Lacul Sfânta Ana – judeţul Harghita

Lacul Sfânta Ana – judeţul Harghita În apropiere de Tuşnad, în masivul Ciomatu, se găseşte Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România. Lacul se află pe fundul craterului vulcanului stins, Ciomatu, care se află în masivul vulcanic Puciosu.

Lacul Sfânta Ana, aflat la altitudinea de 946m, are o lungime de 620 m, lăţime de 460 m , o suprafaţă de 19,50 ha şi o adâncime maximă de 7 m.

Dacă tot ajungeţi aici, nu ezitaţi să vizitaţi capela romano-catolică cu hramul Sfintei Ana. În anul 1977, s-a construit capela Sfânta Ana în locul capelei din lemn.

Legenda spune că a fost o dată o fată care se numea Ana şi părinţii au vrut să o mărite cu un băiat bogat, dar cam necioplit. Ea nu dorea acest lucru, dar părinţii au fost orbiţi de averea băiatului. În seara nunţii, mireasa a fugit şi s-a aruncat în lac, trupul nefiind găsit nici până în ziua de azi.  De atunci, lacul poartă numele fetei, iar în fiecare an de hramul Sfânta Ana, lacul este sfinţit.

O altă legendă spune că prin aceste locuri trăiau doi tirani care erau fraţi. Unul dintre ei avea o cetate frumoasă pe vârful Puciosul, iar celălalt deţinea o cetate situată pe locul unde se află acum lacul. Cel care avea cetatea pe Puciosul avea o caleaşcă frumoasă, dar câştigată la zaruri, lucru ce a stârnit invidia celuilalt frate, care a promis că a doua zi el va veni cu o caleaşcă şi mai frumoasă. Aşa că în următoarea zi, a înhămat la caleaşcă 8 fete foarte fumoase, dar caleaşca fiind grea, fetele nu au putut să tragă şi stăpânul s-a supărat şi a început să le biciuiască fără milă. Una dintre fete, pe nume Ana, l-a blestemat şi a început o furtună îngrozitoare. În câteva momente, cetatea s-a prăbuşit împreună cu stăpânul ei. În locul acelei cetăţi, s-a format un lac, numit de către locuitori Lacul Sfânta Ana.

Zona Lacul Sfânta Ana este rezervaţie naturală, iar lângă lac se găseşte mlaştina Mohos, pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă, iar dacă vă încumetaţi să o vizitaţi, aveţi nevoie de ghid.

Lacul Sfânta Ana are cea mai curată apă deoarece el este alimentat doar cu apa din precipitaţii, gradul de mineralizare este foarte redus, puritatea apei apropiindu-se de apa distilată.

Foto

4 thoughts on “Lacul Sfânta Ana – judeţul Harghita”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.