Pinguinul imperial

PinguinM-am gandit sa scriu un articol despre aceste animale dragalase deoarece cu cateva saptamani in urma, am fost la o nunta, unde s-a dansat bineinteles dansul pinguinilor. Cand eram copila, stiu ca era un film romanesc cu un pinguin, si tare as vrea sa imi amintesc numele lui, poate ma ajutati voi. Sa fie Apolodor?

In filmele “Madagascar”, “Happy Feet”, “March of the Penguins” si “Mumble” avem parte de cateva exemplare deosebite, si detalii despre viata lor.

Pingunii sunt adesea asociati cu zapada si gheata, habitatul lor fiind reprezentat de banchize de gheata plutitoare, la temperaturi de -40 grade si vanturi puternice de pste 140 km/h.
Pingunii se pot scufunda pana la adancimi de peste 500 m si rezista 20 de minute sub apa.

Care este viata de cuplu? Pinguinii imperiali se intalnesc in cuib, isi fac curte, danseaza, inainte de a se imperechea, ei stau fata in fata si isi tin capetele sus.
Masculul este cel care ingrijeste oul, pentru 50 de zile, protejandu-l cu membrana ce atarna de la nivelul abdomenului. Masculii se strang in grup de cateva mii pentru a se incalzi si pentru a pastra caldura, si raman asa pentru 110 zile, perioada in care pinguinii pierd jumatate din greutatea corporala. Femela, care in tot acest timp a procurat mancare, revine inainte ca puiul sa iasa din ou, si il protejeaza pentru 40 de zile. Cand puii cresc, sunt lasati in “crese”, grupuri de pui, iar adultii pleaca la vanatoare.

Pinguinii imperiali sunt foarte sensibili la schimbarile climatice, ei se adapteaza greu la schimbari, dar, din pacate, schimbarile se petrec repede.

Pinguinii imperiali sunt singurii care se reproduc in timpul lunilor cele mai reci ale iernilor din Antarctica si de aceea sunt primii afectati de o topire eventuala a ghetarilor.

Din pacate, poluarea isi spune cuvantul si cel mai bine o resimt speciile de animale si plante dependente de temperaturi extreme.

5 thoughts on “Pinguinul imperial”

  1. Mihaela .Pinguinul din poza nu este pinguin imperial. Pinguinul imperial este foarte mare. Asta pare a fii un Adelie. Stiai ca pinguinul este singura specie de animale care formeaza cupluri de acelasi sex? 🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.