Reguli bune de încălcat

Reguli bune de încălcat

Câteva reguli cunoscute drept sănătoase nu sunt valabile chiar pentru toată lumea. Tu în ce categorie te afli? Ce se spune: cu cât consumi mai multe fibre, cu atât eşti mai sănătoasă. Cum e cel mai bine: 20-30 grame de fibre pe zi sunt suficiente pentru a ne menţine starea de sănătate. În plus, persoanele care suferă de diverse afecţiuni digestive trebuie să fie şi mai atente la consumul de fibre, pentru că acestea chiar …

Citeste tot

Măslinele gustoase şi sănătoase

Măslinele gustoase şi sănătoase

Recunoscute din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile lor nutritive şi curative, măslinele ocupă un loc de cinste în alimentaţia noastră. Drumul spre gustul delicios – Din cauza gustului amărui, măslinele nu pot fi consumate direct. Necesită diverse procese de tratare a gustului – procesul natural de fermentare şi/sau conservare în ulei, apă sau saramură. Măslinele îngraşă? Indiferent dacă sunt verzi sau negre, măslinele conservate în saramură stimulează pofta de mâncare. Limitează-te astfel la masă …

Citeste tot

Alimentele gata preparate pentru bebeluşi sunt sigure?

Alimentele gata preparate pentru bebeluşi sunt sigure?

Fie că sunt vândute în farmacii sau în marile magazine, alimentele pentru copiii mici trebuie să respecte aceleaşi reglementări. Prepararea lor este supusă unei legislaţii stricte Adevărat: reglementările produselor pentru copiii mai mici de 3 ani sunt severe. Ele cer o selecţtie riguroasă a materiilor prime (terenul pe care au fost crescute, varietăţile, tratamente agricole). Apoi se efectuează contraole în fiecare stadiu de fabricaţie , în scopul garantării securităţii şi igienei alimentului. Aceste reglementări impun …

Citeste tot

Să pregătim împreună fructe glasate

Cele mai frumoase ornamente pentru torturi, budinci, creme şi prăjituri se fac din fructe glasate în sirop de zahăr, ciocolată sau şerbet. Singura deosebire între ele e că fructele glasate în sirop de zahăr se pot păstra un timp mai îndelungat, pe când cele îmbrăcate în ciocolată sau şerbet se pot păstra cel mult o săptămână şi numai în frigider. Fructele glasate în sirop de zahăr se păstrează în borcane sau cutii metalice, aşezate în …

Citeste tot

Ce este aerofagia?

Aproape un sfert din populaţie suferă de aerofagie. Aerofagia constă în înghiţirea aerului în timp ce mâncăm. Aerul înghiţit ajunge în fundul stomacului, creând o „pungă de aer” care apasă pe diafragm şi provoacă senzaţia de apăsare dezagreabilă. Simptomele manifestate prin stomac umflat, balonare, dureri, durează adesea până la sfârşitul digestiei, adică o oră pentru lichide şi 3 ore pentru substanţe solide. Cauze O hernie hiatală, adică urcarea unei pârţi a stomacului în torace, este …

Citeste tot

Bucătăria popoarelor vecine

Fanteziile bulgarilor Bucătăria vecinilor noştri din inima Balcanilor a fost şi este de luat în seamă. Se caracterizează prin alimente consistente, vinuri puternice şi aromate, care au contribuit – spun legendele locale – la forţa anticului Spartacus şi la talentul miticului Orfeu, ambii avându-şi obârşia prin părţile locului. Printre fanteziile culinare ale bulgarilor se înscrie combinaţia de usturoi şi nuci, folosită la asezonarea salatelor şi la condimentarea unor mâncăruri cu carne sau peşte. Fasolea boabe …

Citeste tot

Meniu deosebit de post!

După cum bine ştiţi de câteva zile, am intrat în Postul Crăciunului. Postul presupune renunţarea la alimentele ce provin de la animale, o mai mare atenţie la faptele pe care le face, la cuvintele ce le adresăm celor din jur, nu trebuie să uităm să ne rugăm mai mult, şi să fim mai atenţi cu aproapele nostru. Chiar şi în post, putem prepara reţete variate şi delicioase! Vă propun un meniu compus din roşii umplute …

Citeste tot

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, …

Citeste tot

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de …

Citeste tot

Buna gospodină

Se gândeşte cu două zile înainte sau măcar în ajun (în timpul unui ceas de odihnă) la meniul zilei următoare şi seara – dacă e posibil – pregăteşte o parte din el. Ştie că are nevoie de circa o oră pentru pregătirea unui prânz complet; a încerca să prepari ceva într-un timp mai scurt cel mai adesea înseamnă să mergi spre nereuşită, spre enervare. A te enerva de fiecare dată când prepari un prânz înseamnă …

Citeste tot

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate. Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele …

Citeste tot