Recomandare lectură: Un băiat pe lista lui Schindler și Despăgubirea

schindler

Îmi place să citesc cărți despre evrei, despre Hitler și despre toate tragediile care s-au întâmplat în acea perioadă. Fiecare carte îmi dezvăluie informații noi și încep să-mi conturez o idee proprie despre ce s-a întâmplat cu adevărat în acea perioadă.

Un băiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson – cartea ne prezintă povestea adevărată a lui Leon Leyson, cel care a avut norocul să se afle pe lista lui Oskar Schindler.

Povestea are loc în Polonia, în orașul Cracovia, naziștii invadează orașul, iar toate familii de evrei ajung în lagărul de concentrare. Citind povestea, începi să-ți imaginezi o țară devastată, familiile de evrei triste și încercând cu disperare să supraviețuiască în condiții grele.

Deși avea numai 10 ani când a fost deportat împreună cu familia sa, Leon Leyson a avut un noroc chior, iar datorită curajului a reușit să treacă cu bine peste foame și frig, peste munci grele și boli. Prin generozitatea lui Oskar Schindler, un mic întreprinzător neamț, Leon împreună cu câțiva membri din familia lui, reușește să se salveze din mâinile naziștilor.

Un băiat de pe lista lui Schindler este singura carte de memorii scrisă de un copil care a supraviețuit în lagăr. Este o carte vă va marca și vă va face să înțelegeți mai bine ce s-a întâmplat în acea perioadă prin ochii unui copil nevinovat.

despagubirea

Despăgubirea de Peter Herzog – autorul s-a decis să scrie această carte după mai bine de o jumătate de secol de la eveniment.

Peter Herzog avea 13 ani și jumătate când a dus în lagărul de concentrare împreună cu mama sa. Își amintește și acum, pălăria de paie a mamei sale, ea crezând până în ultimul moment că vor fi puși de naziști să lucreze în agricultură. Deși era doar un copil, a conștientizat repede pericolul din lagăr, era convins că nu are șanse să scape și că va muri acolo. Însă a avut norocul să fie numit „ordonanţă la ordonanţa” unui ofiţer SS. Nu mai trebuia să care saci de ciment de 50 kg, avea parte de o viață mai bună, puțină căldură și mâncare destulă atât pentru el, cât și pentru prietenul lui din lagăr.

Peter Herzog împreună cu alți deținuți a evadat din lagăr alături de doi SS-iști atunci când și-au dat seama că americanii sunt pe urmele lor. Zile întregi au bântuit pădurile și au evitat drumurile pentru a nu fi văzuți, iar într-un final au fost ajutați de un preot. Ajuns înapoi acasă, a aflat că mama, bunica și prietena lui din copilărie au murit.

O poveste cutremurătoare despre puterea și voința unui copil de a supraviețui în ciuda condițiilor grele din lagăr.

Spor la lectură! 

2 thoughts on “Recomandare lectură: Un băiat pe lista lui Schindler și Despăgubirea”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.