Beneficiile consumului de nuci

nuciFiecare fruct are beneficiile lui asupra organismului, si e bine sa le consumam atunci cand este timpul lor. Dar la ce ajuta nucile ? Cu ce ne poate ajuta miezul de nuca ?

Nucile au o valoare calorica mai mare decat a carnii, dar este mult mai digerabil. Nucile contin apa, grasimi, proteine, saruri minerale, provitamina A, vitaminele B1 si B2, C, E.

Grasimile continute de nuci sunt grasimi nesaturate, si au rol in scaderea colesterolului. Continutul de Cupru si Zinc din nuci are rol benefic pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, diabet, artroza si reumatism.

Se recomanda ca miezul de nuca sa se consume zdrobit si putin prajit.

Vitamina B1 este necesara pentru buna functionare a musculaturii si sistemului nervos. Stiati ca vitamina B1 creste pragul de toleranta pentru durere?

Vitamina B2 ajuta la combaterea starii de apatie si ameteala .

Ce parti poti folosi de la nuca ? Miezul, uleiul de nuca, coaja verde si frunzele.

  • Miezul nucilor are efect laxativ cand e usor prajit si consumat dupa un compot (prune sau mere). Din nucile verzi se poate prepara dulceata.
  • Uleiul de nuca este indicat in alimentatia dietetica si a diabeticilor.
  • Coaja verde a nucilor contine multa vitamina C.
  • Frunzele verzi de nuc indeparteaza tantarii si mustele, diferiti paraziti ai pielii. Infuzia de frunze de nuc este buna pentru a combate diareea, enteritele, infectiile si edemele renale, diabetul zaharat.

Cum se pastreaza nucile ? Intr-o camera bine aerisita, intunecata, in strat gros de 20cm sau in saci, durata de pastrare nu trebuie sa depaseasca un an si jumatate.

Iata si reteta pentru dulceata de nuci

Ingrediente necesare :100 de nuci verzi, 1 kg zahar, doua lamai verzi, 800 ml apa, praf de cuisoare (3 lingurite), 5 baghete de scortisoara.

Mod de preparare: nucile se curata de coaja verde, astfel incat sa ajungi la miezul aproape alb al nucii, miezul trebuie sa fie relativ moale, Nucile astfel curatate se pun intr-o oala cu apa acoperita cu o farfurie mica, astfel incat toate nucile sa fie acoperite de apa. Actiunea aceasta este necesara pentru a elimina iodul si gustul amar. Se lasa oala acoperita astfel cu farfuria aproximativ 12 ore, timp in care va trebui sa schimbi apa de patru ori. Apoi, intr-un vas emailat, se pun trei cani de apa si zaharul, si se lasa la fiert. Cand zaharul este topit si apa da in clocot, se adauga nucile (scurse in prealabil de apa in care au stat) si se stoarce o lamaie verde deasupra. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ o ora. In timpul fierberii, amesteca din cand in cand in oala si stoarce zeama din a doua lamaie. Cum stii daca dulceata e gata? Se ia cu lingura sirop si se pune pe o farfurie, lasand sa se raceasca. Daca va curge, inseamna ca dulceata nu este gata si mai trebuie lasata la fiert. Daca va curge greu, dulceata e gata. Cu 2-3 minute inainte sa iei dulceata de pe foc adauga scortisoara si cuisoarele si amesteca. Dulceata calda se pune in borcane pe care le inchideti cu capac cu filet. Intoarce borcanele de dulceata cu fundul in sus si lasa-le asa 15 minute (se va crea vid si astfel dulceata se va pastra mai mult timp).

Acest gem este delicios! Prima data cand am gustat, mi-a fost greu sa identific fructul. Are un gust deosebit!

dulceata nci1dulceata nuci

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.