De ce să consumăm căpşuni?

strawberriesBeneficiile consumului de căpşuni

Cu toţii ştim că aceste fructe minunate, căpşunii sunt delicioase, şi nutritive pe deasupra, şi ideal ar fi ca ele să facă parte din dieta zilnică a tuturor. Dacă vei consuma căpşuni, vei descoperi avantajele consumului regulat de fructe, şi partea bună este că acestea sunt nişte fructe absolut delicioase.

Specialiştii recomandă să consumăm cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi, dar puţini sunt cei ce se apropie de acest număr. Adăugând căpşuni proaspeţi în dieta ta zilnică, fie în salate, fie în freshuri, sau chiar şi proaspeţi, vei ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Căpşunii şi sănătatea

Căpşunii nu sunt doar delicioşi, ci au şi un conţinut scăzut de calorii şi sunt foarte nutritivi. Ei au un conţinut ridicat de vitamina C (mai mult chiar şi decât citricele), şi ajută la prevenirea apariţiei cancerului şi previne oxidarea LDL, colesterolul rău. Căpşunii reprezintă, de asemenea, o bună sursă de fibre.

Cel mai important de ştiut, căpşunii, pe lângă struguri şi cireşe, sunt una dintre sursele de acid elagic, care are rolul de a preveni apariţia celulelor canceroase.

Căpşunii nu conţin grăsimi şi nu conţin colesterol. O cană plină cu bucăţi de căpşuni conţine 50 de calorii, 11,5 grame de carbohidraţi, 4 grame de fibre şi 45 mg potasiu.

Căpşunii sunt orginari din America de Nord, iar indienii obişnuiau să le folosească la prepararea multor mâncăruri. Primii colonişti din America au dus aceste fructe aromate în Europa, prin anii 1600. O altă varietate de căpşuni a fost descoperită America Centrală şi de Sud, pe care conchistadorii o numeau „futilla”.

strawberry-whipped-creamCăpşunii au început să fie tot mai mult cultivaţi după secolul al XIX lea, când savuratul căpşunilor împreună cu frişca a început să fie considerat un desert de lux.

Printre beneficiile căpşunilor asupra sănătăţii, putem include sănătatea ochilor, o bună funcţionare a creierului, reglează presiunea arterială,artrita, guta şi bolile de inimă.

Căpşunii sunt foarte des folosiţi în industria alimentară, la îngheţată, dulceaţă, gem, diferite paste şi produse de patiserie, sirop, ciocolata, iar datorită culorii, gustului şi savorii puternice, regăsim căpşunii chiar şi în industria farmaceutică.

Căpşunii se pot consuma, de asemenea, în stare proaspătă. Ştim cu toţii că fructele, in special cele ce au culori exotice, sunt foarte bogate în antioxidanţi. Nici căpşunii nu fac excepţie. Pe lângă antioxidanţi, ele mai coţin mulţi nutrienţi şi pot şi folosiţi cu eficienţă maximă pentru a preveni multe boli.

Eu am încercat să profit din plin de savoarea căpşunilor, aceste fructe numărându-se printre fructele mele preferate! Chiar dacă îţi plac foarte mult căpşunii, se recomandă a fi consumate peste zi, mai puţin seara, şi nu mai mult de un bol.

2 thoughts on “De ce să consumăm căpşuni?”

  1. Pingback: cirese

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.