Peştişorul auriu din acvariul tău

Peştişorul auriu din acvariul tăuSunt puţine regulile pe care trebuie să le urmezi pentru a-l face pe noul tău prieten să se simtă bine. Citeşte ce ai de făcut şi află greşelile pe care trebuie să le eviţi ca peştişorul tău să trăiască fericit.

Te-ai lăsat pradă tentaţiei de a-i cumpăra copilului tău un peştişor auriu sau tocmai ai primit unul cadou şi nu ştii ce să faci cu el? Este adevărat, aceştia sunt foarte sensibili şi nu au o viaţă lungă.

Sosirea acasă

Pentru a-l transporta acasă, foloseşte o pungă de plastic transparentă. În niciun caz, nu-l lua în palme, pentru că rişti să-l îmbolnăveşti. Priveşte-l cu atenţie pentru că e foarte important să vezi dacă este sănătos sau e bolnav. În general, un peşte sănătos înoată corect şi e foarte vioi. Dacă nu reacţionează, nu mănâncă sau stă pe fundul vasului, înseamnă că nu se simte bine.

Aşadar, dacă peştele este sănătos, te poţi apuca să-i întemeiezi propria lui „casă”. Soluţia ideală ar fi un acvariu retangular – aminteşte-ţi că are nevoie de doi litri de apă pentru fiecare centimetru lungime. Aşadar, dacă peştişorul tău are 6 cm lungime, va avea nevoie de 12 litri de apă în acvariu. Aşază-l într-un loc ferit, luminat, dar în care nu bate soarele direct. Pentru a-i crea un mediu cât mai plăcut, îi poţi pune pe fundul acvariului un strat de pietre sau de plante acvatice.

Trucuri care-i salvează sănătatea

Vrei ca peştişorului tău să-i fie bine timp îndelungat? Mai întâi de toate, fii atentă la cât de curată este apa în care stă. Peştişorul auriu, chiar dacă este mic, face multă murdărie. Dacă acvariul lui nu este prevăzut cu un filtru, are nevoie, de două ori pe săptămână, de o schimbare parţială a apei. Când îl hrăneşti, e bine să îi dai cantităţi mici de hrană, cel mult o dată pe zi, pe care să le poată mânca în câteva minute. Mâncarea uscată, pe care o poţi găsi la orice pet shop, conţine toate substanţele hrănitoare de care are nevoie. Evită să-l hrăneşti cu insecte (care pot avea microbi) sau cu resturi de la masă (nu le digeră bine). Încearcă să nu-l stresezi, bătând în sticla acvariului ori de câte ori vrei să-i distragi atenţia.

Peştişorului auriu îi place să stea de unul singur, dar dacă vrei să-l faci să convieţuiască cu alţii din aceeaşi rasă cu a lui, va fi nevoie să le cumperi un acvariu mai mare.

Cât timp trăieşte?

Dacă este bine îngrijit, este chiar longeviv – au existat exemplare care au trăit şi 11 ani.

5 reguli pentru a avea un peşte fericit

1. Nu hrăni peştii excesiv.

2. Nu suprapopula acvariul.

3. Nu folosi substanţe chimice pentru a curăţa acvariul.

4. Nu pune melci sau scoici: durizează apa.

5. Nu lăsa peştii bolnavi lângă cei sănătoşi.

3 thoughts on “Peştişorul auriu din acvariul tău”

  1. Am avut si eu cand eram mai mic un acvariu cu pestisori si acuma ca am citit postul acesta mi-am adus aminte cate improvizari am facut cu tata ca sa imi supravietuiasca pestisorii. Imi aduc aminte ca aveam vreo 3 feluri de plante care sa le produca oxigen, aveam un filtru care functiona tot timpul pentru a le curata apa, aveam un neon deasupra acvariului care il aprindeam in fiecare seara si cu toate acestea…pana la urma au murit toti si am ramas oarecum dezamagit si nu mi-am mai cumparat altii.

    Parerea mea: daca esti un om caruia ii place sa fie grijuliu cu vietatile astea mici si firave, poti avea un acvariu in casa…nu necesita prea multa atentie si nici nu e prea costisitor.
    Daca ai un acvariu mai mare si o imaginatie bogata…poti realiza din pietre ceva decorativ…si arata si frumos in casa.

    Reply
    • Eu nu am avut niciodată, nu îmi plac în mod deosebit, şi în plus ai nevoie de timp să te ocupi de ei. Îmi place să îi văd în restaurante sau la alţii acasă, dar cam atât.

      Reply
  2. Am avut si eu pana de curand un acvariu cu pesti, dar nu aurii, ci alte specii, mai mici ca marime. Acvariul avea 250 L, asa incat era si populat corespunzator. Ma gandesc sa-l refac, dar intai astept sa mai economisesc niste bani, ca ne trebuie cateva milioane ca sa il aranjam asa cum trebuie.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.