Sfaturi pentru un somn bun

Sfaturi pentru un somn bun

Se spune că o persoană din 5 suferă de insomnie sau de tulburări ale somnului. Înainte de a adopta o alimentaţie favorabilă somnului, este mai bine să excludem ceea ce este dăunător acestuia. Mai întâi excitanţii: cafea, ceai, începând cu ora 17, apoi alcoolul şi tutnul. Apoi, excesul de proteine la cină, deoarece acestea cresc sensibil temperatura corpului, care se opune lipotermiei naturale care survine seara şi care este necesară apariţiei somnului. Pe de altă …

Citeste tot

Unghiile şi sănătatea

Unghiile se pigmentează sau se deformează destul de frecvent, din multiple cauze: vârstă, ereditate, infecţie, şoc sau diverse boli care afectează organismul. Unghia este compusă din mai multe straturi de celule plane, care se reproduc la bază, la nivelul rădăcinii. Aceste celule sunt ca şi părul constituie din keratină, o proteină bogată în sulf şi oligoelemente de tipul seleniului şi potasiului. Sinteza keratinei se face sub piele. Rădăcina unghiei este puternic vascularizată. Creşterea, în medie …

Citeste tot

De ce ne e foame? Ce este pofta de mâncare?

Ce este pofta de mâncare? Ea se caracterizează printr-o dorinţă de a mânca un produs alimentar destinat să procure plăcere. Această atracţie poate să apară şi fără să ne fie foame, cum ar fi de exemplu o prăjitură ce este apetisantă atât în cursul mesei, cât şi în afara ei. Dificultăţile noastre vin cel mai adesea de la acest apetit, pe care va trebui să-l combateţi sau cel puţin să-l „controlaţi”. Cum să ne controlăm …

Citeste tot

Uleiuri în bucătărie

Bune pentru gătit: Ulei de porumb. Extras din boabele de porumb, este ideal de utilizat la prăjirea peştelui, deoarece îi conferă acestuia o crustă crocantă. Ulei de floarea-soarelui. Este fabricat din seminţele de floarea-soarelui. Excelent pentru alimentele carenu necesită decât o rumenire superficială, în special, ouă, deoarece este un ulei uşor. Ulei de măsline. Un amestec de uleiuri rafinate de măsline, cu o aromă subitlă de măsline. Foarte bun pentru prepararea cărnii de pui, porc, …

Citeste tot

Vitaminele B – pentru moralul dumneavoastră!

Vitaminele din grupa B participă la mecanismele care transformă glucidele în energie. Deci, celulele organismului au nevoie de aceste vitamine pentru a da la rândul lor vigoarea necesară pentru a lua viaţa în piept. Rareori apare carenţa într-o singură vitamină B, de cele mai multe ori se manifestă o lipsă globală a vitaminelor din grupa B. Multe dintre ele influenţează mai precis echilibrul psihic. Trei dintre fac posibilă sinteza neuromediatorilor indispensabili echilibrului psihic şi moralului …

Citeste tot

Meniu deosebit de post!

După cum bine ştiţi de câteva zile, am intrat în Postul Crăciunului. Postul presupune renunţarea la alimentele ce provin de la animale, o mai mare atenţie la faptele pe care le face, la cuvintele ce le adresăm celor din jur, nu trebuie să uităm să ne rugăm mai mult, şi să fim mai atenţi cu aproapele nostru. Chiar şi în post, putem prepara reţete variate şi delicioase! Vă propun un meniu compus din roşii umplute …

Citeste tot

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, …

Citeste tot

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de …

Citeste tot

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate. Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele …

Citeste tot

Colesterolul – noi reguli!

Până nu demult, a reduce colesterolul se limita doar la evitarea consumului de ouă şi grăsimi. S-a dovedit între timp că situaţia este ceva mai complexă. Vestea bună este că există noi reguli şi noi metode de a reduce şi menţine sub control nivelul colesterolului. De ce este atât de important să reducem colesterolul? Pentru că un nivel ridicat al colesterolului reprezintă un serios pericol pentru sănătatea inimii. O dietă nesănătoasă, sedentarismul şi obezitatea reprezintă …

Citeste tot

Nu dispreţuiţi dovleacul!

Dovleacul alb zis turcesc, privit cu dispreţ de multe gospodine, este în realitate economic, gustos şi hrănitor şi poate înlocui merele şi cartofii în anumite preparate. Felii de dovleac în aluat de clătite Ingrediente necesare: 1 kg dovleac, 200 grame făină, 500 ml lapte, 2 ouă, puţin ulei, sare, scorţişoară, ulei pentru prăjit. Mod de preparare: din făină, lapte, ouă, puţin ulei şi sare, scorţişoară, se face un aluat obişnuit de clătite, care se bate …

Citeste tot