Valoarea cuvantului Multumesc!

thank-youCred ca nu am acordat niciodata prea multa importanta cuvintelor “Multumesc”, “Va rog frumos”! Oare de ce am uitat sa fim politicosi si sa multumim celor ce sunt politicosi cu noi ?

In concediul meu petrecut in Anglia, am fost uimita sa vad cat de politicosi si amabili sunt oamenii, in magazine, in institutiile publice, pe strada. Stateam in mijlocul orasului cu harta in mana si oamenii se opreau sa ma ajute, sa ma indrume spre obiectivul cautat. Am fost uimita ca oamenii zambeau, ca la trecerile de pietoni, soferii incetineau si ne lasau sa trecem, chiar daca era culoarea rosie pentru pietoni.

Revenita in tara, am incercat sa fac acelasi lucru, dar m-am lovit de incruntarea oamenilor si de nemultumirea lor vesnica.

Totusi, nu am uitat ce am invatat, si spun mereu “Multumesc” sau “Va rog frumos”, chiar daca persoana de partea opusa, nu imi raspunde cu aceeasi politete.
Am uitat sa fim politicosi, multumiti cu ceea ce avem si mereu suntem pe fuga, uitand sa zambim celor din jur.

Sa nu uitam ca “Politetea este cheia ce deschide orice usa si ca politetea nu costa nimic. Iar asa cum florii i se cere parfum, si omului i se cere politete.”

Nu e usor sa spui multumesc, dar poate sa aduca un zambet celui caruia i te adresezi, si multa bucurie, o stare de bine.

Dictionarul explicativ defineste verbul multumesc “a exprima recunostinta sau satisfactie pentru o manifestare de politete, un dar, un bine care i s-a facut ; a raspunde la un salut, la o urare ; a bucura pe cineva. “

Iata si cateva citate despre politete, care ar trebui sa te puna pe ganduri si sa intelegi mai bine valoarea cuvantului multumesc :

  • “Politetea este arta de a alege dintre gandurile tale.” Doamna de Stael
  • “Politetea consta in a parea ca uiti de tine pentru ceilalti”. Honore de Balzac
  • “Politetea este un fel de atenuator care acopera asperitatile caracterului nostru si previne ca altii sa nu fie raniti. “ Joseph Joubert
  • “Politetea face ca omul sa apara in exterior asa cum ar trebui sa fie in interior.” Jean de la Bruyere.
  • “Exista o politete a inimii, e inrudita cu dragostea, din ea izvoraste cea mai fireasca politete a manierelor.” Johann Wolfgang von Goethe

Chiar daca nu putem schimba lumea, nu ne costa nimic sa fim politicosi, si sa zambim mereu.

1 thought on “Valoarea cuvantului Multumesc!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.