Folk la Port – PLUS NOI

plus_noi2I-am mai auzit cântând de câteva ori live până acum. O dată chiar la Cluj-Napoca. Am fost cu ei la cățărat, i-am filmat, am povestit și i-am ascultat.

E vorba de patru ardeleni îndrăgostiți de munte și de cântările din preajma focului de tabără. Patru oameni care-și lasă din când în când deoparte activitățile de zi cu zi, se adună și cântă. Oficial, s-au lansat toamna trecută, iar de atunci au susținut recitaluri prin mai multe orașe din țară. Neoficial, se cunosc de vreo nouă ani și-au început să cânte de șapte. La Cluj-Napoca, au venit weekendul trecut pentru a doua oară, în ceainăria La Port.

Din ochi ne curg, picuri de sevă de brad,

Iar când zâmbim

E-un zâmbet tăiat în scoarţă de fag.

Prin vine ne curg, esenţe de pin,

Iar foşnetul tău e-al nostru suspin…

plus_noiDe obicei au nevoie numai de o chitară, puțină încălzire, un public cald, nerăbdător.

Grupul folk “Plus Noi”, format din Sebastian Kincses, Stelian Petrescu, Adrian Puiuleț, și Victor Surugiu, ne-a purtat în seara de vineri, 8 octombrie, prin munți. Aproape două ore, în fața a mai bine de 100 de oameni care s-au așezat pe unde-au mai avut loc, băieții de la Plus Noi ne-au încântat cu melodii de pe primul album, “Cântece Crude”, câteva de pe cel de-al doilea, pe care-l vor lansa la primăvară și se pare că se va numi “Demi-Dulce”, dar și alte melodii de-ale muntelui cantate ca-n fața unui foc de tabără.

plus_noi1În afară de vocile băieților și de chitara ce juca sub degetele compozitorului și poetului Stelian Petrescu, s-au mai auzit și următoarele strigăte: “Bravooo!”, “Bis, bis!” și “Ropote de aplauze!”.

E drept că încăperile localului au fost umplute de prietenii trupei, însă am surprins și figuri străine, oameni curioși care ascultau cu interes și plăcere cântecele de munte surprinse-n armonia din ceainărie. Întrebați de curând de ce s-au hotărât să scoată un album folk, acum, în perioada în care toată lumea ascultă altceva, aceștia au apelat la sensibilitatea pe care fiecare din noi trebuie s-o scoatem uneori la suprafață.

Acest articol a fost realizat de Diana Câmpean, articole realizate de ea, mai puteţi citi şi pe blogul ei personal, SadHappiness “cu câte clipe construim ceva care contează?”

4 thoughts on “Folk la Port – PLUS NOI”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.