Frumusețea mâinilor

Frumusețea mâinilorToate femeile au obligația de a-și îngriji corect mâinile, indiferent de locul și condițiile în care lucrează.

În mod normal, pielea mâinilor este protejată de un strat de sebum care formează ”mantaua acidă”, ferind pielea de pătrunderea microbilor. În cazul în care se folosesc detergenți la spălatul vaselor sau a îmbrăcămintei, pielea mâinilor se usucă, devine roșie, se irită și își pierde reacția normală, devenind vulnerabilă. Pentru a evita asemenea neajunsuri, este necesar ca toate aceste substanțe să fie folosite cu anumite precauții. În acest scop, înainte de a începe munca în gospodărie este bine să ne ungem mâinile cu o cremă pe bază de siliconi care formeaă o peliculă, un fel de mănuși invizibile sau se recomandă să purtăm mănuși de cauciuc. Dacă nu este necesară înmuiarea mâinilor în lichide, o pereche de mănuși de bumbac este suficientă.

Îngălbenirea degetelor la curățatul legumelor se poate evita, udându-se în prealabil în oțet care trebuie lăsat să se usuce bine. Dacă mâinile s-au pătat, le vom fricționa cu un rest de coajă de lămâie, cu zeamă de lămâie sau apă oxigenată. Anumite mirosuri de alimente, ca de exemplu cel de pește, pot fi îndepărtate prin frecarea pielii cu un cartof crud, proaspăt tăiat, sau cu oțet de 9 grade. Negreala va fi îndepărtată cu o soluție de sare de lămâie. Dacă am lucrat cu grăsimi, se va adăuga în apa de spălat o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Mâinile roșii, aspre, crăpate se vor introduce timp de 20 de minute în ulei ușor încălzit, după care se va efectua un masaj pentru pătrunderea uleiului în piele. O altă metodă constă în ungerea mâinilor cu o cremă ce conține vitamina A și purtarea în cursul nopții a unor mănuși de bumbac, procedeu care permite cremei să acționeze în mod eficace asupra pielii.

Mâinile roșii, datorită unei defectuoase circulații a sângelui, trebuie tratate cu băi alternative calde și reci, apoi masate cu o cremă conținând vitamina A.

Mâinile umede se constată îndeosebi la femei, din cauza unei transpirații excesive. Jena pe care o resimte persoana cu mâinile umede crează o stare de nervozitate care are drept urmare o creștere a secreției. În cazuri mai ușoare se pot obține ameliorări prin spălarea mâinilor de câteva ori pe zi cu apă în care am dizolvat alaun (sare a sulfatului de aluminiu), apoi frecarea palmelor cu alcool sau frecarea mâinilor cu un amestec de zeamă de lămâie și alcool. Noaptea se recomandă să dormim cu mănuși în care s-a presărat pudră. Petele rebele de pe mâini apar o dată cu vârsta, datorită unor acumulări de pigment brun în straturile mai profunde ale epidermului.

Masajul mâinilor

Perfect spălate, unse bine cu cremă mâinile se masează începând cu degetele, pe fiecare în parte, începând de la extremitatea liberă. Interiorul mâinii se masează cu degetul mare sau cu pumnul printr-o mișcare de rotație. La sfârșit, cu mâna așezată pe masă, efectuăm o mișcare de masaj pornind de la vârful degetelor până la încheietura mâinii. Se vor efectua astfel de mișcări de circa 2 ori pe săptămână.

Coatele

Deseori pielea coatelor este îngroșată și aspră, în acest caz se recomandă fricționarea zilnică , după spălatul cu săpun/gel de duș și apă, cu piatră ponce, cu o mănușă de baie sau cu un prosop mai aspru, pentru a îndepărta stratul de celule moarte, apoi aplicarea unei creme emoliente. Dacă neajunsul persistă, se recomandă ca, de două ori pe săptămână, să înmuiem coatele în ulei călduț. Această baie de ulei o putem realiza punând pe masă două farfurioare cu ulei, în care introducem coatele.

Gimnastica mâinilor

Pentru a menținea suplețea mâinilor și pentru a compensa solicitarea lor unilaterală prin efectuarea de mișcări uniforme, se recomandă executarea câtorva mișcări de gimnastică pentru destindere. Astfel:

  • Se apucă fiecare degete în parte și se scutură cu putere.
  • Cu palma și degetele întinse, se execută din încheietură mișcări circulare.
  • Se îndoaie vârfurile degetelor până aproape de încheietură.
  • Se strâng pumnii, apoi se deschid brusc, prin răsfirarea degetelor.
  • Cu coatele pe masă, lăsăm mâinile să cadă din încheietură în față și în spate.
  • Se aplică mâinile cu degetele întinse pe o bucată de hârtie care se mototolește cu putere.

Toate aceste exerciții se pot efectua de câteva ori avem o clipă de răgaz, în fața TV-ului, în pat înainte de a adormi. Vom reuși astfel, fără să pierdem timp, să asigurăm suplețea mâinilor noastre.

1 thought on “Frumusețea mâinilor”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.