Ce este aerofagia?

1

stomach-painAproape un sfert din populaţie suferă de aerofagie. Aerofagia constă în înghiţirea aerului în timp ce mâncăm.

Aerul înghiţit ajunge în fundul stomacului, creând o „pungă de aer” care apasă pe diafragm şi provoacă senzaţia de apăsare dezagreabilă. Simptomele manifestate prin stomac umflat, balonare, dureri, durează adesea până la sfârşitul digestiei, adică o oră pentru lichide şi 3 ore pentru substanţe solide.

Cauze

O hernie hiatală, adică urcarea unei pârţi a stomacului în torace, este uneori la originea acestor tulburări. Simptomele sunt aceleaşi şi la persoanele care au stomac leneş.

Aerofagia este agravată de un deficit de floră intestinală cauzată de îmbătrânire, antibiotice, paraziţi intestinali.

Un deficit de enzime digestive, în mod normal prezente în salivă, tub digestiv şi pancreas, care provoacă o asimilare deficitară a alimentelor la nivelul pereţilor aparatlui digestiv, poate produce de asemenea aerofagie. Persoanele obosite sau nervoase sunt mai afectate.

Eliminaţi gazele

Când simptomele devin jenante, nu ezitaţi să consultaţi medicul.

Un tratament bine adaptat va reduce tulburările în câteva zile.

După caz medicul va recomanda pansamente gastrice pe bază de Pepsane, Polysilane, Simeticonă, Diosmectită sau argilă naturală, sub formă de pulbere care se înghite cu un pahar de apă sau ceai. Moleculele absorbante acţionează ca un tampon care înconjoară molecula de gaz şi o dizolvă încet.

Sunt indicate de asemenea medicamente care stimulează motricitatea pilorului (orificiul interior al stomacului) în scopul de a accelera golirea acestuia.

Complexul enzimatic Triferment, Panzcebil, facilitează de asemenea asimiliarea alimentelor.

În caz de paraziţi intestinali este recomandată cura antiparazitară. Persoanele stresate pot recurge la sedative.

Dacă simptomele persistă este indicată ecografia pancreasului în scopul de a ne asigura că nu există o pancreatită cronică şi, de asemenea, o endoscopie a stomacului, care va permite eliminarea oricărei leziuni organice care ar putea împiedica golirea acestuia.

8 sfaturi pentru a preveni simptomele

 1. Mâncaţi încet, mestecaţi bine alimentele, luaţi masa la ore fixe.
 2. Îndepărtaţi alimentele care favorizează fermentaţia: legume uscate (fasole, linte, mazăre), varza, cicoarea, castraveţii, pâinea albă, brânzeturile fermentate, laptele.
 3. Consumaţi pâine integrală, iaurt cu bifidus.
 4. Nu vorbiţi în timp ce mâncaţi.
 5. Îndepărtaţi alcoolul, grăsimile saturate şi zaharurile rapide.
 6. Evitaţi băuturile gazoase.
 7. Beţi de preferinţă, după masă.
 8. Nu recurgeţi la siestă imediat după masă. Staţi câteva minute în poziţie şezând în fotoliu.

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

1 Comment

 1. Da, multă lume înghite aer când mănâncă, dar toată această lume uită să mestece mâncarea şi o înghit pe nerăsuflate.
  Deci, când mâncăm să nu uităm a mesteca mâncarea înainte de a o înghiţi.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
perne personalizate
Motive pentru a oferi perne personalizate în momente speciale unor persoane speciale

Motive pentru a oferi perne personalizate în momente speciale unor persoane speciale Din ce în ce mai multe persoane își...

Close