Stilul alimentar vegetarian

Stilul alimentar vegetarian

Dintotdeauna alimentația a fost influențată de cererea alimentară, de resursele de care s-a dispus și de nivelul de cultură locală al populației respective. În lumea modernă, în care nivelul de cultură alimentară face ca omul să-și aleagă conștient hrana, în acord cu nevoile sale reale. În timp, s-a observat că nu toate tipurile de hrană au aceleași efecte asupra organismului. Printre distincțiile cele mai importante care s-au făcut a fost și aceea că alimentația de …

Citeste tot

Obezitatea – duşmanul frumuseţii II

Obezitatea – duşmanul frumuseţii II

Este preferabil să începem cura de slăbire primăvara, când apar legume şi fructe pe piaţă, deoarece astfel avem posibilitatea să mâncăm alimente care au valoare calorică foarte mică. Pentru a nu afecta organismul, este bine să ne adresăm unui medic pentru instituirea regimului alimentar. În afară de regimul alimentar, va trebui să depunem un efort susţinut, făcând o gimnastică specială de slăbire. Alergarea şi săriturile pe loc, ca mingea, sunt dosebit de eficace. În general, …

Citeste tot

Obezitatea – duşmanul frumuseţii I

Obezitatea – duşmanul frumuseţii I

Obezitatea provine totdeauna din cauza supraalimentării. Este drept că se mai adaugă şi alte cauze, cum ar fi un consum redus de energie sau o disfuncţie glandulară. Adevărul este însă că cine se îngraşă mănâncă mai mult decât îi trebuie; şi nu cu mult mai mult. Multe mame, de exemplu, sunt tentate să dea o alimentaţie prea consistentă copiilor lor. În loc de mese la ore fixe, le dau o serie de suplimente, în general …

Citeste tot

Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare III

Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare III

Mâncărurile cu carne satură datorită, în bună parte, calităţilor lor deosebite excito-secretorii şi pentru că sunt de obicei servite cu garnituri din făinoase sau legume sau cu salate – toate preparate cu grăsimi. La fiecare din cele două mese principale este indicat să existe salate sau fructe crude, care să necesite masticaţie şi să formeze balastul de celuloză necesar formării bolului alimentar. Dar senzaţia de saţietate este influenţată şi de modul de preparare. De exemplu, …

Citeste tot

Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare II

Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare II

În mod firesc se naşte însă întrebarea: De câte ori trebuie să mâncăm pe zi? Pentru adultul sănătos se recomandă 4-5 mese pe zi: Cea de dimineaţă, micul – dejun, apoi o gustare la jumătatea intervalului dintre micul dejun şi prânz, prânzul, o gustare la 3 ore după masa de prânz, şi cu două ore înainte de culcare, masa de seară, cina. Unele persoane au prostul obicei de a nu mânca nimic dimineaţa şi să …

Citeste tot

Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare I

Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare I

Modul cum se organizează orarul meselor, precum şi succesiunea felurilor de mâncare la o masă se numără printre factorii deloc neglijabili pentru păstrarea sănătăţii. Unii oameni mănâncă într-o zi de câte ori le este foame sau numai în jurul orei 17, când vin de la job, iar alţii de necrezut, mănâncă atât de dezordonat şi de incomplet în timpul zilei, încât se trezesc noaptea ca să îmbuce ceva, pentru că îi doare sau îi “arde” …

Citeste tot

Frumuseţea începe cu sănătatea 10 hotărâri care îţi pot schimba viaţa în bine

Frumuseţea începe cu sănătatea 10 hotărâri care îţi pot schimba viaţa în bine

Început de toamnă. Un minunat prilej să renunţi la obiceiurile proaste care îţi aduc numai necazuri. Fii hotărâtă şi te vei simţi mai frumoasă şi mai în formă în acest nou anotimp. 1. Gata, nu mai fumez! Ştii foarte bine cât de dăunător este fumatul pentru sănătate, dar amâni mereu să iei decizia de a renunţa. Îţi reamintim că efectele nefaste apar în timp, tutunul fiind singurul produs de consum cunoscut care scurtează viaţa a …

Citeste tot

Osteoporoza, hoţul tăcut

Osteoporoza, hoţul tăcut

Nu ocupă o poziţie fruntaşă în ierarhia bolilor cu grad maxim de risc pentru viaţa noastră. Dar slabă consolare: osteoporoza este, totuşi, o afecţiuhne de temut. Durerea de oase: primul vestitor al osteoporozei. Numele ei provine din latină şi se traduce prin „os poros”. Pentru că aşa arată un os atins de osteoporoză: ca un burete cu găuri mari în interior. Cum se ajunge în situaţia aceasta? În copilărie şi adolescenţă, masa osoasă creşte progresiv, …

Citeste tot

Cum alegi carnea. Ghidul cumpărătoarei

Cum alegi carnea. Ghidul cumpărătoarei

Pui cu steroizi, care se dezumflă spectaculos la contactul cu cuptorul, carne provenită din măcelării insalubre sau “primenită” pentru a nu-şi arăta vârsta – oferta de carne de pe piaţă ascunde multe capcane. Noi am aflat cum pot fi ocolite. Primul aspect de avut în vedere este modul în care e expusă carnea în magazin. Ea trebuie să fie expusă în vitrina frigorifică – nu în tăvi aşezate deasupra vitrinei, nici agăţată în cui. Al …

Citeste tot

Mănâncă variat dimineaţa

Mănâncă variat dimineaţa

Prima regulă în materie de echilibru alimentar este ca dimineaţa să mănânci cum trebuie. De ce este atât de important micul – dejun? După o noapte de post alimentar, organismul tău are nevoie să-şi refacă energia ca să nu te simţi obosit toată ziua. Prima masă din zi, dacă este compusă corect, acoperă 29% din necesarul zilnic de alimente nutritive şi de calorii. Merită să te trezeşti mai devreme şi, cu puţină imaginaţie, să pregăteşti …

Citeste tot

Căldură mare … Cu circulaţia cum stai? II

Căldură mare … Cu circulaţia cum stai? II

Bolile cardiovasculare Sunt afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge agravate, ca tot ce înseamnă circulaţie sanguină, de caniculă. Ce nu stă în puterea ta – medicii vorbesc despre factori de risc, modificabili şi nemodificabili. În cea de-a doua categorie intră factorii pe care nu îi poţi controla: o boală de inimă cu care te-ai născut, eventual – moştenită genetic, dar şi sexul – până spre 40 de ani, bărbaţii sunt afectaţi în procent mai …

Citeste tot