Split și Trogir, orașe port din Croația

Vacanța în Croația, relaxare și explorare

Norocoasa de mine, anul acesta am avut două vacanțe la mare. Prima în Italia, țara mea de suflet, și a doua în Croația, Makarska, stațiunea mea preferată. Ambele vacanțe le-am dorit de relaxare, dar și explorare.

În Italia, am avut posibilitatea de a vizita orașe și locuri noi, chiar și stațiunea a fost nouă pentru noi. În Croația, am ales strict pentru relaxare. De explorat, am revizitat orașele, Split și Trogir.

Split și Trogir – orașe port

Orașele port mi s-au părut întotdeauna, fascinante. Ambacațiunile vin și pleacă, și mai mari, și mai mici. Fac un adevărat spectacol pe mare. În plus, în astfel de orașe, lumea este mai animată, venind din locuri diferite.

Ambele orașe le-am vizitat cu ani în urmă. Cumva în fugă atunci. Doream să le vedem pe amândouă, într-o zi. Anul acesta, am rezervat o zi întreagă pentru ambele și a fost timp pentru toate.

Split – punct de trafic pentru Dalmația

Când spui Split, te gândești la Palatul lui Dioclețian și la punctul de trafic naval. Splitul a aparținut de Republica Veneția, iată de ce vei avea senzația că ești în Veneția. Palatul este considerat centrul orașului. Vei găsi o mulțime de restaurante și cafenele, magazine mici și mari.

E o adevărată plăcere să te plimbi pe străduțele înguste din palat. Descoperi o cafenea cochetă sau un magazin cu produse hand made, de poveste. Fiecare străduță duce într-o piață. Te oprești pentru a lua masa, paste, pizza, fructe de mare. Savurezi o bere croată și mergi mai departe. Nu rata deserturile, care sunt minunate. Merg excelent cu o cafea, suficient cât să te energizeze.

Din portul Split, feriboturile merg spre toate insulele. Este cam singura legătură cu insulele. Noi am mers cu feribotul spre insula Brac, pentru vacanța din Zlatni Rat.

Split și Trogir

Trogir – orașul muzeu

Un oraș mic și cochet, de care te îndrăgostești. Trogir este considerat bijuteria Patrimoniului cultural mondial UNESCO. Destinație preferată de turiștii cu copii sau iubitori de vacanțe liniștite. Riviera Trogir are 4 porturi de agrement, și este atrăgătoare pentru navigatori.

Trogir a fost întemeiat cu 3000 de ani în urmă de Grecii antici. Cel mai valoros monument de sculptură în piatră este Radovanov portal. Denumit oraș muzeu și datorită Cetății Kamerlengo și Turnul lui Sf. Marcu. Am vizitat și noi cetatea și a fost minunată priveliștea de sus.

Mai mic decât Splitul, Trogirul este plin de turiști, dar nu îl percepi ca un oraș aglomerat. Poți savura o cafea pe terasele din port. Te poți plimba pe străduțe și să descoperi magazine, cafenele, localuri cochete.

Split și Trogir – o zi de explorare

Noi am alocat o jumătate de zi pentru fiecare oraș. A contat și faptul că le-am revizitat și cunoșteam câteva detalii importante. Știam unde sunt parcările cele mai apropiate de unde ne doream să ajungem. Nu doream să bifăm ceva anume, ci doar să explorăm.

Fascinația e să te lași pierdut pe străduțe. Nu ai cum să te rătăcești. Toate te scot într-o piață sau în port. Așa găsești locuri mai puțin știute. Savurezi o cafea, un desert. Pornești în explorare, faci poze și îți bucuri ochii și sufletul.

Suvenirurile sunt mai de calitate. Nu găsești prea multe chinezării, defecte, și slab calitativ. Oferă pălării de soare tradiționale, cosmetice naturale 100%, ulei de măsline și vin bun.

Experiența mea

Ne-am bucurat de o vreme bună, cald și soare. A fost un an atipic, cu multă secetă. Ne ziceau de la recepție că a fost anul cel mai călduros. Ei nu sunt obișnuiți să aibă zile fără ploaie. Însă turiștii au apreciat la maxim zilele doar cu soare.

Recomand o ținută lejeră, ochelari de soare și pălărie de soare. Pantofii comozi te vor ajuta să vizitezi orașele fără a fi o corvoadă. M-am simțit în siguranță, nu am avut experiențe neplăcute. Ideal e să aveți kuna la voi. Dacă dorești înghețată sau ceva de luat la mână, poți plăti doar cash, fără euro. Prețuri decente, orașe curate și liniștite în ciuda numărului mare de turiști.

Split și Trogir – neapărat de pus pe listă

Dacă ajungeți în Croația, trebuie să vizitați aceste două orașe port, orașe muzeu. Veți fi impresionați de frumusețea lor și de cum s-a menținut totul în timp. Orașe îngrijite, oameni prietenoși, mâncare excepțională. Destinații de vacanță pentru explorare, dar și relaxare.

Ați fost vreodată în Croația? V-ar plăcea să vizitați cele două orașe, Split și Trogir?

SPLIT

Split
Split
Split
Split
Split
Split

TROGIR

Trogir
Trogir
Trogir
Trogir
Trogir
Trogir

8 thoughts on “Split și Trogir, orașe port din Croația”

  1. N-am ajuns niciodata in Croatia, dar am facut o vacanta la Kotor, oras din Muntenegru, tara vecina. Banuiesc ca orasele sunt asemanatoare, au acelasi specific, relief si au facut parte acum ceva timp din aceeasi tara.

    Reply
  2. Imi doresc foarte mult sa vizitezt aceste orase intr-o zi, am o lista mai lunga de vazut in Croatia, dar cel mai mult Parcul Plitvice. Foarte frumoase pozele tale!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Trovantland
Trovantland, locul ideal pentru relaxare

Trovantland - inspirat de trovanți Există un loc de poveste, la 15 minute de Cluj-Napoca. Acesta este Trovantland. Creat pentru...

Close