Parcul Natural Lunca Mureşului este o arie protejată situată în vestul României, în judeţele Arad şi Timiş. Parcul are o suprafaţă de 17.500 hectare şi include zona îndiguită a Mureşului.
Primii paşi pentru instituirea regimului de arie protejată au fost făcuţi în 1970. Prima dată a fost doar o suprafaţă de 91,2 hectare din Prundul Mare a fost declarată rezervaţie naturală pentru a proteja populaţia de stârci cenuşii care cuibăreau acolo. În anul 1988, 12.000 hectare din această zonă a fost declartă ca Zonă de Importanţă Avifaunistă, iar anul în 2005, prin hotărâre de guvern, zona a fost declarată Parcul Natural Lunca Mureşului. În anul 2006, aria protejată „Lunca Mureşului” a devenit a patra zonă din România ce urma să fie inclusă în Lista Ramsar a Zonelor Umele de Importanţă Internaţională, iar din anul 2008, această zonă face parte din Reţeaua Natura 2000.
În Parcul Natural Lunca Mureşului, o atracţie turistică naturală deosebită o reprezintă populaţia foarte mare de popândăi, specie protejată internaţional.
Malul nisipos al Mureşului adăposteşte o populaţie numeroasă de prigorie sau albinărel, lăstuni, stârci cenuşii şi egrete mici.
În pădurea Ceala, găsim renumitul teren „Low Ropes” foarte apreciat în SUA. Terenul are o suprafaţă de 700 metri pătraţi, şi cuprinde amenajări din funie şi lemn. Dintre activităţile care vă pot relaxa, amintesc traversarea unei distanţe de 12 metri pe o funie ce leagă doi arbori, trecerea pe o grindă din lemn ancorată cu funie, păşirea pe un pod din funie, trecerea unui perete înalt de 3 metri, trecerea printr-un cauciuc ancoratla o înălţime de 1,7 metri.
Iubitorii de plimbări pe biciclete se pot bucura aici de un traseu de 12,7 km ce urmează cursul Mureşului. Traseul este marcat şi din loc în loc găsim panouri informative despre obiectivele turistice din zonă.
Turiştii pot admira păsările şi mamiferele din observatoare special construite.
Păsările ce pot fi admirate aici sunt păsări cu un colorit minunat (pescărusul albastru, prigoria dumbrăveancă). Combinaţia de culori (albastru, verde, portocaliu) ne duce cu gândul la specii de păsări exotice, deşi sunt doar specii indigene.
Lunca Mureşului este zonă umedă cu ape curgătoare, dar şi stătătoare, cu păduri aluviale, sălcii şi plopi, zăvoaie ce reprezintă un loc important de cuibărire şi pasaj pentru 200 de specii de păsări protejate internaţional.
Mamiferele pe care le putem întâlni în pădurile din Lunca Mureşului sunt: Vidra, Lutra, Popândău, Suita, iar din categoria amfibieni şi reptile: Buhai de baltă cu burta roşie, Broasca ţestoasă de apă, Tritonul cu creastă, Tritonul cu creastă dobrogean), câteva specii de peşti: Avat, Zvarluga, Porcusşr de nisip, Petroc, Ghibort de râu, Raspar, Ţipar, Sabita.
Parcul Natural Lunca Mureşului cuprinde o zonă sălbatică, Balta Bezdin, unde din luna mai până în septembrie luciul apei este acoperit de nuferi.
În interiorul parcului, există două mănăstiri foarte vechi: Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare monastică din ţata noastră, cu o primă atestare în anul 1177 şi Mănăstirea Bezdin, una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România, cu atestare din anul 1539.