Ce trebuie să ştiţi înainte de a cumpăra un aliment?

shelf-layout3Informaţi-vă înainte de a cumpăra un produs. Aveţi grijă ca orice etichetă să conţină: denumirea mărfii pe care doriţi să o cumpăraţi, producătorul, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare şi conservare, termenul de valabilitate, preţul.

Nu vă lăsaţi influenţate de reclamă şi ambalajul ori de aşa-zisele reduceri sau lichidări de stoc. Nu-i vorbă, reclama poate fi adevărată, dar şi înşelătoare, iar un ambalaj atrăgător sau voluminos nu conţine întotdeauna un produs mai bun ori în cantitate mai mare.

Alegeţi cu atenţie firma de la care vă cumpăraţi produsele, bazându-vă pe următoarele trei criterii:

  • citiţi informaţiile referitoare la cantitatea mărfii,
  • observaţi modul de desfacere al comerciantului,
  • comparaţi preţul cu altele similare.

Nu cumpăraţi produsele alimentare expuse în locuri şi condiţii necorespunzătoare. Altfel, ajunse acasă, riscaţi să constataţi că aţi achiziţionat produse alterate. Mare atenţie mai ales atunci când cumpăraţi carne, peşte, unt, lapte, ouă!

Optaţi pentru produsele preambalate şi cele cumpărate din magazinele civilizate. Chiar dacă acestea costă puţin mai mult, veţi ieşi în câştig păstrându-vă sănătatea.

Verificaţi senzorial produsele alimentare. Culoarea, mirosul şi aspectul mărfurilor vă pot ajuta să nu fiţi înşelate.

Fiţi atenţi la ceea ce vi se pune pe cântar. Unii comercianţi vor încerca să vă păcălească pentru a scăpa de produsele mai vechi sau mai slabe din punct de vedere calitativ.

Fiţi atenţi la cântărirea produselor neambalate. Când vi se cântăreşte marfa pe un cântar electronic, urmăriţi cadranul pe care este afişat preţul unitar. Totodată, băgaţi de seamă ca nu cumva cântarul să fie atins de vânzător.

Reveniţi la agentul economic dacă, ulterior cumpărăturii, constataţi că produsul nu corespunde calitativ şi/sau cantitativ şi solicitaţi schimbarea sau restituirea contravalorii acestuia.

Spor la cumpărături şi aveţi grijă ce şi de unde cumpăraţi!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.