Trecerea de la teorie la practică
În momentul în care scriu acest articol, sunt conştientă de faptul că, potrivit ultimelor statistici făcute în România zilelor noastre, în jur de 80% din populaţie este sedentară.
Mai mult, încă mulţi dintre noi mai cred în mod complet greşit că simplul mers la serviciu, activităţile casnice, mersul la cumpărături sau eventualele activităţi manuale sunt suficiente, nemaifiind nevoie să facem sport.
O părere eronată, care ne costă pe tot mai mulţi dintre noi sănătatea şi echilibrul interior.
Pe de altă parte, realizez faptul că există încă foarte puţine ajutoare, mai ales la nivelul mentalităţilor, pentru a trece de la sedentarism la o viaţă activă. Probabil cei mai mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri îşi vor spune ca înţeleg necesitatea de a face sport, dar la mijloacele lor materiale, la situaţia familială sau la timpul disponibil, acest lucru este momentan imposibil. Oare chiar aşa să fie? Cu siguranţă, nu. Este nevoie doar de un pic de voinţă pentru a face pasul de trecere de la sedentarism la o viaţă activă.
Şi pentru a face mai uşoară această trecere, iată câteva sfaturi verificate:
- încercaţi mai multe tipuri de mişcare şi alegeţi-o pe aceea care să vă bucure cât mai mult. Oricum, nu uitaţi că după doar câteva săptămâni sau luni de sport, acesta se va transforma negreşit din corvoadă în bucurie.
- dacă este posibil, luaţi măcar câteva lecţii cu un instructor de cultură fizică medicală, care să vă ghideze atunci când faceţi sport cu un anumit scop. Dacă vreţi de pildă să slăbiţi şi să vă modelaţi corpul, veţi reuşi, mult mai repede, cu ajutorul unei persoane competente, să obţineţi rezultate pozitive, ceea ce va duce entuziasmul dvs. la cote nebănuite.
- nu uitaţi că rezultatele apar abia în 1-3 luni, de când aţi început sistematic să faceţi sport. Pentru a reuşi să treceţi de pragul critic al acestor luni, obligaţi-vă într-un fel sau altul să fiţi perseverent. De pildă, luaţi-vă un abonament la piscină sau la sala de forţă, angajaţi-vă solemn în faţa prietenilor, promiteţi partenerului sau partenerei că veţi schimba acest lucru în viaţa dvs.
- nu în ultimul rând, nu uitaţi să vă recompensaţi într-un fel sau altul pentru fiecare mică victorie în lupta cu sedentarismul. După o oră de alergare sau de gimnastică, recompensaţi-vă cu o baie caldă cu arome, cu un film bun, cu o plimbare relaxantă sau – că doar n-o fi foc – cu o prăjitură sau nişte ciocolată. Sănătatea este până la urmă arta convieţuirii armonioase cu noi înşine.
de acord cu tine! e mai greu la inceput. ar trebui sa nu ne lasam de sport nici atunci cand suntem in vacante pe undeva.. mai ales ca avem tendinta sa mancam/bem mai mult. asa ca sa fim si turisti frumosi si sanatosi 🙂
sportul nu doar ca ne ajuta sa slabim sau sa ne mentinem, dar ne si incarca cu energie, ne simtim mult mai bine si suntem mult mai veseli!
cat despre timp, daca ne dorim cu adevarat, sigur vom gasi o pauza sa facem ceea ce ne place!