Meniu deosebit de post!

2447După cum bine ştiţi de câteva zile, am intrat în Postul Crăciunului.

Postul presupune renunţarea la alimentele ce provin de la animale, o mai mare atenţie la faptele pe care le face, la cuvintele ce le adresăm celor din jur, nu trebuie să uităm să ne rugăm mai mult, şi să fim mai atenţi cu aproapele nostru.

Chiar şi în post, putem prepara reţete variate şi delicioase!

Vă propun un meniu compus din roşii umplute cu cuş-cuş, ciorbă de cartofi, musaca de soia cu ciuperci, chec cu banane.

Rrosiioşii umplute cu cuşcuş

Ingrediente necesare: 1 kg roşii, 50 grame cuş-cuş, 3 linguri pesmet, 2 linguri ulei, o legătură mărar, sare, piper.

Mod de preparare: cuş-cuş-ul se pune la fiert în apă fiartă cu sare. Roşiile se spală, se taie pe mijloc, dar nu de tot astfel încât să se ţiă legate cele două jumătăţi, şi scoatem miezul cu o linguriţă. Încingem uleiul într-o tigaie, călim pesmetul până se aureşte, punem cuş-cuş-ul bine scurs, punem puţină sare, piper, verdeaţa tocată mărunt. Umplem roşiile cu acest amestec. Într-o tavă, aşezăm roşiile, adăugăm printre ele miezul de roşii pasat şi se dă la cuptor 15 minute.

supaCiorbă de cartofi

Ingrediente necesare: 1 kg cartofi, 1 ceapă, 1 morcov mare, 1 ardei gras, 25 grame fidea fără ou, 250 ml suc de roşii, boia dulce, 3 linguri ulei, pătrunjel verde, sare.

Mod de preparare: se curăţă legumele, morcovul se dă pe răzătoare, ardeiul gras se taie feliuţe, ceapa se toacă mărunt şi cartofii se taie cubuleţe. Punem uleiul la încins şi călim puţin ceapa, adăugăm morcovul şi ardeiul gras, punem puţină boia, umplem oala cu apă şi adaugăm cartofii, sarea. Lăsăm totul să fiarbă. Când legumele sunt fierte, adăugăm fideaua şi mai lăsăm să dea un clocot, stingem focul şi presărăm verdeaţă tocată mărunt. Dacă doriţi să fie puţin mai acrişoară se pot adăuga 1-2 linguri de oţet.

musacaMusaca de soia cu ciuperci

Ingrediente necesare: 100 grame soia cuburi, 250 grame ciuperci, 2 cepe, 1 ardei gras, 2 cartofi, 2 linguri de bulion, 3 linguri cu ulei, 1 ceaşcă apă, 300 grame făină, rozmarin, cimbru, sare.

Mod de preparare: soia se pune la înmuiat în apă fiartă cu puţină sare timp de 30 de minute. Cartofii se fierb şi se pasează. Se frământă făina cu o ceşcuţă cu apă şi puţină sare până se obţine un aluat moale, care se dă la frigider 20 de minute. Se căleşte ceapa tocată, apoi se pun ciupercile şi ardeiul gras tăiate cuburi, soia stoarsă, bulionul şi se condimentează după gust. Stropeşte cu puţină apă şi lasă pe foc încă 5 minute. Din aluat se întind două foi. Prima foaie se întinde într-un vas uns cu puţin ulei. Se amestecă umplutura de soia cu cartofii pasaţi şi se pune totul în vas. Se acoperă cu cealaltă foaie de aluat. Foaia se unge cu puţin ulei şi se dă tava la cuptor pentru 20 de minute.

imagesChec cu banane

Ingrediente necesare: 3 banane coapte, 175 grame zahăr , 200 ml ulei, 250 grame făină, 1 linguriţă bicarbonat, puţină sare, esenţă de lămâie, câteva alune, ½ linguriţă cu praf de copt, 2 plicuri zahăr vanilat, şerbet de vanilie/lămâie.

Mod de preparare: alunele se pun la copt pentru 10 minute într-o tavă la foc moderat. Când s-au răcit, se dau prin maşina de tocat. Bananele se pasează cu dosul unei furculiţe. Se pun într-un castron împreună cu uleiul, zahărul, vanilia şi esenţa de lămâie. Amestecaţi până când pereţii vasului rămân curaţi. Separat, se amestecă făina cernută cu bicarbonatul sarea, praful de copt şi alunele măcinate. Amestecăm totul bine până se omogenizază. Se unge o formă de chec şi se dă la cuptor la foc mic, pentru aproximativ 45-50 de minute. Între timp, se topeşte pe baie de aburi şerbetul şi se unge checul după ce a fost scos din cuptor. Se taie şi se serveşte numai după ce s-a răcorit.

Poftă bună!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.