Shogun – James Clavell, 1975

shogunDaca vrei sa afli cateva lucruri interesante despre lumea asiatica, traditiile si obiceiurile lor, iti recomand cu caldura cartea “Shogun” de James Clavell. Numarul mare de pagini, peste 1000, nu trebuie sa te sperie, o sa gasesti in acele pagini lucruri interesante.

James Clavell, romancier, scenarist si regizor de film, a devenit celebru cu cele doua carti ale sale, dar nu singurele, “Shogun” si “Tai-Pan“, carti inspirate din propriile experiente avute in timpul cat a fost prizonier in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in lagarele japoneze. Diferentele dintre lumea europeana si cea asiatica, sunt izbitoare, toate obiceiurile, de exemplu acela de a face baie, care pentru europeni era ceva nesemnificativ, pentru ei, pentru asiatici, era un adevarat ritual si avea o insemnatate deosebita.
Dar ce este un shogun? Shogun era rangul suprem pe care-l putea atinge un muritor in Japonia. Shogun insemna Dictator Militar Suprem. Si numai Maiesteta Sa Imperiala putea sa acorde titlul. Shogun era atotputernic…pana ce era rasturnat.

Am adunat pentru voi si cateva citate celebre din “Shogun”:

  • “Ce este cerul, daca nu un pretext pentru nori, si ce este viata, daca nu o lunga asteptare, cateodata fara finalitate sau raspuns?”
  • “Rabdarea insemna sa-ti infrangi pornirea catre cele sapte simtaminte: ura, adoratie, neliniste, manie, tristete, teama, bucurie,. Daca nu te lasi cuprins de ele, insemna ca ai rabdare, ca esti linistit si atunci vei intelege in curand tot mersul lucrurilor si vei fi in armonie cu eternitatea.”
  • “Tine minte ca norocul si nenorocul trebuiesc lasate cerului si legilor firii. Ele nu pot fi aduse prin rugaciunile sau prin viclesugurile la care s-a gandit vreun om sau vreun asa-zis sfant”

Trebuie sa recunosc ca am savurat fiecare pagina din aceasta poveste si am invatat unele lucruri despre cultura japoneza.

Tu ai citit aceasta carte ? Ce parte te-a impresionat si ti-a ramas intiparit in minte?

Daca nu, poti sa o cumperi de aici.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.