Căldură mare … Cu circulaţia cum stai? I

Căldură mare … Cu circulaţia cum stai? I

La peste 40°C, organismul tău are tulburări de circulaţie: inima, venele şi vasele sanguine devin “magistrale” cu “trafic” problematic. Pentru ca sângele să circule totuşi cât mai în voie, trebuie să cunoşti regulile şi riscurile verii. Circulaţia periferică proastă – Mai toată lumea se plânge de dureri de picioare. Fără “discriminare sexuală”: şi femeile şi bărbaţii suferă pe aceeaşi “baricadă” a timpurilor moderne – stresul, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă alterează circulaţia sanguină. Iar temperaturile înalte acutizează …

Citeste tot

Măslinele gustoase şi sănătoase

Măslinele gustoase şi sănătoase

Recunoscute din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile lor nutritive şi curative, măslinele ocupă un loc de cinste în alimentaţia noastră. Drumul spre gustul delicios – Din cauza gustului amărui, măslinele nu pot fi consumate direct. Necesită diverse procese de tratare a gustului – procesul natural de fermentare şi/sau conservare în ulei, apă sau saramură. Măslinele îngraşă? Indiferent dacă sunt verzi sau negre, măslinele conservate în saramură stimulează pofta de mâncare. Limitează-te astfel la masă …

Citeste tot

De ce ne e foame? Ce este pofta de mâncare?

Ce este pofta de mâncare? Ea se caracterizează printr-o dorinţă de a mânca un produs alimentar destinat să procure plăcere. Această atracţie poate să apară şi fără să ne fie foame, cum ar fi de exemplu o prăjitură ce este apetisantă atât în cursul mesei, cât şi în afara ei. Dificultăţile noastre vin cel mai adesea de la acest apetit, pe care va trebui să-l combateţi sau cel puţin să-l „controlaţi”. Cum să ne controlăm …

Citeste tot

Masa festivă de sărbători

Bucatele alese şi masa aranjată cu gust te vor ajuta să te simţi minunat de sărbători. Conform tradiţiei, pentru sărbătorile de iarnă, gospodinele pregătesc o sumedenie de bunătăţi tradiţionale, din carne de porc. Trebuie să recunoaştem că acestea sunt destul de grele pentru cei care au probleme de sănătate. De aceea, m-am gândit să vă dau 3 meniuri mai uşoare: unul rafinat, pentru gurmanzi, unul ieftin şi altul pentru cei care ţin dietă. Rolul gospodinei …

Citeste tot

Uleiuri în bucătărie

Bune pentru gătit: Ulei de porumb. Extras din boabele de porumb, este ideal de utilizat la prăjirea peştelui, deoarece îi conferă acestuia o crustă crocantă. Ulei de floarea-soarelui. Este fabricat din seminţele de floarea-soarelui. Excelent pentru alimentele carenu necesită decât o rumenire superficială, în special, ouă, deoarece este un ulei uşor. Ulei de măsline. Un amestec de uleiuri rafinate de măsline, cu o aromă subitlă de măsline. Foarte bun pentru prepararea cărnii de pui, porc, …

Citeste tot

Ce este aerofagia?

Aproape un sfert din populaţie suferă de aerofagie. Aerofagia constă în înghiţirea aerului în timp ce mâncăm. Aerul înghiţit ajunge în fundul stomacului, creând o „pungă de aer” care apasă pe diafragm şi provoacă senzaţia de apăsare dezagreabilă. Simptomele manifestate prin stomac umflat, balonare, dureri, durează adesea până la sfârşitul digestiei, adică o oră pentru lichide şi 3 ore pentru substanţe solide. Cauze O hernie hiatală, adică urcarea unei pârţi a stomacului în torace, este …

Citeste tot

Vitaminele B – pentru moralul dumneavoastră!

Vitaminele din grupa B participă la mecanismele care transformă glucidele în energie. Deci, celulele organismului au nevoie de aceste vitamine pentru a da la rândul lor vigoarea necesară pentru a lua viaţa în piept. Rareori apare carenţa într-o singură vitamină B, de cele mai multe ori se manifestă o lipsă globală a vitaminelor din grupa B. Multe dintre ele influenţează mai precis echilibrul psihic. Trei dintre fac posibilă sinteza neuromediatorilor indispensabili echilibrului psihic şi moralului …

Citeste tot

Binefacerile înotului

Unul din cele mai vechi şi mai populare sporturi, înotul a devenit, în ultimul timp, şi un mijloc de tratament în diverse afecţiuni. În primul rând, constituie una dintre cele mai bune metode de a vă păstra în formă. Ameliorează respiraţia, previne durerile de spate, acţionează benefic asupra articulaţiilor, întăreşte sistemul imunitar al organismului şi slăbeşte. Efectele terapeutice În apă nu cântărim decât a zecea parte din greutatea noastră corporală, în timp ce atunci când …

Citeste tot

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, …

Citeste tot

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de …

Citeste tot

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate. Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele …

Citeste tot