Cine are nevoie de miscare? Toata lumea! În doze mai puternice sau mai slabe, „administrat” cu o frecvenţă si o intensitate mai mare sau mai mică, cu toţii avem nevoie de „medicamentul” denumit efort fizic.
Cercetările o arată fără dubiu: necesitatea de a face mişcare este adânc înscrisă în codul nostru genetic, este o componentă esenţială a fiinţei umane, care ar trebui să ne însoţească pe tot drumul vieţii. Studii amănunţite au arătat faptul că în diferite perioade ale existenţei, există anumite tipuri de exerciţii fizice menite să asigure menţinerea sănătăţii.
Copilăria (3-12 ani) – Este o perioadă în care lipsa exerciţiilor fizice, la fel ca şi alegerea lor greşită, au consecinţe dezastruoase asupra dezvoltării fizice a celor mici. Regula generală este: cât mai multă mişcare în aer liber şi exerciţii fizice cât mai variate. Dar pentru asta este necesar ca parinţii să renunţe la prejudecată, din păcate adânc înrădăcinată, că sportul îi abate pe copii de la sarcinile şcolare. Din contră: folosirea constructivă a surplusului de energie pe care copiii îl au, va avea efecte mai mult decât salutare asupra dezvoltării puterii de concentrare şi a capacităţii de memorare. În primii ani ai copilariei, chiar de pe la 3-4 ani, copiii pot fi învăţaţi să înoate şi să meargă cu schiurile. În absenţa unor forme organizate de sport e absolut necesar ca ei să fie scoşi la plimbare şi puşi să meargă pe jos, nu în braţe. Spre 10-12 ani, este bine să fie încurajate sporturile de echipă (volei, handbal, baschet, fotbal), precum şi cele care dezvoltă egal toate segmentele musculare (gimnastica, atletismul). Vor fi în schimb evitate sporturile care măresc prematur masa musculară, oprind astfel creşterea, ori cele care dezvoltă mai mult anumite segmente corporale în detrimentul celorlalte: ciclismul, boxul, halterele, tenisul. Trebuie subliniat însă că ne referim la aceste sporturi în condiţiile în care sunt făcute de performanţă, cu antrenamente intensive, nu la variantele cu aspect de joacă ale acestor sporturi, variante care sunt benefice.
Pubertatea (12-18 ani) – În acest interval de timp, are loc un proces extrem de important, şi anume, maturizarea sexuală. Este o perioadă când sportul constituie o reală necesitate, în condiţii de sedentarism apărând o dezvoltare fie întârziată, fie exagerată. De pildă, 70% din tinerii care suferă de sterilitate, au fost la vârsta maturizării sexuale predominant sedentari şi s-au confruntat cu supraponderalitatea. Pentru a evita aceste fenomene, sunt recomandate în mod special sporturi care dezvoltă toate segmentele musculare, cu accent pe musculatura abdominală şi a picioarelor, care este bine să fie antrenată în mod special în această perioadă. Se recomandă înotul, schiul, atletismul, gimnastica. Pot fi începute în acest timp şi exerciţiile de forţă uşoare, făcute moderat.
Adolescenţa (18-24 de ani) – Este perioada de consolidare a organismului, când procesele constructive continuă (mai ales la bărbaţi), deşi nu mai sunt atât de vizibile. În această perioadă, corpul este definit complet. Sportul are acum un rol de modelare a corpului, într-o perioadă când aspectul exterior are o importanţă foarte mare pentru adolescenţi, confruntaţi cu primele lor iubiri, determinate în mare măsură de felul în care arată fizic. Este momentul când, dacă suntem interesaţi de aspectul lor, este bine să descopere sălile de fitness, precum şi alte forme de mişcare fizică făcute sub îndrumarea unui profesionist. Aerobicul şi stretchingul pentru fete, judo şi alte tipuri de arte marţiale, pentru baieţi, sunt câteva opţiuni ideale.
Vârsta adultă (24-50 de ani) – Constituie intervalul de timp în care sportul are un rol de întreţinere extrem de important. Cu ajutorul mişcării fizice făcute constant, se menţine elasticitatea şi agilitatea corpului, se păstrează nealterate capacităţile mentale, se educă voinţa şi, nu în ultimul rând, este ţinut sub control, nivelul de stres. Studiile arată că în prezent, peste 62% din managerii, oamenii de stiinta, informaticienii care au ajuns la înalte cote ale succesului profesional sunt practicanţi perseverenţi ai diverselor sporturi.
Care sunt exerciţiile fizice cele mai eficiente? Paleta este foarte largă, de la alergări în aer liber, nataţie sau schi, până la arte marţiale (care au fost „proiectate” aşa încât să poată fi practicate până la vârste mai înaintate), golf, drumeţii montane, sporturi de echipă sau tenis.
Regula cea mai bună este să încercaţi mai multe discipline şi să practicaţi ce sport vă place cel mai mult, pentru că astfel veţi evita plictiseala şi senzaţia că sportul devine o corvoadă.
Peste 50 de ani – În niciun caz nu putem numi această vârstă „bătrâneţe”. În mod normal, un organism bine antrenat şi corect alimentat este tânăr la această vârstă. După 50 de ani, este mai degrabă un moment al bilanţului: dacă ne-am menţinut până la acest moment în formă şi am făcut constant mişcare, atunci trecerea pragului vârstei a treia nu va aduce schimbări majore, va fi practic insesizabilă. În caz contrar însă, este momentul să ne punem pe treabă sub îndrumarea unui specialist.
Ne putem apuca de exerciţii fizice după 50 de ani? Cu siguranţă da, funcţionând şi în această situaţie dictonul „Mai bine mai târziu decât niciodată”. În România, din fericire, mai sunt încă numeroase baze de tratament în staţiunile balneoclimaterice, unde există personal medical calificat, care să facă o evaluare a stării dvs. de sănătate şi să vă prescrie tipul de exerciţii cel mai adecvat.
Cât despre efectele medicamentului numit sport în diferite afecţiuni, vom discuta amănunţit în articolul următor.