Basilica Sfântului Anton de Padova, Italia

Basilica Sfântului Anton de Padova, Italia

Padova, capitala provinciei Padova, din Nordul Italiei, este un oraș plin de obiective turistice ce merită vizitate. Ceamai vestită atracție turistică a orașului Padova este Bazilica Sfântului Anton, numită de către localnici ”Il Santo”. Ea adăpostește moaștele Sfântului și obiecte de cult admirabile. Padova se mândrește cu cea mai veche grădină botanică din Europa, înființată în anul 1545, obiectiv inclus de UNESCO pe lista patrimoniului universal. Numeroși turiști vin să admire frescele lui Giotto di …

Citeste tot

Spectacol de balet „Lacul lebedelor” – 24 ianuarie – Cluj-Napoca

Spectacol de balet „Lacul lebedelor” – 24 ianuarie – Cluj-Napoca

Teatrul Municipal de Operă şi Balet din Kiev prezintă la Cluj spectacolul de balet în 4 acte – Lacul Lebedelor de Ceaikovski. Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev, un colectiv renumit în lume, a fost fondat în anul 1980 de celebrul coregraf Vahtang Vronskii, şi a primit numele de Baletul Clasic din Kiev. Timp de 16 ani a fost condus de marele maestru al baletului ucrainean, Valerii Covtun, iar din anul 2005, maestru …

Citeste tot

Spectacol de balet “Spărgătorul de nuci” – 23 ianuarie – Cluj-Napoca

Spectacol de balet “Spărgătorul de nuci” – 23 ianuarie – Cluj-Napoca

Dacă am încheiat anul 2011 cu spectacole frumoase, anul 2012 ne aduce un prim spectacol frumos, “Spărgătorul de nuci” cu participarea extraordinară a sopranei Leontina Văduva. Piotr Ceaikovski a început să lucreze asupra baletului “Spărgătorul de nuci” în ianuarie 1892, iar în luna martie era deja finisat. În această capodoperă, dansul şi simfonia se îmbină perfect. „Nu pot să scriu muzică cu dragoste şi entuziasm pentru niciun fel de subiect, oricât ar fi el de …

Citeste tot

Povestirea de seară cu unchiul Lucian

Povestirea de seară cu unchiul Lucian

Tuturor ne plac poveştile, mai ales pentru că ele ne amintesc de copilărie. Îmi place să cumpăr cărţi de poveşti şi să le ofer celor mici, să îi iau în braţe şi să le citesc. Deşi trebuie să recunosc că doar unele cărţi sunt potrivite vârstei lor. Din păcate, părinţii au tot mai puţin timp să le citească seara poveşti. Şi aici ne sar în ajutor realizatorii proiectului „Povestirea de seară cu unchiul Lucian” care …

Citeste tot

Viata mea cu Saddam Hussein - P. Lampsos, Lena K. Swanberg - 2010

Viata mea cu Saddam Hussein – P. Lampsos, Lena K. Swanberg – 2010

Am văzut cartea pe raft, am pus mâna pe ea, am răsfoit-o puţin şi am luat-o acasă. Nu am regretat niciun moment. Povestea de viaţă, spusă de Parisoula Lampsos, femeia care a fost amanta lui Saddam Hussein timp de 30 de ani, ne aduce detalii mai puţin cunoscute despre dictator şi ce înseamnă viaţa alături de el. S-au cunoscut la o petrecere, organizată de nişte prieteni comuni, când Parisoula aveam doar 16 ani. Ea nu …

Citeste tot

Lacul Sfânta Ana – judeţul Harghita

Lacul Sfânta Ana – judeţul Harghita

În apropiere de Tuşnad, în masivul Ciomatu, se găseşte Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România. Lacul se află pe fundul craterului vulcanului stins, Ciomatu, care se află în masivul vulcanic Puciosu. Lacul Sfânta Ana, aflat la altitudinea de 946m, are o lungime de 620 m, lăţime de 460 m , o suprafaţă de 19,50 ha şi o adâncime maximă de 7 m. Dacă tot ajungeţi aici, nu ezitaţi să vizitaţi capela romano-catolică cu …

Citeste tot

Cascada Cailor – Borşa, judeţul Maramureş

Cascada Cailor – Borşa, judeţul Maramureş

Cascada Cailor, o destinaţie tot mai populară, este una dintre cele mai frumoase cascade din ţara noastră. Ea s-a format pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, aproape de staţiunea turistică Borşa. Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. Legenda spune că Muntele Piatra Rea era un loc bun pentru localnici de a-şi ţine aici caii de primăvară până în toamnă. Însă liniştea de aici era …

Citeste tot

Mănăstirea Bârsana – judeţul Maramureş, România

Mănăstirea Bârsana – judeţul Maramureş, România

În timpul mini-vacanţei noastre prin Maramureş, am ajuns să vizităm şi Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai frumoase mănăstiri şi loc de rugăciune pe care am avut plăcerea să le vizitez până acum. Mănăstirea Bârsana are hramul „Soborul Sfinţilor Apostoli” şi se sărbătoreşte pe 30 iunie. Primele atestări documentare datează din anul 1390, ca proprietate a familiei voievodale Dragoş. Bătrânii povestesc că prima dată mănăstirea a fost construită pe malul stâng al Izei, şi apoi …

Citeste tot

Festivalul Sighişoara Medievală – ediţia XIX „Eroul Medieval”

Festivalul Sighişoara Medievală – ediţia XIX „Eroul Medieval”

“Într-o lume a secolului XXI, fiecare om îşi caută un erou. Într-o lume a vitezei maxime, individul îşi caută un spaţiu al reprezentării. Într-un timp al marilor mijloace de comunicare, însuşi comunicarea dispare.” Propoziţiile acestea întâmpină vizitatorul pe site-ul de prezentare al Festivalului de la Sighişoara de anul acesta. Creatorii lor au încercat să transmită ceva important, dar după cum veţi vedea şi în continuare, nu au reuşit pe deplin. Antagonismul a fost la el …

Citeste tot

Star Trek: The Next Generation - acţiune, aventură, science fiction, 1987

Star Trek: The Next Generation – acţiune, aventură, science fiction, 1987

Căpitanul Jean-Luc Picard, faimosul şef al navei spaţiale Enterprise este o figură puternică în sfera Science Fiction-ului şi nu numai. După cum o spune şi genericul fiecărui episod, misiunea lor este de a ‘descoperi lumi şi civilizaţii noi, de a pătrunde acolo unde nimeni nu a mai fost niciodată’. Nava lor este stindardul întregii Flote a Federaţiei Unite a Lumilor, este deschizătorul de drumuri. Echipajul diversificat, format din mai multe specii, demonstrează un grad ridicat …

Citeste tot

Ciudăţenii din lumea viselor

Ciudăţenii din lumea viselor

Coincidenţe stranii, greu de explicat, leagă uneori, prin fire nevăzute, realitatea din viaţă de cea din vis. Să vedem, mai întâi, câteva vise ce au ca punct de pornire diferite boli. Iată cum analizează un specialist în descifrarea viselor, visul unei fete de 19 ani ce suferă de pleurezie purulentă. În coşmarurile ei, se vedea închisă într-o cameră ale cărei ziduri se apropiau tot mai mult, iar tavanul cobora necontenit. Era cuprinsă de frig, respira …

Citeste tot