Mănâncă variat dimineaţa

Mănâncă variat dimineaţaPrima regulă în materie de echilibru alimentar este ca dimineaţa să mănânci cum trebuie.

De ce este atât de important micul – dejun? După o noapte de post alimentar, organismul tău are nevoie să-şi refacă energia ca să nu te simţi obosit toată ziua. Prima masă din zi, dacă este compusă corect, acoperă 29% din necesarul zilnic de alimente nutritive şi de calorii. Merită să te trezeşti mai devreme şi, cu puţină imaginaţie, să pregăteşti un mic-dejun variat. Dacă eşti în pană de inspiraţie, iată ce mănâncă dimineţa alte naţii:

Englezii: ceai cu lapte, pâine toast cu unt, marmeladă de portocale, ouă prăjite cu şuncă.

Olandezii: cafea cu lapte, pâine de secară cu unt, brânză edam sau gouda.

Canadienii: cafea neagră, prăjituri însiropate în celebrul lor sirop de arţat, iaurt.

Ruşii: ceai, iaurt, blinii şi peşte afumat.

Germanii: cafea neagră, cârnaţi, jambon, brânză, pâine neagră.

Francezii: pâine prăjită, unt, dulceaţă, cafea cu lapte, suc de portocale.

Savurează un mic-dejun cu fructe

Punguţe umplute cu brânză şi zmeură

Ingrediente necesare: 8 foi de clătite, 150 grame zmeură, 250 grame brânză dulce, 2 linguri zahăr pudră, puţină sare. Aveţi nevoie de scobitori lungi.

Mod de preparare: se face un aluat obişnuit de clătite, care trebuie lăsat să se odihnească o oră. Se toarnă apoi în tigaia unsă şi bine încinsă câteva linguri de aluat, astfel încât clătita să iasă potrivit de groasă şi să poată fi strânsă ca o punguţă. În mijlocul fiecărei foi de clătită se pune o lingură de brânză. Ăe acest pat de brânză se dispun fructele şi se presară zahăr după gustul fiecăruia. Se strâng marginile foilor de clătite, ca şi cum s-ar forma o pungă, şi se înfige o scobitoare prin încreţiturile obţinute. Brânză de vaci poate fi înlocuită cu o cremă.

Cocktail de morcovi cu portocale sau iaurt

Ingrediente necesare: 2 pahare suc de morcovi, suc de la două portocale, suc de la o jumătate de lămâie, 4 linguri de miere, 4 cuburi de gheaţă.

Mod de preparare: sucurile şi mierea se amestecă şi se pun la frigider. Se serveşte cu 1-2 cuburi de gheţă. Iar la sucul cu iaurt, la ingredientele de mai sus se adaugă un pahar de iaurt.

Budincă de brânză de vaci şi citrice

Ingrediente necesare: 300 grame brânză de vaci, 200 ml smântână, 2 ouă, 75 grame zahăr, 20 grame făină, o portocală, ½ lămâie, 30 grame unt.

Mod de preparare: se pune brânza de vaci să se scurgă bine de apă. Portocala şi lămâia se spală ci periuţa şi cu apă caldă, se şterg, apoi se taie jumătate din coajă în fâşii foarte subţiri, care se taie în bastonaşe scurte. Se pun într-un castron brânza scursă şi smântâna, se adaugă ouăle, zahărul, puţină sare şi sucul de la o jumătate de lămâie, iar la sfârşit făina, coaja de lămâie şi de portocală. Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu unt şi se coace la cuptor circa 40 de minute. După ce se răcoreşte, se bagă la frigider pentru trei ore. Se serveşte rece.

Căpşuni cu suc de portocale şi mentă

Ingrediente neecsare: 200 grame căpşune, 250 ml suc de portocale, 1 linguriţă zahăr, 1 fir de mentă verde.

Mod de preparare: cu două ore înainte de a se consuma, se pune menta într-o carafă, se toarnă sucul de portocale şi se adaugă zahărul. Se amestecă şi se păstrează la frigider. Căpşunele curăţate, spălate şi tăiate în două se ţin şi ele la frigider. În ultimul moment, se repartizează în cupe şi se toarnă sucul peste ele.

Cremă de ciocolată neagră cu stafide

Ingrediente necesare: 120 grame ciocolată neagră, 150 ml lapte, 250 ml smântâmă, 5 gălbenuşuri, 60 grame zahăr, puţină cacao, 20 grame stafide, frişcă.

Mod de preparare: amestecă laptele cu smântâna într-un vas şi pune pe foc. Când începe să dea clocot, ia vasul de pe foc şi adaugă ciocolata ruptă în bucăţi. Amestecă uşor până când se topeşte toată ciocolata. În alt vas, freacă gălbenuşurile cu zahărul, apoi toarnă puţin câte puţin, laptele cu ciocolata. Strecoară compoziţia, adaugă stafidele, apoi repartizeaz-o în patru cupe termorezistente. Se introduc la cuptor şi se lasă să fiarbă circa 15 minute. Se lasă să se răcească şi se ţin la frigider timp de 2 ore. Se serveşte decorată cu frişcă şi pudră de cacao. Această cremă asigură necesarul zilnic de calciu şi de fier.

Compot de caise

Ingrediente necesare: 400 grame caise, 100 grame zahăr, un baton de vanilie, miez de sâmburi de caise.

Mod de preparare: caisele se tie în două (sâmburii se păstrează) şi se pun într-un vas emailat. Se adaugă zahărul, apoi se toarnă apă cât să le acopere de două degete. Se adaugă baotnul de vanilie şi miezul de la câţiva sâmburi de caise. Se lasă să fiarbă la foc potriviz. După ce se răcoreşte, se introduce compotul la frigider. Se serveşte rece.

Budincă de pâine cu mere

Ingrediente necesare: 250 grame pâine tăiată felii, 2 mere, 300 ml lapte, 300 ml smântână, 4 ouă, 170 grame zahăr, 20 grame unt, vanilie.

Mod de preparare: se unge tava cu unt şi se pune un rând de pâine, apoi merele tăiate felii. Se acoperă cu restul de pâine. Deasupra se toarnă crema de lapte, preparată astfel: se freacă ouăle cu zahărul până se albesc, se toarnă laptele cald, amestecând mereu, apoi şi smântâna. După 10 minute, se introduce budinca în cuptorul bine încins.

Poftă bună!

1 thought on “Mănâncă variat dimineaţa”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.