Plimbare de weekend - Grădina Botanică din Jibou și Grădina Zmeilor

Plimbare de weekend – Grădina Botanică din Jibou și Grădina Zmeilor

Orice grădină botanică vă recomand să o vizitaţi primăvara. Pentru că după iarnă, ne bucurăm mai mult de verdeață, de flori, și că tot veni vorba de flori, primăvara e sezonul lalelelor, florile mele preferate. Cum azi s-a anunțat a fi o zi frumoasă și călduroasă, am decis că e momentul să facem o vizită în Grădina Botanică din Jibou, despre care am tot citit și am tot auzit. Distanţa Cluj – Jibou , aproximativ …

Citeste tot

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (III)

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (III)

Ansamblul Arhitectural Hotel Medieval se află în vechea clădire a Manutanței, construită în anul 1714. Aceasta este o construcție unică în România, păstrând detalii arhitectonice tipice secolului al XVIII-lea. Dat fiind faptul că Manutanța a fost trecută în rândul clădirilor de patrimoniu istoric, în timpul restaurărilor pentru Hotelul Medieval, orice intervenție în structură sau aspect nu s-a putut executa decât în baza unor avize și regulamente clare impuse de Ministerul Culturii și Cultelor. Hotelul dispune de …

Citeste tot

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (II)

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (II)

Obeliscul – monument  ridicat în 1937,  prin contribuția locuitorilor și cu ocazia comemorării a 150 de ani de la Răscoala din 1784 – 1785, condusă de Horea, Cloșca și Crișan. A fost realizat de arhitectul E. Mihălțan și sculptorul hunedorean Iosif Fekete Negrulea. În interiorul soclului care sprijină Obeliscul se află o celulă simbolică cu inscripția: ”Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan.”. În partea de est este reprezentată O victorie înaripată, iar în partea …

Citeste tot

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (I)

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (I)

Când ne referim la municipiul Alba Iulia, ne referim de fapt la ”Capitala de suflet a României”, la mii de ani de viețuire umană, la umilințe revoltate și infatuări copleșite și, nu în ultimul rând, la superba Cetate Alba Carolina – fiecare moment istoric petrecut pe teritoriul acestui municipiu având aceeași menire: formarea și întregirea sufletului românesc. Mai  fiind cunoscută și sub denumirea de ”Cetatea Alba Iulia” sau ”Cetatea Bastionară Alba Iulia”, Cetatea Alba Carolina …

Citeste tot

Berlin, file de poveste

Berlin, file de poveste

Berlinul este un oraş ca o lecţie de viaţă. Obligat de istorie să ducă, timp de decenii, o viaţă dublă, el a renăscut pe ruinele zidului care l-a sfâşiat în două. Astăzi este o metropolă modernă, al cărei farmec îi cucereşte pe toţi cei ce vin din difertie colţuri ale lumii, pentru a-i afla povestea. Dacă eşti călător în capitala Germaniei, merită să-ţi începi itinerarul trecând prin vestita poartă Brandenburg. Considerată simbolul Berlinului, ea se …

Citeste tot

Londra, oraşul de pe meridianul zero

Londra, oraşul de pe meridianul zero

Una dintre cele mai bogate, luxoase şi tentante capitale ale lumii. Ce-i lipseşte cu desăvârşire? Praful de pe străzi! Big Ben, Trafalgar Square, Hyde Park, Turnul Londrei, Buckingham Palace, Muzeul figurilor de ceară… Sunt doar câteva dintre faimoasele repere ale unui itinierar de vacanţă îndelung visat. Londra, una dintre cele mai scumpe capitale ale lumii, în care fiecare liră sterlină cheltuită e răscumpărată – orice traseu turistic este o condensare de cultură şi civilizaţie. Şi …

Citeste tot

Veneţia – oraşul ca o lună de miere

Veneţia – oraşul ca o lună de miere

Singulară, excentrică, stranie, cosmopolită, exotică, enigmantică, decadentă, ireală. O mulţime de caracterizări pentru un singur oraş: Veneţia! În Veneţia, arhitectura e diferită de orice altă aşezare. Apa, aerul şi piatra intră în chiar compoziţia oraşului, dând naştere unei atmosfere minunate de parfum, forme şi culori, care pătrund în structura construcţiilor şi se revarsă pe canale. Printre apele fluviului Brenta, cele ale lagunei şi valurile mării, să vizitezi Veneţia înseamnă să iei parte la istoria unei …

Citeste tot

Parcul Natural Lunca Mureşului – România

Parcul Natural Lunca Mureşului este o arie protejată situată în vestul României, în judeţele Arad şi Timiş. Parcul are o suprafaţă de 17.500 hectare şi include zona îndiguită a Mureşului. Primii paşi pentru instituirea regimului de arie protejată au fost făcuţi în 1970. Prima dată a fost doar o suprafaţă de 91,2 hectare din Prundul Mare a fost declarată rezervaţie naturală pentru a proteja populaţia de stârci cenuşii care cuibăreau acolo. În anul 1988, 12.000 …

Citeste tot

Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa – România

Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa – România

Parcul Naţional Cheile Nerei are o suprafaţă de 36 758 ha, fiind situat în sudul Munţilor Aninei din judeţul Caraş Severin. În cuprinsul parcului, se găsesc 5 rezervaţii naturale. Vegetaţia variată este interesantă prin valoarea peisagistică, estetică şi ştiinţifică. Principalul element atractiv al parcului îl constituie relieful care se impune atât prin frumuseţea peisajelor pe care le generează cât şi prin posibilităţile pe care le oferă de a fi valorificate turistic.     Principalele obiective …

Citeste tot

Parcul Natural Bucegi – Sfinxul şi Babele – România

Parcul Natural Bucegi – Sfinxul şi Babele – România

Parcul Natural Bucegi se află situat integral în Masivul Bucegi din Carpaţii Meridionali şi este situat pe teritoriul a 3 judeţe Dâmboviţa, Prahova şi Braşov. Parcul are o suprafaţă de peste 32.000 hectare, din care 60% fiind reprezentat de păduri. Flora este bogată şi variată, aici găsim peste 3.500 de specii de plante cunoscute, din care o parte sunt ocrotite de lege, iar fauna cuprinde 3.000 de specii de animale. Accesul în parc se poate …

Citeste tot

Monumentul Stonehenge – Wiltshire, Anglia

Monumentul Stonehenge – Wiltshire, Anglia

Stonehenge apare ca un ciorchine de protuberanţe nesemnificative pe o câmpie vastă, dar inexpresivă. Totuşi, chiar şi din această perspectivă profană şi fugară, silueta cu umeri uriaşi este atât de inconfundabil preistorică, încât pe moment te simţi ca şi cum printr-o fisură în timp, ai fi ajuns într-o lume dispărută. De aproape, din mijlocul pietrelor sparte sau încă întregi, ansamblul tot pare mai mic decât faima lui, dacă nu socotim şi ce evidentă ispravă e …

Citeste tot