Obezitatea – duşmanul frumuseţii II

Obezitatea – duşmanul frumuseţii II Este preferabil să începem cura de slăbire primăvara, când apar legume şi fructe pe piaţă, deoarece astfel avem posibilitatea să mâncăm alimente care au valoare calorică foarte mică. Pentru a nu afecta organismul, este bine să ne adresăm unui medic pentru instituirea regimului alimentar.

În afară de regimul alimentar, va trebui să depunem un efort susţinut, făcând o gimnastică specială de slăbire. Alergarea şi săriturile pe loc, ca mingea, sunt dosebit de eficace. În general, femeile grăsuţe sunt şi mai comode (poate tocmai de aceea sunt grăsuţe) şi, după câteva zile, abandonează gimnastica cu atât mai mult, cu cât, după efort, au o senzaţie de foame şi în special de sete foarte intensă.

În timpul efortului se produce o transpiraţie abundentă, ceea ce contribuie, în mare măsură, la scăderea în greutate. Dar majoritatea pacientelor se reped la apă, punând repede la loc lichidul eliminat.

O slăbire raţională cere în primul rând răbdare, perseverenţă şi voinţă. Altfel, rezultatele sunt minime faţă de sacrificiul făcut. Ţesutul gras, care se topeşte încet, este înlocuit treptat printr-o musculatură tonică, viguroasă şi acest rezultat nu se poate obţine în câteva zile, ci în câteva luni.

Pentru a păstra frăgezimea pielii este bine ca, atunci când ne-am hotărât să slăbim, să scădem cu 2-3 kilograme sub greutatea normală, apoi, treptat, să recuperăm aceste kilograme, care, dacă nu întrerupem gimnastica, se vor depune în mod egal şi armonios pe suprafaţa corpului şi în special pe faţă, redând tenului şi pielii de pe corp frăgezimea şi frumuseţea sa iniţiale.

O dată ajunse la greutatea dorită, va trebui să ne menţinem în limitele prescrise, controlându-ne cât mai frecvent greutatea şi luând măsuri cunoscute.

Persoanele obeze au o rezistenţă scăzută la efort, obosesc repede, au palpitaţii, ameţeli, greţuri, chiar şi vărsături în timpul sau după gimnastică. Aceste fenomene se datoresc lipsei lor de antrenament. Pentru început este bine ca efortul depus să fie mic, efectuându-se exerciţiile care nu necesită o solicitare prea accentuată, deoarece exagerarea va duce la o renunţare rapidă. Un regim alimentar, chiar foarte bine instituit, dacă nu este însoţit de gimnastică, va duce la o slăbire a musculaturii şi deci nu ne vom atinge ţinta de a ne păstra în acelaşi timp şi frumuseţea fizică, cu toate sacrificiile făcute.

Există şi o serie de boli care favorizează creşterea greutăţii corporale, în special afecţiunile glandelor endocrine. În aceste cazuri este nevoie să se instituie şi un tratament hormonal, bineînţeles cu avizul unui medic de specialitate. Dar şi în cazurile în care obezitatea are şi un substrat endocrin, regimul alimentar şi gimnastica fac parte integrantă din tratament.

Tinerii au toate posibilităţile de a face sport şi este bine ca din copilărie să se obişnuiască cu activitatea fizică. Aceasta, împreună cu o alimentaţie raţională sunt cele mai bune mijloace pentru împiedicarea depunerii maselor de grăsime care deformează un corp perfect. Musculatura obezilor fiind de o valoare scăzută, în perioada de creştere tinerii îngrăşaţi peste măsură pot să ia uşor atitudini vicioase. Greutatea mare pe care o suportă membrele inferioare favorizează deformarea genunchilor şi aplatizarea bolţii picioarelor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.