Meniu de post – reţete noi

Meniu de post - reţete noiNe aflăm în ultimele zile de post, căutăm reţete deosebite pentru masa de Paşti, dar până atunci vă sar în ajutor cu un meniu de post absolut delicios!

Pastă picantă de năut

Ingrediente necesare: 500 grame năut, 6 căţei de usturoi, 4 castraveţi muraţi, o lămâie, 150 ml ulei, 2 foi de dafin, 3 crebguţe de cimbru uscat, sare, piper.

Mod de preparare : pune năutul la înmuiat în apă. Lasă.l la rece minumum 12 ore. Pune năutul la fiert în apă cu puţină sare, foile de dafin şi crenguţele de cimbru. După ce a fiert, scurge-l şi trece-l prin maşina de tocat sau printr-o sită. Toarnă treptat uleiul, adaugă usturoiul zdrobit, zeama de la lămâie şi castraveţii tăiaţi cubuleţe. Potriveşte gustul de sare şi piper şi lasă la rece minimum 30 de minute pentru a se pătrunde aromele.

Ştiai ? Originar din sud-estul Turciei, năutul s-a răspândit ulterior în tot Orientul Mijlociu şi regiunile mediteraneene. Astăzi, peste 7 milioane de tone de năut sunt recoltate anual din 45 de ţări. El este una dintre cele mai populare legume.

Supă de dovleac

Ingrediente necesare: 2 felii mari de dovleac dulce, o ceapă, 50 grame margarină, 100 ml smântână vegetală, un morcov, o ţelină mică, sare, piper.

Mod de preparare: pune feliile de dovleac la copt în folie de aluminiu. Căleşte ceapa, morcovul şi ţelina tocate mărunte, în puţină margarină. Când sunt făcute, dă-le deoparte. Când dovleacul e gata, curăţă-l frumos, taie-l în cuburi şi pune-le în mixer. Pune legumele călite şi restul de margarină. Amestecă până devine un piure. Adaugă o cană, două cu apă şi pune la fiert. Lasă să dea un clocot, două, potriveşte de de sare şi piper, trage de pe foc şi adaugă smântâna. Serveşe cu frunzuliţe de salvie şi felii subţiri de pâine prăjită.

Truc : ca supa să fie mai interesantă, presară câteva seminţe : de susan, de pin, poate chiar miez de seminţe de dovleac prăjite.

Spanac înăbuşit

Ingrediente necesare: 500 grame spanac verde, o ceapă roşie, o mână de fasole fideluţă, 3 cozi de ţelină, un morcov, un ardei roşu gras, lămâie, 4 cartofi, condimente, ulei.

Mod de preparare: pune la fiert în apă cartofii în coajă. Curăţă şi taie morcovii şi ardeiul cubuleţe, ceapa mărunt, iar cozile de ţelină – bastonaşe. Când cartofii sunt semiferţi, curăţă-i şi pune-i (jumătăţi) la cuptor, unşi cu puţin ulei. Pune uleiul la încins, apoi legumele şi lasă-le două minute la sotat. Adaugă spanacul, presară condimete după gust şi lasă-l 1,2 minute în tigaie, amestecând cu grijă. Serveşte salata caldă de spanac cu cartofi copţi unşi cu pastă de măsline şi stropită cu câteva picături de lămâie. Eventual, adaugă 2-3 cubuleţe de tofu.

Fursecuri pentru ceai

Ingrediente necesare: 125 grame margarină, 125 grame zahăr, o linguriţă cu bicarbonat, coaja de la o lămâie, o linguriţă cu vin, sare, ciocolată neagră, apă minerală.

Mod de preparare: se freacă spumă zahărul cu margrina. Se adugă un praf de sare, zahărul vanilat şi coaja de la lămâie.  Dizolvă într-o linguriţă cu vin alb bicarbonatul şi adaugă-l în compoziţia de margarină. Încorporează treptat făina cernută şi frământă un aluat omogen.  Zdrobeşte ciocolata în bucăţele şi adaugă-le în aluat. Întinde o foaie pe masa de lucru şi decupează forme cu gura unui pahar de diametru potrivit sau cu forme diferite.  Aşază fursecurile în tava tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu apă minerală şi dă la cuptorul încins până se auresc puţin.

Poftă bună!

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.