Marilyn Monroe

marilyn-monroeUrmaream zilele trecute un documentar despre sex-symbolul american, Marilyn Monroe, si tragicul ei final.

Actrita: de- a lungul carierei sale care a durat 16 ani, fara experienta in actorie si prin promovarea imaginii ei de sex symbol, Marilyn a devenit un star al Hollywood-ului si o legenda jucand in 29 de filme. Marilyn Monroe s-a nascut pe data de 1 iunie 1926, iar la botez a primit numele Norma Jean Baker. Tatal nu a dorit sa se implice in cresterea ei, statul a decazut-o din drepturi pe mama datorita vietii instabile, si astfel, Norma Jean ajunge sa traiasca pe la rude, iar mai apoi intr-un orfelinat. A urmat scoala Emerson Junior, dar nu absolva, se casatoreste cu James E. Dougherty si incepe sa lucreze la o fabrica. O poza publicitara pe coperta fabricii, o determina pe Norma Jean sa paraseasca locul de munca si sa caute o sansa intr-o cariera de fotomodel.

Imaginea ei incepe sa apara pe diferite postere, reclame si reviste. Aparitia pe coperta revistei Playboy ii aduce faima, iar mai apoi isi incearca norocul in actorie, si umbla dintr-un studio in altul. In 1954, sub numele de scena, Marilyn Monroe, ea devine un mare star al studioului Fox in filme ca “Gentlemen Prefer Blondes,” “How to Marry a Millionaire” si “There’s No Business Like Show Business.”

Satula de rolul de blonda naiva, intrerupe contractul si pleaca la New-York pentru a studia actoria. Se intoarce si cu propria casa de productie realizeaza blockbuster-ul , “The Seven Year Itch”. Re-incepe colaborarea cu studioul Fox, contractul oferindu-i mai mult control si putere de decizie, si optiunea de a face un film pe an.
Primul film a fost “Bus Stop”, urmat de multe altele. In contrast cu o cariera profesionala de succes, viata personala a fost trista. Primul mariaj de convenienta a sfarsit cu un divort, al doilea mariaj cu Joe DiMaggio sfarseste dupa 274 de zile tot cu divort. Mariajul cu dramaturgul Arthur Miller dureaza 5 ani, dar in urma pierderii unei sarcini, se finalizeaza tot cu un divort.

In 1960, Marilyn completeaza filmul “Misfits” , care va fi ultimul sau film impreuna cu starul Clark Gable. Comportamentul sau de-a lungul anului 1962, semnaleaza inceputul declinului sau mental. Era vazuta mereu ametita si dezorientata, este concediata de la Studiul Fox din cauza absentelor repetate. Ultima sa aparitie in public a fost in iunie 1962, la un eveniment caritabil. Doua luni mai tarziu, ea este gasita fara suflare de catre menajera ei, in dormitorul casei recent achizitionate din California, la varsta de 36 de ani. Cauza decesului s-a stabilit a fi o supradoza de somnifere. De funeralii s-a ocupat fostul sot, Joe DiMaggio.

Marilyn Monroe a castigat trei premii Globul de Aur,

  • ‘World Film Favorite’ 1953,
  • Best Actress in a Comedy ‘Some Like It Hot’ 1960,
  • ‘World Film Favorite’ in 1962.

Iata cateva citate ale actritei:

  • O actrita nu este o masina, dar esti tratata ca o masina. O masina de bani.
  • Cainii nu m-au muscat niciodata. Doar oamenii.
  • Daca poti face o fata sa rada, o poti convinge sa faca orice.
  • O cariera reusita este un lucru minunat, dar noaptea, cand ti-e frig, nu te poti cuibari in ea.

Si iata ce ziceau altii despe ea:

  • Marilyn a fost cea mai fenomenala zeita a iubirii din istorie. Philippe Halsman
  • Marilyn este un fenomen al naturii, precum Cascada Niagara si Marele Canion. Tot ce poti face este sa stai deoparte si sa fii coplesit de ea. Nunnally Johnson

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.