Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

le cholestérol-couleur-72Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol.

Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, nu trebuie să vă îngrijoreze. Unii cardiaci se simt relativ bine şi la indicele de 300 mg. Dar situaţia exactă v-o poate stabili numai medicul de specialitate.

Iar dacă alarma a fost dată, totuşi, după cum aţi citit în articolele anterioare, un colesterol mărit nu implică neapărat un regim alimentar de austeritate. Unele alimente, incriminate până mai ieri, sunt astăzi admise: carne slabă – vită, vânat (iepure, căprioară), peşte, pasăre, ouă, brânzeturi şi lapte degresate. Toate însă cu măsură.

Vă prezint câteva reţete de preparate, recomandate şi celor „puşi la regim”. Ştiut fiind faptul că, în hipercolesterolemie, cel mai bun medicament este hrana, bucătăria, cea personală îndeosebi, te poate păzi de multe rele.

supaSupă combinată

Ingrediente necesare: 100 grame morcovi, 100 grame napi, 50 grame ţelină, 100 grame varză, 200 grame cartofi, 50 grame mazăre, 2 salate mici, 20 grame margarină, hasmaţuchi (pătrunjel franţuzesc), sare, piper.
Mod de preparare:
tăiem legumele mărunt (fără mazăre), le acoperim cu apă rece şi le lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ o oră. Cu o jumătate de oră înainte de a servi supa la masă, adăugăm mazărea, hasmaţuchi, salata tocată, sare, piper. Mai lăsăm să dea un clocot. Când servim, adăugăm în fiecare farfurie un vârf de cuţit de margarină.

Iepure cu fasole verde

Ingrediente necesare: 350 grame iepure de casă, 500 grame fasole verde, 50 grame măsline negre, o lingură ulei vegetal, o ceapă mare, 2 căţei de usturoi, o lingură cimbru mărunţiţ, 2 foi dafin, ienibahar, 250 ml supă de legume, sarem piper.
Mod de preparare: după ce am spălat carnea cu apă călduţă, apoi rece, o tăiem bucăţi şi o punem într-o cratiţă în care am încins uleiul. Întoarcem carnea pe toate părţile ca să fie bine pătrunsă. O stingem cu supă fierbinte. Adăugăm dafinul şi ienibaharul. Lăsăm să fiarbă la foc mic, 45 de minute. Între timp, pregătim fasolea (lăsând păstăile întregi sau tăiate bucăţi), ceapa şi usturoiul curăţate şi tocarte mărunt. Le adăugăm la carne, lăsăm să dea un clocot,m apoi mai ţinem pe fic 15-20 de minute, la foc moderat. La sfârşit adăugăm măslinele, cu sâmburii scoşi, tăiate în felii. Să nu uităm cimbrul, sarea şi piperul. Pentru garnitură, cartofi fierţi, cu pătrunjel (fărăr unt). Gospodinele mai ambiţioase pot prepara şi delicioase găluşte cu cartofi. În loc de iepure, poate fi folosită şi altă carne slabă, de pasăre sau de viţel.

tocanaTocăniţă de legume

Ingrediente necesare: 2 ardei graşi, 2 ardei iuţi, o ceapă mare, 2 căţei de usturoi, 250 grame roşii, pătrunjel verde tocat, dafin, 2 linguri ulei vegetal, 200 ml supă de legume, sare, piper.
Mod de preparare: spălăm bine ardeii. Îi curăţăm de codiţe şi seminţe, îi tăiem julien. Curăţăm ceapa şi usturoiul, le tocăm mărunt. Roşiile, opărite puţin în apă fierbinte, se decojesc uşor, după care le scoatem seminţele şi le tocăm, păstrând toată zeama. Într-o tigaie, în care am încins uleiul, punem legumele, în afară de roşii. Peste legume, care s-au călit câteva minute, turnăm supa şi lăsăm să fiarbă la foc mic, într-un vas acoperit. După 20 de minute, adăugăm roşiile şi zeama păstrată, plus dafinul, lăsând la fiert 5 minute. La sfârşit, presărăm pătrunjelul, puţină sare şi piper.

Desert cu pepene galben

Ingrediente necesare: un pepene galben, o lingură suc de lămâie, o linguriţă coajă rasă de lămâie, 3 linguriţe miere de albine, 2 pliculeţe ceai negru, 1 linguriţă amidon, sare, cuişoare.

Mod de preparare: punem la fiert 500 ml apă, împreună cu sarea, cuişoarele şi coaja de lămâie. Când dau în clocot, adăugăm pliculeţele de ceai şi luăm de pe foc. Lăsăm acoperit 5 minute. Scoatem plicurile de ceai, şi punem amidonul, dizolvat deja cu puţină apă. Amestecăm bine, apoi punem din nou pe foc, până dă un clocot. Completăm cu sucul de lămâie şi mierea. Pepenele, curăţat de coajă şi de sâmburi, se taie în cubuleţe. Se împart pe farfurii, iar deasupra turnăm compoziţia. Cine doreşte poate presăra şi puţin zahăr.

Poftă bună!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.