Stana de Vale – Lacul si Barajul Lesu, Oradea

Lacul si Barajul Lesu, Stana de ValeO zona minunata, cu un peisaj deosebit si legende pe masura, este zona Lacul si Barajul Lesu si Stana de Vale. Lasa nebunia orasului, si fa o plimbare in aceasta zona, te asigur ca nu vei regreta, tot ceea ce vei vedea aici, te va delecta.

Lacul de acumulare Lesu a fost dat in folosinta in anul 1973, avand o suprafata de 148 hectare si un volumul de apa ce se poate retine in spatele barajului este de 28,3 milioane m³. Apa lacului alimenteaza hidrocentrala Lesu, care s-a dat in folosita in anul 1977. Coada Lacului a devenit din ce in ce mai populata, asfel s-a format un adevarat sat de vacanta. Drumul forestier care trece pe langa lac ajunge pana la Stana de Vale.

Statiunea Stana de Vale este una dintre cele mai minunate statiuni din tara, amplasata la o altitudine de aproape 1100 m in Muntii Apuseni(Vladeasa), este complet izolata si inconjurata de munti. Principala atractie o reprezinta Izvorul Minunilor, despre care legenda spune ca are un efect tamaduitor fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor de la noi din tara.

Fiecare atractie turistica cu legenda ei. Iata ce spune legenda legat de Izvorul Minunilor “Cat timp a tinut vrajmasia dintre imparatul focului si regele gheturilor? Pana cand plecat la vanatoare, feciorul imparatului de foc lua urma inorogului fermecat. Prin padurea ielelor, peste valea plangerii, pana in inima muntilor. Asa cunoscu printul pe cea mai frumoasa intre fapturi, printesa gheturilor. Si iubirea lor, minune, izvor vesnic s-a facut. Lumea s-a schimbat, dar izvorul inca mai susura. “

Ce poti face aici ? In primul rand, drumetii. Exista16 trasee montane marcate, la finalul carora poti admira cea mai mare cascada din Romania, “Saritoarea Bohodei”, cu o inaltime de peste 95 m. Se organizeaza plimbari la Pestera Ursilor, Pesterile Ferice, Onceasca, Alunului si Meziad, Cascada Iadolina.

Iarna, iubitorii de schi, gasesc aici o partie dotata cu instalatie de urcare pe cablu. Stana de Vale este situata la o altitudine de peste 1100 m, ceea ce face ca precipitatiile sa fie abundente, aici stratul de zapada depaseste 2 m, si dureaza pana in luna aprilie.

Distanta dintre marile orase si obiectivul turistic

 • Satu-Mare – Stana de Vale – 193 km
 • Oradea – Stana de Vale – 86 km
 • Cluj-Napoca – Stana de Vale – 135 km
 • Timisoara – Stana de Vale – 148 km
 • Sibiu – Stana de Vale – 285 km
 • Brasov – Stana de Vale – 320 km
 • Bucuresti – Stana de Vale – 504 km
 • Iasi – Stana de Vale – 446 km

Din pacate, nu pot sa iti spun ca acolo vei gasi locuri de cazare pe masura frumusetii locului, doar cateva hoteluri care, pe vremea raposatului, erau adevarate centre de tratament, azi multe sunt in paragina. Dar peisajul te va face sa uiti acest neajuns al zonei.

Harta


Vizualizare harta marita

Baraj LesuBaraj Lac LesuLacul LesuLacul Lesu-BarajCascada Izvorul MinunilorLegenda Izvorul Minunilor

12 thoughts on “Stana de Vale – Lacul si Barajul Lesu, Oradea”

 1. Intrebare – cand ati fost ultima oara in “Statiunea Stana de Vale”? 🙂 Eu!? Vara trecuta – te simti ca in orasele fantoma din western. Doar cate 2 turisti rataciti mai dau ceva culoare. 🙁 Fratii Micula au “facut” totul …

  Reply
 2. e o statiune ft frumoasa am fost acm 2 ani la coda lacului….ceva ce nu vezi in fiecare zi, peisaje ft frumoase…..:))

  Reply
 3. Gaby – este un loc foarte frumos, peisajele sunt superbe, doar că drumul este o adevărată provocare, iar staţiunea este lăsată, mare parte, în paragină!

  Reply
 4. Stana de vale este o statiune foarte linistita si frumoasa.Nu inteleg pe unii de ce zic ca nu sant posibilitati de cazare.Eu stiu ca sant ceva mai ieftin la casute si cu cortul unde beneficiezi si de dusuri.Singurul inconvenient este mancarea.Candva era acolo un complex alimentar dar acuma nu mai este.Trebuie sa te aprovizionezi de unde vii s-au din Beius.Nu inteleg de ce nu se face acolo cel putin un minimarket.In rest eu zic ca este ok.Acuma depinde de fiecare ce doreste.Zona este linistita si cu un aer curat se poate merge si la cules de afine in sezon

  Reply
  • Da, Ionel, este o zonă foarte frumoasă, păcat că nu funcţionează la adevărata ei capacitate. Posibilităţile de cazare sunt destul de limitate, ştiu că şi eu m-am lovit de acest impediment.

   Reply
 5. Eu merg des la coada lacului in sezonul de vara.Am trecut si prin alte tari mai civilizate si am vazut locuri frumoase,dar nu stiu de ce doar acest loc,poate ospitalitatea oamenilor de aici , poate linistea, aerul , culorile naturii sau poate libertatea pe care o gasesc aici reusesc sa imi reseteze mintea 100% si sa plec odihnit acasa .

  Reply
 6. Cu tot respectul pentru aceasta zona asi dori sa rezolv situatia gunoaielor de aici .Daca cineva imi poate da vreo sugestie asi vrea sa il ascult si sa il sustin

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.