zahăr, puţină drojdie, 250 grame margarină, 150 ml lapte, 100 ml smântână, esenţă de vanilie şi lămâie, 300 grame dovleac ras.

Mod de preparare: din toate ingredientele, mai puţin dovleacul, şi cu drojdia înmuiată în puţin lapte cald, se face un aluat care se frământă bine, apoi se lasă 30 de minute la cald, să dospească. Se întinde o foaie care se pune pe fundul unei tăvi late, deasupra se pune dovleacul ras, în strat gros, se presară 4 linguri de zahăr amestecat cu puţină scorţişoară şi se coace la foc potrivit, cam 40 de minute.

noid-doce_de_abóbora-500x551Cremă de dovleac

Ingrediente necesare: 1 kg dovleac, 200 grame zahăr, 50 grame miez de nucă, 100 grame stafide, coaja rasă de la lămâie.

Mod de preparare: dovleacul se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se pune la fiert în apă clocotită. Se fierbe înăbuşit până se înmoaie, se dă prin sită, se freacă spumă cu o lingură de lemn împreună cu zahărul, apoi se adaugă nucile tocate, stafidele şi coaja de la lămâie.

pireuPiure de dovleac (garnitură la fripturi)

Ingrediente necesare: 1 kg dovleac, 150 ml smântână, 100 grame brânză rasă, o ceapă roşie, o lingură făină, 6 linguri ulei, piper, pătrunjel verde.

Mod de preparare: se curăţă şi se rade dovleacul, apoi se înăbuşe în 3 linguri ulei, până se înmoaie, amestecând mereu ca să nu se prindă . separat se rumeneşte ceapa în restul de ulei, se adaugă făina şi se stinge cu smântână sau lapte, obţinând un sos alb gros. Acest sos se amestecă cu dovleacul înmuiat, se adaugă piper şi pătrunjelul tocat şi se bate bine cu o lingură de lemn, până devine spumos.

supaSupă de dovleac

Ingrediente necesare: 1 kg dovleac, 1 litru lapte, 2 linguri zahăr, crutoane din pâine, unt sau smântână.

Mod de preparare: Tăiaţi în bucăţele miezul unui dovleac. Fierbeţi în puţină apă sărată. Pasaţi şi diluaţi pasta obţinută cu 1 litru lapte clocotit. Puneţi zahărul şi lăsaţi la foc mic câteva minute. Puteţi servi supa cu crutoane de pâine şi puţin unt sau smântână.

Poftă bună!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.