Bucatele alese şi masa aranjată cu gust te vor ajuta să te simţi minunat de sărbători. Conform tradiţiei, pentru sărbătorile de iarnă, gospodinele pregătesc o sumedenie de bunătăţi tradiţionale, din carne de porc. Trebuie să recunoaştem că acestea sunt destul de grele pentru cei care au probleme de sănătate. De aceea, m-am gândit să vă dau 3 meniuri mai uşoare: unul rafinat, pentru gurmanzi, unul ieftin şi altul pentru cei care ţin dietă. Rolul gospodinei nu se mărgineşte la prepararea mâncărurilor. Ea trebuie să şe prezinte în aşa fel la masă încât să fie plăcute la vedere şi să stimuleze pofta de mâncare.
O masă aranjată frumos contribuie la crearea unei atmosfere plăcute, de bună dispoziţie. Ţine cont, aşadar, de regulile de bază după care se arabjează corect masa festivă. Apoi, aşează pe mijlocul mesei, din loc în loc, lumânări asortate sau diverse ornamente specifice: crenguţe de brad, flori naturale sau uscate, globuri.
Un ultim sfat: nu te sfii să-ţi foloseşti imaginaţia, dacă vrei ca oaspeţii să se simtă excelent.
Nu te speria de protocol!
Regula de bază a protocolului este simplă, pentru că este logică şi funcţională: tacâmurile se folosesc întotdeauna de la exterior către interior, fiecare fiind aşezat pe partea mâinii cu care este folosit. Faţa de masă din pânză este obligatorie. Tradiţionaliştii nu vor renunţa la cea albă, simplă sau brodată, cu şervete asortate. Foarte moderne sunt, însă, feţele de masă colorate. Protocolul cere ca acestea să se armonizeze cu serviciul de masă. Nu uita de şerveţelele de hârtie.
- Castronelul pentru salate se aşază în faţa furculiţelor.
- În stânga farfuriei mari, se pune farfurioara pentru pâine, cu un cuţitaş pentru unt.
- Furculiţele se aranjează în stânga farfuriei principale.
- Lingura pentru supă şi cuţitele sunt puse întotdeauna în dreapta.
- Tacâmurile pentru desert se pun în faţa farfuriei, central.
- Paharele se aranjează în faţa farfuriei, spre dreapta, în ordinea în care se servesc băuturile.
- Paharele potrivite: whisky, apă/limonadă, ţuică/pălincă, sherry, lichior, coniac, bere, şampanie, vin roşu, vin alb.
Meniu rafinat
Felul I – supă de ciuperci cu crevete
Felul II – friptură de viţel cu broccoli
Desert – tort cu nuci şi frişcă
Supă de ciuperci cu crevete
Ingrediente pentru două porţii: o ceapă mică, o linguriţă unt, o felie pâine uscată, 75 ml lapte, 60 grame crevete, un gălbenuş, sare, piper negru măcinat, 3 fire mărar, un plic supă cremă de ciuperci.
Mod de preparare: curăţă ceapa şi taie-o mărunt. Pune untul într-o tigaie, topeşte-l, adaugă ceapa şi las-o pe foc până se rumeneşte. Taie pâinea în felii subţiri şi înmoai-o în lapte călduţ. Păstrează câteva crevete pentru ornat. Pe celelalte zdrobeşte-le şi amestecă-le cu gălbenuşul, pâinea înmuiată, ceapa călită, sare şi piper. Păstrează câteva frunze de mărar pentru ornat. Toacă restul mărarului şi adaugă-l la amestecul de crevete. Cu două linguriţe formează mici găluşte, pune-le într-o oală cu apă sărată clocotită şi lasă-le cinci minute la foc mic. Prepară supa de ciuperci, respectând indicaţiile de pe plic, şi condimentează după gust. Adaugă găluştele şi ornează cu mărar şi crevete. Se serveşte fierbinte.
Friptură de viţel cu broccoli
Ingrediente pentru patru porţii: 700 grame file viţel, 3 linguri ulei, piper negru măcinat, puţin cimbru, 1 kg broccoli, sare, nucşoară măcinată, 200 ml smântână.
Mod de preparare: spală fileul de viţel şi usucă-l cu un şervet. Amestecă uleiul cu piper şi cimbru şi unge carnea pe toate părţile cu acest amestec. Acoper-o şi las-o cel puţin o oră în frigider. Încălzeşte un grătar de fontă sau o tigaie unsă cu puţin ulei şi rumeneşte carnea pe toate părţile. Pune-o apoi într-o tavă şi pune-o la cuptor, unde o laşi cam 15 minute. Apoi scoate-o din cuptor, înfăşoar-o în folie de aluminiu şi las-o 10 minute. Curăţă şi spală bucheţelele de broccoli, apoi taie-le mărunt. Pune apă la fiert cu puţină sare şi nucşoară. Adaugă bucăţile de broccoli şi lasă-le să fiarbă 5 minute.pune smântâna într-o cratiţă şi încălzeşte-o la foc mic. Adaugă sare şi piper. Scurge bucăţile de de broccoli de apă, taie carnea felii şi toarnă sosul.
Tort cu nuci şi frişcă
Ingrediente pentru opt porţii: pentru blat: 7 ouă, 250 grame nuci măcinate, 3 linguri cacao, 100 ml apă, 200 grame zahăr, o linguriţă praf de copt stins cu lămâie, vanilie, rom, puţin unt. Pentru umplutură: 750 grame frişcă, 100 grame ciocolată , vişine sau cireşe din dulceaţă.
Mod de preparare: Blatul: se pun într-un vas nucile, zahărul şi apa şi se amestecă pe foc potrivit până se topeşte zahărul. Se lasă să se răcească, după care se adaugă, pe rând, 7 gălbenuşuri, 3 linguri cacao, aromele şi praful de copt stins cu lămâie, amestecând continuu. Compoziţia de blat se toarnă în formă rotund, tapetată cu hârtie pergament unsă cu unt şi se coace la foc potrivit circa o oră. După ce s-a răcit, se răstoarnă cu grijă.
Montarea tortului: blatul se taie în trei, pe orizontală. Se aşază prima foaie pe platou şi peste ea se pun boabe de vişine sau cireşe. Se pune a doua foaie, peste care se întinde un strat gros de frişcă. După ce se pune ultima foaie, se îmbracă tortul în frişcă şi se ornează cu ciocolată rasă şi vişine.
Meniu economic
Felul I – ciorbă de linte cu crutoane
Felul II – pui umplut cu praz
Desert – prăjitură de morcovi c stafide
Ciorbă de linte cu crutoane
Ingrediente pentru patru porţii: 450 grame linte verde, 125 ml ulei, o ceapă tăiată mărunt, 5 felii de şuncă bacon, 2 căţei usturoi tocat, 2 morcovi tăiaţi rondele, 400 grame roşii conservate, sare, piper, frunze ţelină, cimbru uscat, crutoane de pâine.
Mod de preparare: se pune lintea spălată într-un vas şi se toarnă apă cât s-o acopere. Se lasă să dea în clocot doar trei minute, după care se scurge de apă. În alt vas, căleşte în două linguri de ulei, ceapa tocată mărunt, şunca şi jumătate din usturoi. Se adaugă apoi restul de ulei şi de usturoi, lintea, morcovii tăiaţi rondele, roşiile curăţate de pieliţe, ţelina tocată, cimbrul, sare şi piper şi se toarnă un litru de apă. Vasul se acoperă şi se lasă să fiarbă cam 30-40 minute, până când lintea devine moale. Se serveşte caldă, cu crutoane de pâine prăjită fără grăsime.
Pui umplut cu praz
Ingrediente pentru patru porţii: un pui de 1 kg, 3 linguri ulei, sare, piper. Pentru umplutură: 300 grame praz, 2 felii de pţine tăiate cubuleţe, 1 pahar lapte, pătrunjel verde tocat, 1 căţel usturoi tăiat mărunt, 1 ou, 2 linguri ulei, sare, piper, enibahar măcinat.
Mod de preparare: se ia puiul spălat şi se unge cu ulei atât în interior cât şi la exterior, apoi se sărează şi se piperează. Umplutura: se taie rondele partea albă a prazului şi se căleşte în ulei. Se ia de pe foc şi se adaugă partea verde a prazului, tăiată mărunt, pătrunjelul verde, usturoiul, oul, sare, piper, şi enibahar, după gust. În această compoziţie se încorporează cubuleţele de pâine înmuiate în lapte. Se umple puiu, se pune într-o tavă unsă şi se coace la cuptor circa 50 de minute. Se serveşte tranşat şi cu umplutura alături. Vinul potrivit pentru acest vin, este cel roşu.
Prăjitură de morcovi cu stafide
Ingrediente necesare pentru opt porţii: 100 grame unt, 50 grame zahăr, 2 linguri şi jumătate miere de albine, 3 ouă, 450 grame făină, 2 linguriţe praf de copt, 375 grame morcovi raşi foarte fin, 125 grame stafide, 100 grame migdale măcinate, zeama şi coaja rasă de la o portocală.
Mod de preparare: se freacă untul cu zahărul şi mierea de albine până devine o pastă omogenă. Ouăle se adaugă pe rând, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Se adaugă treptat făina cernută împreună cu praful de copt. Urmează morcovii raşi pe răzătoare fină, stafidele şi migdalele măcinate. La sfârşit, se încorporează zeama şi coaja rasă de portocală. Se varsă acest amestec într-o formă tapetată cu hârtie unsă cu unt. Se coace la foc potrivit circa o oră şi jumătate. Se scoate din formă după ce s-a răcit. Poate fi ornată cu frişcă şi cacao.
Meniu hipocaloric
Felul I – supă cremă de cartofi
Felul II – peşte cu lămâie
Desert – compot de citrice cu găluşte de albuş
Supă cremă de cartofi
Ingrediente pentru patru porţii: 500 grame cartofi, 2 morcovi, o ţelină, o ceapă, 100 grame unt, 200 ml smântână, sare, piper, 3 felii subţiri de costiţă.
Mod de preparare: se curăţă cartofii, morcovii, ţelina şi ceapa, apoi se pun să fiarbă într-un litru de apă cu sare, în oala cu presiune sau într-un vas acoperit. După ce au fiert, se scot din apă şi se pasează cu mixerul. Se adaugă în piureul de legume, untul şi smântâna şi se amestecă bine. Această compoziţie se diluează cu apa în care au fiert legumele, se potriveşte gustul de sare şi se adaugă piper alb. Se mai lasă să fiarbă cinci minute pe foc. Se serveşte cu fâşii subţiri de costiţă şi cu crutoane de pâine prăjită. Pentru a avea un conţinut cât mai scăzut caloric este de preferat să foloseşti şuncă în locul costiţei, iar smântâna să fie cu un conţinut scăzut de grăsimi.
Peşte cu lămâie
Ingrediente pentru patru porţii: 4 file de cod sau de merluciu, o lămâie, sare, piper alb măcinat, puţin unt, pătrunjel şi mărar verde.
Mod de preparare: se spală bucăţile de peşte cu apă rece, apoi se usucă în prosop de hârtie. Se taie lămâia în felii. Cu o felie de lămâie se şterg bucăţile de peşte pe ambele părţi, se sărează şi se aşează fiecare felie pe o folie de staniol, unsă cu unt. Se presară peste pătrunjel şi mărar verde tocat, deasupra se pune pe fiecare bucată de peşte câte o felie de lămâie. Apoi se împachetează într-o foiţă de staniol şi se pun pe o tavă. Se bagă în cuptorul încins, pentru o jumătate de oră. Se serveşte cu cartofi natur ca garnitură, şi ornat cu frunze de mărar sau pătrunjel. Vinul potrivit este cel alb, servit la temperatura camerei.
Compot de citrice cu găluşte
Ingrediente pentru două porţii: o portocală cu miezul roşu, o portocală cu miez gslben, 2 mandarine, 2 linguri zahăr, 3 linguri Campari. Pentru găluşte: un albuş, un praf de sare, 4 linguri zahăr pudră.
Mod de preparare: se curăţă de coajă portocala roşie şi mandarinele şi se desfac în felii, deasupra unui vas. Portocala cu miez galben se spală cu apă fierbinte, se şterge şi se rade coaja, apoi se taie în două şi se stoarce. Feliile de portocală şi de mandarine se pun într-un vas împreună cu cu zeama stoarsă de la portocală şi cu 2 linguri de zahăr. Se lasă 5 minute pe foc, apoi se adaugă 3 linguri de Campari. Se lasă să se răcească cel puţin o oră. Găluştele de albuş: se bate spumă tare albuşul cu puţină sare, apoi se adaugă în ploaie zahărul pudră şi se bate în continuare. Cu o lingură umezită, se iau găluşte de albuş şi se pun într-un vas cu apă clocotită, luat de pe foc. Se acoperă vasul şi se lasă 5 minute. Se iau găluştele cu o spumieră şi se pun peste fructele din compot.
Poftă bună vă doresc şi sărbători fericite!