Sfaturi pentru un somn bun

2

imagesSe spune că o persoană din 5 suferă de insomnie sau de tulburări ale somnului. Înainte de a adopta o alimentaţie favorabilă somnului, este mai bine să excludem ceea ce este dăunător acestuia.

Mai întâi excitanţii: cafea, ceai, începând cu ora 17, apoi alcoolul şi tutnul. Apoi, excesul de proteine la cină, deoarece acestea cresc sensibil temperatura corpului, care se opune lipotermiei naturale care survine seara şi care este necesară apariţiei somnului. Pe de altă parte, excesul de proteine tinde să se opună acţiunii triptofanului, un aminoacid care favorizează liniştirea receptorilor cerebrali.

Folosiţi alimente care facilitează producţia de serotonină. Serotonina este indispensabilă stării de liniştire şi a somnului. Ea este sintetizată plecând de la triptofan. Multe alimente bogate în glucide complexe sunt capabile să favorizeze transformarea triptofanului în serotonină. Eate vorba de pâinea integrală, orezul integral, cartofii fierţi în coajă, fulgii de ovăz. Deci, consumaţi măcar unul din aceste alimente seara.

Creşteţi nivelul de melatonină. Melatonina este hormonul somnului, cu condiţia ca acesta să circule în corp la un nivel suficient pentru a accelera faza de adormire şi a echilibra somnul între faza profundă şi paradoxală.

Este posibilă creşterea cantităţii de melatonină, prin expunerea de dimineaţă la surse puternice de lumină, şi dormind noaptea în obscuritate totală. De asemenea sunt indicate alimente care se pare că ar iterveni în sinteza melatoninei: orezul, porumbul, ovăzul, banana, uleiurile vegetale, obţinute prin presare la rece, care conţin acizi graşi omega-6 (ulei de floarea soarelui, din seminţe de struguri).

Nu uitaţi lecitina lecitina este o fosfolipidă bogată în fosfor şi acizi aminaţi, care acţionează favorabil asupra sistemului nervos. Ea facilitează eliminarea colesterolului de către ficat, posedă virtuţi calmante, ajută la concentrare, memorie şi facilitează somnul.

În alimentaţia curentă, există în soia, gălbenuş de ou, nuci, ulei de floarea soarelui.

De asemenea, există în farmacii sau în magazinele cu produse dietetice, sub formă de extract de soia, care se poate consuma în fiecare zi, câte o lingură, la prânz şi seara.

Complementar: drojdie de bere. Drojdia de bere este bogată în vitaminele din grupa B, ea ajută la restaurarea echilibrului nervos, favorabil somnului.

Două alimente care ajută la apariţia somnului:

  • salata – s-a observat că sucul alb conţinut în frunzele de salată posedă efecte sedative, datorate prezenţei unei substanţe numită lactucină, cu proprietăţi calmante.
  • nucşoara – în doze mici favorizează apariţia somnului. Nu abuzaţi, deoarece, în cantităţi mari, riscă să provoace efecte inverse şi poate deveni foarte periculoasă.

Somn uşor!

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

2 Comments

  1. Pingback: Secretele somnului « Pochincereda's Blog

  2. Pingback: 4 pași pentru un somn liniștit și odihnitor - DeWeekend.Ro

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
vitrină frigorifică
Cum alegem cea mai potrivită vitrină frigorifică?

Vitrină frigorifică - necesară pentru promovarea produselor O vitrină frigorifică te poate ajuta să vinzi mai ușor decât crezi. Clientul...

Close