Anim’est 2010 – Cluj-Napoca

animestWeekend-ul trecut a fost unul al filmelor de animație la Cluj Napoca. Festivalul Anim’est a ajuns deja la 5-a ediție.

Cinematograful Victoria și Centrul Cultural Francez au găzduit ediția de anul acesta. Aici, clujenii au putut urmări multe titluri de lung și scurt metraj din selecția Animest 2010, cele mai apreciate fiind Iluzionistul, film care a deschis festivalul la București, Logorama – film premiat la Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj de animație din 2010 și multe altele.

Duminică, în ultima zi de festival, au rulat la Cinema Victoria filmele aflate în Competiția de Film Românesc, dintre care am urmărit cu plăcere:  How to Deal with Nonsense, Legacy și Matyas, Matyas un proiect clujean care este și câștigătorul acestei competiții.  La finalul celor 70 de minute încărcate cu filme de animație românești, echipa care a realizat Matyas, Matyas a fost invitată în fața publicului.

Animația despre regele Matia nu se vrea a fi una istorică, ci redă atitudinile oamenilor, părerile și cunoștințele lor, fondate sau nu, asupra celui ce a fost cândva regele Ungariei. Filmul clujenilor pare a fi mai degrabă un documentar animat, în el fiind redate vocile celor intervievați și, după cum spuneam, s-au urmărit percepțiile și relaționările oamenilor cu privire la un personaj istoric. Felméri Cecilia, cea care a regizat filmul, are în plan un proiect asemănător Draculatura în care va fi redată atitudinea românilor față de mitul Dracula.

În animație să fii producător este o glumă

Mátyás, MátyásUnul dintre producătorii filmului câștigător a specificat că deși filmul clujean pare să renască, e nevoie de crearea unui fond cinematografic local, precum cele care există deja în Europa. Pentru realizarea acestui film, finanțarea a fost fictivă.

Jánosi Andreea, cea care s-a ocupat de grafica animației a afirmat că s-a lucrat aproximativ un an la desene, dar cu pauze și ședințe.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.