Unghiile şi sănătatea

sanatate unghiiUnghiile se pigmentează sau se deformează destul de frecvent, din multiple cauze: vârstă, ereditate, infecţie, şoc sau diverse boli care afectează organismul. Unghia este compusă din mai multe straturi de celule plane, care se reproduc la bază, la nivelul rădăcinii. Aceste celule sunt ca şi părul constituie din keratină, o proteină bogată în sulf şi oligoelemente de tipul seleniului şi potasiului. Sinteza keratinei se face sub piele. Rădăcina unghiei este puternic vascularizată. Creşterea, în medie de 3 milimetri pe lună variază în funcţie de vârstă, starea de sănătate, ereditate, obieiuri de viaţă (muncă namuală), climat şi de localizarea ei (cea de la degetul mare al piciorului creşte de exemplu mai încet).

Factorii care influenţează modificarea unghiei:

  • ereditatea, vârsta şi şocurile

Se estimează că factorul ereditar joacă un rol important. Dacă mama are unghiile bombate, copiii au toate şansele să aibă şi ei unghii bimbate. Vârsta are şi ea un rol important, deoarece unghiile îmbătrânesc şi ele ca şi organismul. Aceasta se traduce prin apariţia striurilor longitudinale care se accentuează cu timpul. Apare ceea ce în termeni medicali se numeşte onicogrifoză, mai ales la persoanele în vârstă, adică o îngroşare inegală a unghiei care ia aspect de gheară. Unghiile sunt foarte sensibile şi la şocuri. Dacă o unghie este strivită, ea se colorează în vânăt ceea ce se traduce prin prezenţa unui hematom. Unghia se poate deforma şi revine la normal doar după 6 luni.

Când deformarea unghiei este accentuată, ea poate deveni jenantă şi nu mai pot fi efectuate unele mişcări cotidiene, cum ar fi de exemplu încheierea nasturilor.

  • micoze şi alte infecţii

Uneori în jurul unghiei pot apărea infecţii bacteriene. Se formează adesea un panariţiu superficial. Infecţiile pot apărea şi la persoanele care îşi rod unghiile. Aceasta este o adevărată maladie numită onicofagie, care reflectă o nervozitate accentuată. În acest caz unghia devine dureroasă.

Altă infecţie care poate apărea la nivelul unghiei este micoza (onicomicoza), care afectează mai ales persoanele în vârstă.

În jur de 40% dintre persoanele de peste 70 de ani pot fi afectate de micoză, care este o infecţie cu o ciupercă microscopică, care se hrăneşte cu keratină şi preferă locurile calde şi umede, cum ar fi unghiile de la picioare. Adesea unghiile iau o coloraţie galben-brună, şi se îngroaşă în acest caz.

Este indicat consultul la dermatolog care prescrie antimicotice sub formă de comprimate sau unguente pentru a localiza infecţia.

Semnale revelatoare

O deformare sau o decolorare a unghiei, pot exprima o boală sau o carenţă care afectează tot organismul. Este posibil să se pună 60 de diagnosticuri, examinând doar unghiile. Regiubnea unghiei este foarte vascularizată, fiind un mijloc de transport eficient pentru a conduce toate elementele de care are nevoie pentru a creşte.

Dacă vascularizaţia este perturbată de afecţiuni de ordin arterial (infarct) sau venos (varice, flebite) unghia nu mai este alimentată corect. Creşterea încetează, calitatea scade, devine casantă şi se pot deforma.

Alt exemplu semnificativ al impactului stării de sănătate asupra unghiei; afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare. Extremităţile degetelor nemaifiind bine oxigenate datorită circulaţiei proaste a sângelui, unghiile se deformează, devin bombate (unghii hipocratice).

O multitudine de alte maladii pot avea influenţă asupra formei şi culorii unghiei. Este cazul cirozei, al insuficienţei renale, gutei, cancerului, anemiei, maladiilor cutanate cum ar fi vitiligo, pelada, psoriazis. În aceste cazuri pentru ca unghia să-şi recapete culkoarea normală, trebuie tratată maladia în cauză. Orice deformare sau modificare de culoare a unghiei trebuie tratată mai ales că unghia se reface în 6 luni pentru mâini şi un an pentru unghiile de la degetul mare de la picior.

În cazul în care sub unghie apar pete negre sau brune, poate fi vorba de un melanom, o tumoră cauzată de melancocite, celule responsabile de colorarea pielii, şi aceasta impune consult de urgenţă la dermatolog.

Reguli de aur pentru unghii puternice

  1. nu ţineţi mult timp mâinile în apă, mai ales cu detergenţi.
  2. nu vă roadeţi unghiile. În primul rând nu este frumos, trădează nervozitatea şi constituie poartă de intrare pentru germeni infecţioşi.
  3. nu faceţi exces de zel cu frumuseţea: limitaţi-vă la o manichiură la interval de o săptămână sau chiar două săptămâni.
  4. nu abuzaţi de unghiile false, deoarece răşina folosită pentru aplicarea lor, este toxică pentru unghii.
  5. tăiaţi cuticula (pieliţa de pe marginea unghiilor) foarte încet.
  6. consumaţi alimente bogate în vitaminele A, B, E şi fier.
  7. nu tăiaţi unghiile cu cleştele sau foarfecele ci scurtaţi-le cu ajutorul unei pile.
  8. dacă efectuaţi muncă manuală, folosiţi mănuşi de protecţie.
  9. pentru unghiile de la picioare, nu purtaţi încălţăminte prea strâmtă, aerisiţi picioarele, tăiaţi unghiile scurt şi spălaţi zilnic picioarele.

Striurile albe nu semnifică lipsă de calciu

Multe persoane au striuri mici, albe pe unghie. În trecut s-a crezut că acestea semnifică o lipsă de calciu. În realitate aceste striuri sunt provocate de microşocuri repetate asupa unghiei datorită unor munci manuale excesive sau după o manichiură. De asemenea pot apărea după o boală.

Indiferent de cauză, ele sunt fără gravitate.

Cât de sănătoase sunt unghiile tale? Tu ştii să ai grijă de unghiile tale?

2 thoughts on “Unghiile şi sănătatea”

  1. Useful article, cum spuneam, eu am unghii cu gel de un an si doua luni, sanatatea unghiilor o poti vedea pe interior – au culoare normala, sunt frumoase. Manichiuristele de unghii tehnice sunt in majoritate de duzina, eu am nimerit prin recomandari o tipa super ca lumea, nu pileste excesiv unghia naturala, le construieste natural, nu arata ca niste copite. daca mergi la o artista ca aceasta, fii sigura ca unghiile tale nu patesc nimic. a, si eu mananc f sanatos, e regula de familie. 🙂

    http://www.sigina.ro/2010/11/conteaza-unde-iti-pui-unghiile-cu-gel/

    Reply
    • Asa e, conteaza foarte mult manichiurista si produsele pe care aceasta le foloseste. Eu am avut unghii cu gel timp de 3 ani, dupa care a fost necesara o pauza. O pauza de 8,9 luni in care le-am ingrijit sa se regenereze, si acum de 4 luni am din nou unghii cu gel! Nu pot fara ele, trebuie sa recunosc :”>

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.