Recomandare lectură – 12 ani de sclavie și Șoseaua Cățelu 42

carte 1

Niciodată nu voi putea spune că am prea multe cărți în bibiotecă, mereu aflu de titluri noi și sunt curioasă să le citesc, să descopăr povești noi, aventuri. Deși nu prea am timp liber, încerc de multe ori să las totul deoparte și doar să mă relaxez citind o carte.

12 ani de sclavie – Solomon Northup – prima dată am văzut filmul și mi-a plăcut tare mult, iar când mama mi-a făcut cadou cartea, m-am pus pe citit. Deși stilul de scris e mai greoi, acest lucru nu m-a împiedicat să duc cartea la bun sfârșit. Povestea lui Solomon Northup, un om de culoare, care s-a născut în New York, este una cutremurătoare, o dramă cu sfârșit fericit. El a avut acces la educație și a devenit un violonist iscusit. Atunci când i se propune să semneze un contract ca muzicant într-un spectacol, acceptă fără nici cea mai mică ezitare. Nu avea de unde să știe că își semna singur condamnarea la sclavie pentru 12 ani. Cât de greu poate fi pentru un om născut liber să ajungă sclav într-o  regiune unde negrii trebuie să facă cele mai grele munci? Solomon Northup dezvăluie prin intermediul cărții, chinurile și abuzurile la care sunt supuși sclavii, ce torturi li se aplică dacă nu își îndeplinesc sarcinile zilnice. Toți acești ani petrecuți în sclavie trec cu atât mai greu cu cât speranța că își va mai revedea vreodată familia pare zi de zi tot mai mică. Dar mai există și oameni buni care își riscă viața pentru a da o mână de ajutor sclavilor și datorită unui astfel de om, care îi devine prieten de încredere, reușește să ajungă din nouă acasă.

Vă recomand această carte, poate puțin mai mult decât filmul, pentru că prin intermediul cărții, ai posibilitatea de a vedea și de simți diferit povestea cutremurătoare a lui Solomon Northup.

Șoseaua Cățelu 42 – Alina Nedelea – o carte lăudată, mi-am dorit-o în bibliotecă și cu prima ocazie am citit-o în câteva zile. O carte pe care o parcurgi ușor, te duce puțin prin trecut, te plimbă un pic prin viața de dinainte de Revoluția din 1989. Copil fiind adora să cânte, credea, și mai mult, spera că este fiica răpită a lui Al Bano și Romina Power, știa toate cântecele pe de rost și visa să ajungă să cânte pe scene renumite. Realitatea dură, frigul îndurat stând la cozi pentru porția de alimente, moartea mamei, o trezesc destul de repede la realitate și o obligă să-și aleagă un drum în viață. Îndrumată de mama naturală, reușește să intre la teatru, dar nefiindu-i foarte clar ce vrea de la viață, nu se prea ține de școală. Are o viață destul de tumultoasă, iubiri neîmpărtășite, vicii greu de dus, dorința de a face bani repede și fără prea mult efort, o transferă într-o lume ciudată, departe de o viață normală.

Vă recomand să citiți această carte, cu toate că aventurile și unele alegeri din viața ei m-au surprins și m-au făcut să mă gândesc totuși ce ființe încăpățânate suntem!

Ați citit aceste cărți, v-au plăcut? Ce alte cărți interesante recomandați? Eu am început cartea ”Ce avem și ce uităm” de Maria Duenas, o carte interesantă, despre care abia aștept să vă povestesc!

2 thoughts on “Recomandare lectură – 12 ani de sclavie și Șoseaua Cățelu 42”

  1. Momentan sunt “atrasa” de jurnale, memorii, biografii. Tocmai ce am terminat de citit Andreea Esca si Oana Pellea. Acum vreau sa citesc ‘Mananca, Roaga-te, Iubeste”-Elizabeth Gilbert.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.