Despre calităţile acestor fructe roşii minunate şi pline de vitamine, v-am mai povestit în articolul anterior.
Pasionată de gătit şi mare iubitoare de prăjituri cu fructe, am încercat fel de fel de reteţe de prăjituri şi deserturi uşoare cu căpşuni. Pe cele mai deosebite, vi le recomand şi vouă.
Gem de căpşuni – nelipsit din cămara oricărei gospodine!
Ingrediente necesare: 1 kg de căpşuni, 750 grame zahăr, 250 ml suc de lămâie.
Mod de preparare: se spală căpşunii, se pun pe o sită să se scurgă, apoi se rup codiţele. Se pune într-o oală/cratiţă un rând de căpşuni, zahăr, puţin suc de lămâie, apoi iar un rând de căpşuni, zahăr şi restul de suc de lămâie. Se scutură puţin cratiţa, ca fructele să fie cuprinse de zahăr, apoi se lasă la rece câteva ore, chiar şi peste noapte dacă e posibil. A doua zi se pun la fiert la foc mic, apoi la foc tot mai mare. Din când în când se scutură cratiţa. Dulceaţa trebuie să fiarbă repede astfel fructele nu îşi vor schimba culoarea. Către sfârşit, când dulceaţa începe să fiarbă, se ia olinguriţă de zeamă, se pune la rece, apoi se încearcă dacă este destul de legată. Dacă curge din linguriţă ca o apă, nu este „legată”, dar dacă atunci când ridici linguriţa din dulceaţă, se formează un fir subţire care se întinde dacă ridici linguriţa mai sus, atunci dulceaţa e „legată”. Dulceţurile de fructe obişnuiesc să mai lase zeamă, de aceea e mai practic să nu fie puse imediat în borcan,ci după ce s-a luat cratiţa de pe foc să se acopere cu un şervet umed şi lăsăm dulceaţa să se răcească în cratiţă. Când s-a răcit, se pune în borcane uscate şi curate, şi se sigilează. Pe borcan, se pune o etichetă pe care scriem felul dulceţii.
Salată de căpşuni – iată o combinaţie la care nu aş fi îndrăznit să mă gândesc, dar vă asigur că e atât hrănitoare, cât şi aspectuoasă şi delicioasă.
Ingrediente necesare: 500 grame căpşuni, 50 grame spanac, 100 grame bacon feliat, o ceapă verde proaspătă, 50 ml ulei de măsline, zeama de la o lămâie, mentă tocată, sare de mare.
Mod de preparare: se spală căpşunile şi se amestecă cu frunzele de spanac. Feliile de bacon se rumenesc într-o tigaie de teflon fără ulei şi se pune peste amestecul anterior. La final, se pune ceapa verde proaspătă tăiată fin, menta, sarea, uleiul şi lămâia.
Muffins cu căpşuni – ideale pentru o cafea!
Ingrediente necesare: 100 grame unt, o cană şi jumătate de zahăr pudră, 4 ouă, o linguriţă vanilie, 3 căni de făină, un praf de copt, puţină sare, coaja de la o lâmăie, o cană cu iaurt, 250 grame căpşuni.
Mod de preparare: ungeţi cu unt 12 forme de muffins. Într-un bol, amestecaţi bine untul cu zahărul, apoi puneţi pe rând cele 4 ouă şi amestecaţi în continuu, adăugaţi vanilia. Într-un alt bol, mixaţi bine făina cu praful de copt, sarea, apoi turnaţi peste mixtura cremoasă amestecând uşor cu o lingură de lemn. Treptat adăugaţi coaja de lămâie şi iaurtul. Amestecaţi totul bine de câteva ori, şi apoi începeţi să umpleţi formele de muffins cam 2/3 din forma, la mijloc puneţi câteva bucăţi de căpşuni şi la sfârşit, presăraţi puţin zahăr deasupra şi daţi tava la cuptor.
Ele se coc cam 20 de minute la o temperatura de 350. După ce s-au copt, lăsaţie-le să se răcească 5 minute în tavă, după care cu grijă încercaţi să le scoateţi din formă. Se servesc calde.
Sos de căpşuni – e bine să-l ai în casă, un element ce dă o notă aparte oricărui desert!
Ingrediente necesare: 300 grame căpşuni, 100 grame zahăr, 50 ml suc de portocale, 3 linguri de apă.
Mod de preparare: Căpşunii se spală bine şi se curăţă de codiţe, şi se pun într-o oală împreună cu zahărul şi sucul de portocale. Amestecaţi până când se topeşte zahărul, şi apoi adăugaţi apa. Lăsaţi să dea un clocot şi apoi reduceţi flacăra, şi lăsaţi să fiarbă încet. Amestecaţi uşor din când în când, aveţi grijă să nu se înmoaie prea tare fructele. Când s-a îngroşat, se ia de pe foc.
Acest sos de căpşuni se poate servi cu iaurt, îngheţată sau diferite deserturi. Ceea ce rămâne, se poate pune într-un recipient şi se poate păstra în congelator.
Milkshake de căpşuni – o porţie de vitamina C de vară!
Ingrediente necesare: 200 ml îngheţată de vanilie, 150 ml lapte, 100 grame căpşuni îngheţate.
Mod de preparare: puneţi toate ingredientele în bolul de la blender şi amestecaţi la vitezaă mare pentru câteva minute. Se serveşte imediat!
Sezonul căpşunilor este pe sfârşit, vă recomand să vă bucuraţi de ele din plin!
Super retete! Chiar au inceput sa se coaca si capsunelele mele din gradina, abia astept sa incerc niste muffins cu ele 🙂
Avand in vedere ca ne putem bucura doar de ori pe an de capsuni, eu zic sa profitam de ele. In curand, cred vom pune si noi in gradina capsuni.