Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

photolibrary_rm_photo_of_fruits_vegetables_grain_dairyExistă şi alimente care reduc colesterolul?

Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate.

Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele la reducerea colesterolului „rău”.

Cercetările au descoperit că produsele de soia pot reduce nivelul colesterolului din sânge. De aceea persoanelor cu colesterolul mărit se recomandă să consume zilnic 25-50 grame de proteine din soia. Usturoiul poate avea un efect benefic asupra nivelului de colesterol. Mâncaţi un căţel sau doi de usturoi pe zi.

Acizii graşi omega-3 – care se găsesc în peştii graşi – reduc trigliceridele şi măresc colesterolul „bun”. Ar trebui să consumaţi 100-150 grame pe săptămână şi să menţineţi o dietă săracă în grăsimi.

Ceaiul verde şi negru conţin unele chimicale considerate a păstra colesterolul la un nivel scăzut.

Un consum moderat de alcool (1-2 pahare pe zi) poate ridica nivelul colesterolului „bun” cu până la 10%. Dar numai vinul roşu are proprietatea de a descuraja depunerea colesterolului „rău”.

Ce pot să mai fac pentru a reduce colesterolul?

Unele persoane au o predispoziţie genetică către un colesterol ridicat. Indiferent ce ar face, nivelul acestuia nu scade, şi atunci au nevoie de medicamente. Pentru majoritatea, însă, colesterolul se poate reduce doar prin modificarea stilului de viaţă.

Slăbiţi. Tot mai multe dovezi arată că supragreutatea este mai periculoasă pentru arterele femeilor decât ale bărbaţilor, deoarece reduce colesterolul „bun”.

Faceţi exerciţii fizice. Chiar şi o dietă strictă poate avea rezultate mediocre dacă sunteţi complet inactiv. Dar, dacă adăugaţi la dietă şi un program de activităţi fizice, colesterolul poate scădea cu 9 procente. Orice tip de activitate fizică e benefică: plimbat, ciclism, înot, dans, chiar şi urcatul scărilor.

Controlaţi-vă tiroida. Aproape 90% dintre femeile care au glanda tiroidă leneşă – hipotiroidism – au şi nivelul colesterolului ridicat – cu 30-50% peste normal. Simptomele includ oboseala, sensibilitate sporită la frig, pierdere în greutate, depresie şi înţepenirea articulaţiilor. Hipotiroidismul se poate corecta uşor prin medicamente prescrise şi, odată tratat, dispare şi problema colesterolului.

Luaţi vitamina E. Nutritivele antioxidante, cum ar fi vitamina C, vitamina E, betacaroten şi seleniu, sunt principalele sisteme de apărare împotriva oxidării biologice. Aşa că, o dietă bogată în fructe şi legume cu un conţinut ridicat de antioxidanţi poate minimaliza efectele dăunătoare ale colesterolului. Dintre toţi antioxidanţii, vitamina E pare să aibă rolul cel mai protector. Este dificil să acumulaţi un nivel suficient de vitamina E din alimentaţie, aşa că e indicat să luaţi un supliment.

Când am nevoie de medicamente?

  • când aţi suferit un atac de cord sau aveţi o boală coronariană.
  • colesterolul „rău” este peste 190mg/dl.
  • când colesterolul „rău” este peste 160mg/dl şi prezentaţi unul dintre următorii factori de risc: bărbaţi peste 45 de ani, femei peste 55 de ani, hipertensiune, diabet, fumaţi sau aveţi în familie cazuri de boli cardiace.

Chiar şi în cazul unui tratament medicamentos, activitatea fizică regulată şi o dietă sănătoasă rămân foarte importante. Ele vă permit să vă menţineţi pe doza minimă de medicamente şi reduc riscul afecţiunilor cardiace.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.