Recomandare lectură: Onoare și Femei fără bărbați

onoare

Oricât am fi de obosiți sau de ocupați, trebuie să ne facem un obicei de a citi zi de zi, cât de puțin, dar să citim. Cititul prea mult nu strică, nu este considerat timp pierdut, ci din contră, citind avem doar de câștigat.

Onoare de Elif Shafak – încă o carte minunată scrisă autoarea de origine turcă. Povestea se desfășoară în Londra, Istanbul și un sat kurd lângă Eufrat, și încearcă să ilustreze poziția femeii în societatea musulmană.  Într-o familie care locuiește în acest sat kurd, se nasc două surori gemene – Pembe și Jamila, deși se aștepta cu nerăbdare nașterea unui fiu. Ajunse la maturitate, fiecare urmează un alt drum, Pembe emigrează la Londra cu soțul ei, Adem, iar Jamila rămâne în sat, unde este cunoscută ca moașă.

Ajuns la Londra, Adem cade în patima jocurilor de noroc și își părăsește familia pentru o dansatoare. Pembe, rămasă singură, trebuie să se descurce să-și crească cei trei copii, Iskender, Esma și Yunus, iar mai presus de asta, trebuie să păstreze onoarea familiei renunțând la viața personală. Civilizația lor acceptă orice greșeală pe care o face bărbatul, dar este extrem de rigidă când vine vorba de greșelile femeilor. Din fericire pentru Pembe, ea se îndrăgostește de un bărbat bun și trăieste o poveste de dragoste absolut platonică, dar din nefericire, de aici până la crima din onoare, este un pas mic.

Povestea continuă la fel de frumoasă, dar tulburătoare, vă las singuri să descoperiți finalul poveștii.

femei fara barbati

Femei fără bărbați de Shahrnush Parsipur – una dintre puținele cărți fanteziste pe care am reușit să o citesc până la capăt și care să merite a fi citită. O carte din care trebuie să înțelegem că femeile trebuie tratate cu respect, ele au drepturi și NU sunt obiecte.

Personajele feminine din cartea lui Parsipur sunt deosebite. O să vă stârnească un real interes tânăra Mahdokht care își dorește să ajungă…copac, vă va pune pe gânduri de ce altă tânără își dorește atât de mult să se căsătorească, nu veți înțelege de ce Faeze este atât de răutăcioasă, veți vărsa lacrimi pentru tânăra, Mounes, ucisă de fratele ei, veți empatiza cu doamna bogată care în tinerețea pierdut dragostea unui bărbat și cea care deține grădina unde se desfășoară acțiune, și veți încerca să înțelegeți prostituata, Zarrinkolah. Aceste femei fără bărbați se retrag în grădină, spațiu pe care îl consideră sigur pentru sufletul lor. Aici încearcă să înțeleagă viața și își doresc doar să se simtă împlinite.

Spor la lectură! 

7 thoughts on “Recomandare lectură: Onoare și Femei fără bărbați”

  1. Nu am citit nimic de la acesti autori, insa eu de obicei cand vad pe coperta o femeie ce vine din lumea musulmana, nu prea ma tenteaza.
    Nu as putea sa iti spun exact de ce, dar in principiu nu imi place sa citesc despre viata dura pe care acestea o duc…

    Reply
  2. Sunt tare periculoase jocurile de noroc. Imi este tare ciuda pe aceste jocuri care le fura mintile unora si se destrama familii din acest motiv. M-ai facut curioasa de finalul povestii. Voi citi si eu cartea

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.