Luna de miere – Cele mai frumoase plaje ale Franței I

Luna de miere – Cele mai frumoase plaje ale Franței I

Ne dorim pentru luna de miere o destinație de vis. Fiecare cuplu își dorește o lună de miere unică, fie aleg plajă, soare și mare, fie aleg să viziteze un oraș romantic, fie optează pentru vacanțe exotice. Agențiile de turism se întrec în oferte și recomandări tentante, Turcia, Egipt, Croația, Grecia, Franța, Spania, Portugalia, Italia. Să le analizăm pe rând: Franța – țara cu două fațade maritime, Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, munții Alpi, Pirinei, …

Citeste tot

Învierea Domnului

Învierea Domnului

Iisus Hristos a vestit în mai multe rânduri ucenicilor Săi toate câte avea să pătimească. Dar întotdeauna le-a spus: „A treia zi voi învia.” Cu toate acestea ucenicii Domnului cu multă greutate numai au putut fi convinşi că într-adevăr a înviat Domnul. Iisus Hristos a ţinut cu tot dinadinsul să şteargă din sufletul uceniclor Săi cea din urmă umbră de îndoială cu privire la sfânta Sa Înviere. Duminică, de dimineaţă, mironosiţele femei alergară cu miresme …

Citeste tot

Duminica Floriilor

Duminica Floriilor

Minunile lui Iisus, şi mai ales Învierea lui Lazăr, au aprins în mai multe suflete credinţa în dumnezeirea Lui şi nădejdea în mântuirea lumii din robia păcatului şi dobândirea vieţii veşnice. Dar totodată aceste minuni au stârnit şi multă ură şi dorinţă de grabnică răzbunare împotriva lui Iisus. Mai marii poporului iudeu, mormintele spoite din Ierusalim, demult erau pe urmele Lui. În Nazaret au încercat să-l arunce într-o prăpastie. În templu şi pe drum, au …

Citeste tot

Parcul Natural Lunca Mureşului – România

Parcul Natural Lunca Mureşului este o arie protejată situată în vestul României, în judeţele Arad şi Timiş. Parcul are o suprafaţă de 17.500 hectare şi include zona îndiguită a Mureşului. Primii paşi pentru instituirea regimului de arie protejată au fost făcuţi în 1970. Prima dată a fost doar o suprafaţă de 91,2 hectare din Prundul Mare a fost declarată rezervaţie naturală pentru a proteja populaţia de stârci cenuşii care cuibăreau acolo. În anul 1988, 12.000 …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Voroneţ

Mănăstirea Voroneţ – 1488 Biserica mănăstirii Voroneţ a fost înălţată de Ştefan cel Mare, pe locul unde mai înainte se afla un schit de lemn, la îndemnul lui Daniil Sihastru, trăitor într-o chilie din pădurile împrejmuitoare, sfătuitorul Voievodului. Biserica din piatră, ridicată într-o vară între 26 mai şi 14 septembrie 1488, a fost consacrată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. După o jumătate de secol, în 1547, sub privegherea Mitropolitului Grigorie Roşca, din iniţiativa …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Arbore

Mănăstirea Arbore – 1503 Luca Arbore a fost unul dintre cei mai importanţi boieri ai lui Ştefan cel Mare, fiind hatmanul Sucevei din 1486. a apărat cu mult curaj Cetatea Sucevei în 1497, împotriva atacurilor poloneze. A rămas în istorie alături de renumita biserică din satul ce-i poartă numele, pe care a înălţat-o în anul 1503. Biserica, cu hramul Tăiarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, din satul Arbore este ridicată pe un plan rectangular, sugerând în …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna – 1609 Întemeiată de Anastasie Crimca în 1602, construită între 1602 (biserica mică) şi 1609 (biserica mare, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh), Mănăstirea Dragomirna, aşezată la circa 10 km de Suceava, s-a impus ca o capodoperă a arhitecturii medievale, prin silueta îndrăzneaţă, orientată spre înalt, şi, prin rafinamentul decoraţiei sculpturale a bisericii mari, expresie a simţului estetic al ctitorului ei. Zidurile împrejmuitoare, cu turnuri, constituite în fortificaţii de apărare, au fost ridicate de …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Suceviţa

Mănăstirea Suceviţa 1581 – 1601 Situată în satul cu acelaşi nume, pe valea pârâului Suceviţa, la o distanţă de 18 km sud-vest de oraşul Rădăuţi, Mănăstirea Suceviţa a fost zidită între anii 1581 – 1606, cu cheltuiala întregii familii de boieri Movilă, dintre care Ieremia a domnit în scaunul Moldovei între anii 1595 – 1606, iar Simion perioade scurte, în Ţara Românească şi în Moldova. Biserica, cu hramul Învierea Domnului, este construită în stilul arhitecturii …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Moldoviţa

Mănăstirea Moldoviţa 1532 În codrii ce acopereau odinioară clinurile celor două obcine din stânga şi din dreapta văii Moldoviţei, precum şi pe pârâul Ciumîrna în sus, vieţuiau, încă din secolul al XIV-lea, numeroşi pustnici care cu timpul şi-au întemeiat o modestă bisericuţă din lemn. Pe lângă ea s-au înălţat apoi chilii, luând astfel naştere o colectivitate duhovnicească. Sihăstria aceasta avea să fie extinsă, iar bisericuţa din lemn avea să fie înlocuită cu una din piatră, …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Humor

Mănăstirea Humor 1530 – 1535 Aşezată în nordul Moldovei, la 5-6 km de orăşelul Gura – Humorului, pe valea străbătută de apele limpezi ale râului Humor, biserica mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, se înscrie între renumitele biserici bucovinene cu fresce exterioare, care reflectă vechimea şi dăinuirea lor deopotrivă simţul estetic, adâncimea credinţei creştine, gloria şi melancolia destinului istoric al fiinţei umane pe aceste meleaguri. Aici au fost înălţate şi au existat, pe rând, două …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou

Întemeietorii bisericilor şi mănăstirilor bucovinene, domnitori şi boieri iluminaţi, demonstrează prin ctitoriile lor că aveau deplina conştiinţă că existenţa şi esenţa specifică a unui popor se pot apăra, în bătălia cu agresivitatea istoriei şi cu timpul numai prin valori de înaltă spiritualitate, estetică şi sacră deopotrivă. Bisericile şi mănăstirile din această parte a ţării se află într-o perfectă armonie cu mediul înconjurător (munţi, păduri, ape curgătoare), integrate în acelaşi ritm cosmic, în măsură să creeze …

Citeste tot