Proverbe turceşti – Cine nu respectă proverbele, să meargă în pustiu.

Expresii concentrate, cu caracter general, ale unor adevăruri izvorâte din experienţa de viaţă a oamenilor, proverbele sunt o specie a literaturii orale întâlnită la toate popoarele lumii. Ca vechime, prin însăşi natura lor, proverbele duc cu gândul către epoci îndepărtate când omul, atent la fenomenele înconjurătoare, la relaţiile lui cu natura şi cu semenii, a sintetizat în formule gnomice observeţii ce i se relevau prin repetabilitate. Astfel nu era greu de reţinut că „Bivoliţa-i neagră, …

Citeste tot

Transformarea din adolescent în tânăr adult

Adolescenţa este perioada în care se formează conştiinţa şi conduita morală, judecata morală, în care se pun probleme morale autentice – cu multe implicaţii (atitudinea faţă de oameni, faţă de sexul opus, faţă de problemele sociale, faţă de sine însuşi, faţă de profesie etc.), acum se produce maturitatea şi stabilitatea afectivă. Adolescentii trebuie să aibă o idee clară despre bine şi rău şi simţul responsabilităţii pentru faptele lor. În peroada aceasta, adolescentul are încă nevoie …

Citeste tot

Meniu deosebit de post!

După cum bine ştiţi de câteva zile, am intrat în Postul Crăciunului. Postul presupune renunţarea la alimentele ce provin de la animale, o mai mare atenţie la faptele pe care le face, la cuvintele ce le adresăm celor din jur, nu trebuie să uităm să ne rugăm mai mult, şi să fim mai atenţi cu aproapele nostru. Chiar şi în post, putem prepara reţete variate şi delicioase! Vă propun un meniu compus din roşii umplute …

Citeste tot

Îmbunătăţirea calităţii comunicării la locul de muncă

Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care ne naştem. Noi învăţăm să comunicăm. De aceea trebuie să studiem ce învăţăm ca să putem folosi cunoştinţele noastre mai eficient. Orice comunicare implică creaţie şi schimb de înţelesuri. La locul de muncă, fenomenul comunicării trebuie studiat ca relaţie interumană, ca o formă specifică de interacţiune. Orice activitate pe care o desfăşurăm presupune schimbul de informaţii, adică procese şi relaţii de …

Citeste tot

Legătura dintre psihic şi fizic

Fiecare îşi doreşte un corp perfect. Dar forma lui este guvernată nu numai de genetică, ci şi de ceea ce simţim în plan afectiv, emoţional. Vreţi să ştiţi cum şi de ce? Vi s-a întâmplat poate să simţiţi cum, peste noapte, vă balonaţideşi nu mâncaţi mult, ţineţi regim sau faceţi exerciţii fizice. Există şi o explicaţie. Michele Roques O’Neill, medic britanic specializat în gimnastica de întreţinere, ne asigură că această problemă este destul de comună. …

Citeste tot

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, …

Citeste tot

Ce trebuie să ştiţi înainte de a cumpăra un aliment?

Informaţi-vă înainte de a cumpăra un produs. Aveţi grijă ca orice etichetă să conţină: denumirea mărfii pe care doriţi să o cumpăraţi, producătorul, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare şi conservare, termenul de valabilitate, preţul. Nu vă lăsaţi influenţate de reclamă şi ambalajul ori de aşa-zisele reduceri sau lichidări de stoc. Nu-i vorbă, reclama poate fi adevărată, dar şi înşelătoare, iar un ambalaj atrăgător sau voluminos nu conţine întotdeauna un produs mai bun ori …

Citeste tot

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de …

Citeste tot

Buna gospodină

Se gândeşte cu două zile înainte sau măcar în ajun (în timpul unui ceas de odihnă) la meniul zilei următoare şi seara – dacă e posibil – pregăteşte o parte din el. Ştie că are nevoie de circa o oră pentru pregătirea unui prânz complet; a încerca să prepari ceva într-un timp mai scurt cel mai adesea înseamnă să mergi spre nereuşită, spre enervare. A te enerva de fiecare dată când prepari un prânz înseamnă …

Citeste tot

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate. Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele …

Citeste tot

Colesterolul – noi reguli!

Până nu demult, a reduce colesterolul se limita doar la evitarea consumului de ouă şi grăsimi. S-a dovedit între timp că situaţia este ceva mai complexă. Vestea bună este că există noi reguli şi noi metode de a reduce şi menţine sub control nivelul colesterolului. De ce este atât de important să reducem colesterolul? Pentru că un nivel ridicat al colesterolului reprezintă un serios pericol pentru sănătatea inimii. O dietă nesănătoasă, sedentarismul şi obezitatea reprezintă …

Citeste tot