Om bogat, om sărac – Irwin Shaw, 1969

20034970-1-215_300Irwin Shaw (1913-1984) a fost un dramaturg de origine americană, scenarist, romancier şi autor de proză scurtă.

Shaw a început să scrie la vârsta de 21 de ani, pentru câteva posturi de radio, Dick Tracy, The Gumps şi Studio One.  Shaw s-a înrolat în armata americană în timpul celui de-al doilea război mondial. Prima nuvelă a lui Shaw, The Young Lions, a fost publicată în 1949. Bazată pe experienţe trăite în timpul războiului, nuvela s-a bucurat de un mare succes, iar în 1958 a fost şi ecranizată, totuşi Shaw nu a fost prea încântat.

Acuzat pe nedrept cum că ar fi comunist, Shaw a fost trecut pe lista neagră a studiourilor de filmare din Hollywood. Aşa că în 1951, Shaw părăseşte America şi se mută în Europa, unde a trăit 25 de ani, în Paris şi Elveţia. Cât a locuit în Europa, Shaw a scris mai multe romane, Lucy Crown (1956), Two Weeks in Another Town (1960), Rich Man, Poor Man (1970) şi Evening in Byzantium. Rich Man, Poor Man a făcut în anul 1976 subiectul unei serii TV de succes.

Cartea “Om bogat, om sărac” a fost scrisă în 1969, este o nuvelă destul de voluminoasă, două volume, peste 800 de pagini, şi acoperă multe teme la care Shaw revine mereu în aproape toate cărţile sale – americani care locuiesc în Europa ca şi emigranţi, copii care încearcă să ducă altă viaţă decât au avut părinţii, probleme sociale şi politice din capitalism.

Chiar de la început, Shaw pune accentul pe descrierea caracterului familiei Jordache – violent, agresiv, plin de resentimente, detaliu uşor de remarcat din descrierea relaţiei dintre cei doi soţi, Mary şi Axel. Cei doi au trei copii, unul mai diferit decât celălalt, Rudolph, Gretchen şi Thomas.

Rudolph este genul de băiat isteţ, care doreşte să aibă altă viaţă decât ce îi pot oferi părinţii. Thomas moşteneşte mai mult agresivitatea tatălui. Gretchen este infirmieră la spitalul din oraş, dar visează la o carieră de artistă.

Un personaj important în roman este Teddy Boylan, şi într-un fel sau altul, îl ajută pe Rudolph să-şi continue studiile, în mod nevoit, îl îndepărtează pe Thomas din oraş, iar Gretchen după o aventură cu el, se hotărăşte să plece la New York pentru a ajunge actriţă.

Subiectul cărţii este chiar şi în zilele noastre de actualitate, dorinţa omului de a avea bani, succes, dacă Rudolph ajunge acolo prin studiu şi multă muncă, Thomas o face pe o cale mai puţin uşoară, intră în lumea sportului şi, indirect, lumea mafiei şi criminalităţii. Fiecare îşi întemeiază o familie, fiecare încearcă să-şi găsească fericirea, şi oricât de departe s-ar afla, mereu se regăsesc şi se ajută.

„Om bogat, om sărac” este una dintre cărţile mele preferate, genul de carte, pe care nu o poţi lăsa din mână.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.