Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare III

Orele de masă şi succesiunea felurilor de mâncare IIIMâncărurile cu carne satură datorită, în bună parte, calităţilor lor deosebite excito-secretorii şi pentru că sunt de obicei servite cu garnituri din făinoase sau legume sau cu salate – toate preparate cu grăsimi.

La fiecare din cele două mese principale este indicat să existe salate sau fructe crude, care să necesite masticaţie şi să formeze balastul de celuloză necesar formării bolului alimentar. Dar senzaţia de saţietate este influenţată şi de modul de preparare. De exemplu, două ouă fierte moi se evacuează din stomac în circa 1-2 ore, în timp ce două ouă preparate ca jumări, omletă sau chiar fierte tari se evacuează în circa 2-3 ore. De aceea, pentru a sigura un somn liniştit, masa de seară se va servi cu cel puţin 2 ore înainte de culcare, va fi ceva mai redusă ca volum şi alcătuită din alimente mai uşor digerabile, adică din cele care solicită mai puţin secreţii gastrice şi părăsesc stomacul mai repede.

Este bine să mai ştim că monotonia alimentară duce sigur la lipsa apetitului. Totuşi, folosirea repetată a unor feluri de mâncare gustoase, obişnuirea cu aspectul, mirosul şi gustul lor devin exictanţi ai secreţiei digestive care s-a adaptat, în mod reflex, la compoziţia hranei. De aceea, obiceiurile alimentare ale unei familii, ale unei colectivităţi trebuie respectate, bineînţeles numai dacă ele nu prejudiciază caracterul „raţional” al dietei. Metoda de a corecta deficienţele unor meniuri, de a ameliora tehnicile culinare folosite la prepararea unor feluri tradiţionale apare ca o măsură bună, cu şanse de a fi încetăţenite uşor şi cu beneficiu pentru alimentaţia multor familii.

O problemă importantă pentru gospodină este şi aceea a tartinelor pe care să le dea copilului sau soţului.

Copilul trebuie să-şi înceapă masa de dimineaţă cu cel puţin o cană de lapte. Refuzul copilului de a bea lapte dimineaţa nu se justifică, deoarece după somnul de noapte el este sigur flămând. Acesta este momentul când trebuie profitat de pofta lui de mâncare, prezentându-i-se pe masă tot ce este mai hrănitor.

Sunt situaţii când copilul nu mănâncă pentru că „trage la somn”, se scoală târziu şi, grăbit să ajungă la şcoală, nu mai are timp pentru mâncare. Astfel, zi după zi, grăbindu-se, pierde obişnuinţa mesei de dimineaţă. A tolera o astfel de deprindere este o greşeală care va influenţa în timp, starea de sănătate a copilului. Astfel de situaţii pot fi preîntâmpinate, acţionând asupra cauzelor, pe care nu este greu să le găsim. De ce trage copilul la somn? Probabil v-a convins că filmul de la TV sau jocul de pe calculator este foarte atractiv; sau după ce voi stingeţi lumina, copilul o aprinde, ca să-şi sfârşească romanul de aventuri.

De conţinutul meselor, de programarea lor, de timpul de somn, de organizarea orelor de lucru şi a celor de destindere depinde, în mare măsură, dezvoltarea armonioasă a copilului. Începeţi prin a obişnui copilul cu un mic dejun substanţial: lapte, pâine, unt, miere sau gem. Pentru gustarea de la şcoală, nu ungeţi pâinea cu produse zaharoase. Acestea taie pofta de mâncare pentru masa de prânz. Faceţi o tartină cu unt şi brânză, cu şuncă sau o felie de carne rece. Este bine ca fructele să nu lipsească de la gustarea de la ora 11. Fructele vor fi bine spălate, pentru a fi consumate cu tot cu coajă. În lipsa fructelor, o roşie sau un ardei, un castravete mic, fac şi mai îmbietoare gustarea. Iarna, când fructele se găsesc mai greu, acestea pot fi înlocuite cu miez de nucă sau prune uscate, alimente pe care toţi copiii le consumă cu multă plăcere.

Şi pentru adult masa de dimineaţă şi gustările de la ora 11 şi 17 prezintă aceeaşi importanţă. Cantităţile sunt însă diferite, în concordanţă cu nevoile calorice ale fiecăruia, şi mai ales cu felul muncii pe care o depune. Ca regulă generală, masa de dimineaţă va fi substanţială, deoarece principalul efort al zilei ni se cere de dimineaţă în primele ore de lucru. În afară de lapte, care începând de la şcolar şi până la vârstnic nu trebuie să lipsească măcar de la una din cele 3 mese principale, micul dejun rebuie , pe cât posibil, să reprezinte o masă completă, deci care să aducă alimente bogate atât în proteine, cât şi în glucide şi lipide. Deoarece laptele conţine proteine este indicat să se consume cu pâine cu unt şi gem sau miere. Ceaiul se va consuma cu pâine cu unt şi brânză, cu carne rece sau mezeluri.

Pentru soţul care pleacă la job, în afară de precauţia de a alege alimentele cele mai puţin alterabile, grija noastră specială va consta în completarea pachetului cu alimente bogate în completarea pachetului cu alimente bogate în proteine (ouă, brânză, costiţă, salam uscat) deoarece necesarul de glucide poate fi acoperit cu pâine şi fructe de sezon, care sunt mai uşor de procurat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.