Măslinele gustoase şi sănătoase

Măslinele gustoase şi sănătoaseRecunoscute din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile lor nutritive şi curative, măslinele ocupă un loc de cinste în alimentaţia noastră.

Drumul spre gustul delicios – Din cauza gustului amărui, măslinele nu pot fi consumate direct. Necesită diverse procese de tratare a gustului – procesul natural de fermentare şi/sau conservare în ulei, apă sau saramură.

Măslinele îngraşă? Indiferent dacă sunt verzi sau negre, măslinele conservate în saramură stimulează pofta de mâncare. Limitează-te astfel la masă la 4-5 măsline, nu mai mult! Ori le poti prefera pe cele dietetice, care nu pun în pericol silueta, nu sunt sărate şi sunt şi gustoase.

Sănătate cu gust de măsline – Măslinele sunt bogate în vitamine (A şi E), minerale (potasiu, calciu, fosfor) şi grăsimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului. De asemenea, sunt bogate în fier (de exemplu, cinci măsline negre mari asigură aproximativ 40% din necesarul zilnic de fier), fiind un bun adjuvant în anemii.

Măslinele sunt excelente drenoare hepatice, biliare şi laxative. Mai mult, s-a creat o legătură între consumul lor şi prevenirea cancerului de sân.

Şi totuşi precauţie … Din cauza conţinutului ridicat de sare, măslinele în saramură trebuie consumate cu precauţie de cei care suferă de obezitate, diabet, gastroenterocolită, hipertensiune (ei se pot bucura de uleiul de măsline, bogat în antioxidanţi).

Măsline negre sau verzi?

Spre deosebire de măslinele verzi, cele negre au un conţinut mai ridicat de grăsimi şi mai multe calorii (230 cal/ 100 grame), faţă de 140 cal/100 grame, cât conţin cele verzi.

 

 

2 thoughts on “Măslinele gustoase şi sănătoase”

  1. Excelent articolul. Chiar nu stiam cateva detalii importante.
    Poate il continui cu un articol despre uleiul de masline, mult mai sanatos decat celelalte in pastrarea echilibrului omega 3 vs omega 6.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.