Recomandări cărți de vacanță I

Recomandări cărți de vacanță I

Și dacă tot vine perioada de vară, vacanță și concediu, vă recomand să nu neglijați cultura. Teatrele și Casele de Cultură au intrat și ele în vacanță, și nu ne mai putem lua porția de cultură de acolo, așa că vă sugerez să nu neglijați cărțile. E o perioadă mai liniștită în care ne deconectăm de la problemele de la job, e perioada ideală pentru a ne delecta cu o carte bună. Eu de fiecare …

Citeste tot

Şapte ani în Tibet – aventuri, biografie, dramă, 1997

Şapte ani în Tibet – aventuri, biografie, dramă, 1997

Povestea adevărată a lui Heinrich Harrer, un alpinist austriac, care se împrieteneşte cu Dalai Lama, în perioada în care China preia conducerea în Tibet. Acesta este încă un film renumit pe care eu reuşesc să-l văd destul de târziu, dar trebuie să recunosc că mi-a depăşit toate aşteptările. După ce 11 alpinişti eşuează căţărarea pe vârful Nanga Parbat, din India, austriacul Heinrich Harrer (Brad Pitt), decide că este de datoria lui să aducă această glorie …

Citeste tot

Arsă de vie  - Suad -  carte document - 2005

Arsă de vie – Suad – carte document – 2005

Acesta este una din  cărţile pe care le citeşti pe nerăsuflate şi te ţin cu sufletul la gură, pagină de pagină. Cu fiecare pagină pe care o parcurgi, te cutremuri, şi îţi vine greu să crezi că astfel de lucruri se mai întâmplă şi în zilele noastre. Iniţial „Arsă de vie” am crezut că e la figurat, de fapt urma să aflu că se referă chiar la propriu. Cartea prezintă viaţa femeilor din Cisiordania, ţară …

Citeste tot

Concursul Naţional de  Poezie şi Proză Scurtă de Ficţiune "Text Construct"

Concursul Naţional de Poezie şi Proză Scurtă de Ficţiune "Text Construct"

De ce ai alege să organizezi un concurs de proză scurtă şi poezie? În primul rând discutăm despre cultură, despre artă, despre literatura creativă şi despre aşezarea cuvintelor pe o foaie. Nu oricine are darul de a uni o propoziţie pentru a-i oferi o rezonanţă subtilă pe care orice ureche să o poată simţi. Nu oricine poate să confere unor versuri o însemnătate. Nu oricine poate să scrie. Dar oricine poate să încerce. În momentul …

Citeste tot

Zece negri mititei – Agatha Christie, 1965

“Am scris această carte pentru că părea atât de greu de încheiat, încât ideea m-a fascinat pur şi simplu. În carte, zece oameni trebuie să moară fără să alunece în ridicol sau fără ca ucigaşul să fie evident. Am scris această carte după o muncă de planificare absolut uriaşă şi am fost mulţumită de rezultat. Totul era deopotrivă clar, direct, enigmatic, şi, cu toate acestea, avea o explicaţie perfect raţională; de fapt, pentru dezlegarea misterului …

Citeste tot

Eat, pray, love – comedie, dramă, romantic, 2010

Am promis să nu mă mai las influenţată de părerile altora atunci când vreau să văd un film sau să citesc o carte, pe principiul „gusturile nu se discută”. Deşi multă lume cataloghează acest film, ca fiind unul pentru femei, eu zic că atât noi femeile, cât şi bărbaţii putem avea destule de învăţat. Filmul este ecranizarea cărţii cu acelaş nume scrisă de Elisabeth Gilbert şi o are în rolul principal pe Julia Roberts. În …

Citeste tot

8 noiembrie – Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

8 noiembrie este sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în jurul căroră Biserica adună şi serbează toată obştea, tot “soborul” Sfinţilor Îngeri laolaltă. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Cuvântul înger (aggelos) înseamnă sol, vestitor, crainic şi arată misiunea specială a îngerilor de a fi vestitori ai voii lui Dumnezeu. După natura …

Citeste tot

Om bogat, om sărac – Irwin Shaw, 1969

Irwin Shaw (1913-1984) a fost un dramaturg de origine americană, scenarist, romancier şi autor de proză scurtă. Shaw a început să scrie la vârsta de 21 de ani, pentru câteva posturi de radio, Dick Tracy, The Gumps şi Studio One.  Shaw s-a înrolat în armata americană în timpul celui de-al doilea război mondial. Prima nuvelă a lui Shaw, The Young Lions, a fost publicată în 1949. Bazată pe experienţe trăite în timpul războiului, nuvela s-a …

Citeste tot

Timiditatea – Dianne Doubtfire, 1988

Cum să dobândim linişte sufletească şi încredere în noi înşine Aşa cum spune şi Robert Louis Stevenson „nu există datorie pe care să o neglijăm mai mult, ca datoria de a fi fericiţi”. Dacă suferi de timiditate, primul lucru pe care trebuie să înveţi să-l faci este să începi să ai încredere în tine. Desigur că asta nu se va întâmpla peste noapte şi este nevoie de timp, dar merită efortul. Ce este timiditatea? Aici …

Citeste tot

How to train your dragon – animaţie, comedie, aventură, fantezie, 2010

Dacă eşti fan filme 3D şi vrei să te relaxezi, te sfătuiesc să te duci la cinema şi să vezi fimul „How to train your dragon” (Cum să îţi dresezi dragonul). „How to train your dragon” este prima carte dintr-o serie de opt cărţi, de nuvele fanteziste despre lumea vikingilor. Cărţile au fost publicate în anul 2003 ca şi cărţi pentru copii, scrise de autoarea de origine britanică, Cressida Cowell. Hiccup Horrendous Haddock III este …

Citeste tot

Dama cu camelii – Alexandre Dumas – Fils, 1848

Acum mai bine de un veac şi jumătate, cu un an înainte de revoluţia de la 1848, Parisul era străbătut de viaţa agitată ce precede marile evenimente ale istoriei. Pasiunile erau mai vii, oamenii mai neliniştiţi, nevoia de echilibru interior mai mare decât oricând. Acesta a fost fondul aperceptiv care a dus la dragostea lui Alexandre Dumas fiul, pentru tânara Marie Duplessis. Iar această dragoste a generat scrierea romanului, celebru până astăzi, „Dama cu camelii”. …

Citeste tot