Yellowstone Park – primul parc național al lumii

Yellowstone Park – primul parc național al lumiiO listă obiectivă a celor mai frumoase 100 locuri de pe pământ nu ar trebui să omită Yellowstone National Park. Inaugurat încă din 1872 de către președintele american Ulysses S. Grant, Yellowstone se întinde pe teritoriul a 3 state: Montana, Idaho și Wyoming și atrage anual milioane de vizitatori.

Pe langă Old Faithful, probabil cel mai cunoscut gheizer din lume, parcul adună o listă lungă de peisaje inedite, printre care chiar și un canion propriu sculptat în calcare gălbui și perfect complimentat de o cascadă superbă, izvoare termale, vulcani noroioși, hectare întregi de păduri și întinderi deluroase nealterate defel de mâna omnului. Iar dacă ai norocul să îl vizitezi la început de toamnă, n-ai cum să nu dai nas în nas cu turme de cerbi, căprioare, elani și mai ales bizoni, atracția principală a parcului.

Stilul molcom al bizonilor îți poate induce un fals sentiment de securitate și credința că sunt niște creaturi docile, dar nu de puține ori s-a întâmplat ca aceștia să atace mașini sau să se repeadă la oameni. Genul acesta de accidente sunt totuși foarte rare, mulțumită vigilenței park ranger-ilor, ei sunt cea mai bună sursă de informare față de evenimentele ce se petrec în parc precum și față de locurile unde este cel mai probabil să vezi animale. Ei își cunosc parcul mai bine decât își cunosc sufrageria, lucru cu atât mai admirabil ținând cont de faptul că Yellowstone se întinde pe 9000km2 și are cam 2000km de poteci și cărări.

Yellowstone Park – primul parc național al lumiiSe spune că unele din ochiurile de apă termală albastre și limpezi ca cristalul prezintă aceleași condiții care au conspirat la apariția vieții pe pământ, asta în ciuda faptului că sunt de regulă înconjurate de întinderi sterpe, noroioase, pe care nu crește nimic și care au un aspect de-a dreptul post-apocaliptic, incompatibil cu viața. Poate că e adevărat că progresul se naște din conflicte și contradicții.

Poate că și incendiul recent ce a mistuit o treime din parc are vreun gram de vină în această privință. Cert este că întreg parcul oferă priveliști unice, de o naturalețe autentică și de un pitoresc de neuitat.

Un alt fenomen rar care poate fi întâlnit aici este apariția prafului de diamant (diamond dust) în iernile în care temperaturile scad mult sub pragul de îngheț și umiditatea din aer se transformă în cristale de gheață, ierni în care bizonii cu greu își găsesc un smoc de iarbă uscată prin zăpezi înalte de câțiva metri. Pentru că natura este pe atât de nemiloasă pe cât este de minunată, iat Yellowstone este unul din acele locuri minunate la care visezi te întorci din nou și te bucuri să vezi că nimic nu s-a schimbat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.