Exerciţiile fizice şi sănătatea II

Family cycling in natureAfecţiuni prevenite cu ajutorul exerciţiilor fizice

Bolile cardio-vasculare – două-trei zile pe săptămână în care facem efort fizic sistematic ne feresc de ischemia cardiacă, de hipertensiune şi de arterioscleroză. Aceasta pentru că sportul este un excelent mijloc natural de a reduce colesterolul din sânge, de a regla ritmul cardiac, de a antrena muşchiul inimii. Nu în ultimul rând, exerciţiul fizic este o extraordinară cale de descărcare a tensiunilor psihice, tensiuni care sunt un factor agravant recunoscut al bolilor cardiace. Antrenamentul cel mai eficient este simpla alergare, făcută în pas ceva mai rapid decât în cazul clasicului jogging (care poate obosi inima, supunând-o la un efort mediu, pe o durată prea lungă de timp), pe distanţe de 1-2 km. Un alt mijloc extraordinar de prevenire, dar şi de tratare a bolilor cardiovasculare este Yoga, un tip de gimnastică statică, ce se bazează pe respiraţii. Tehnici simple, cum ar fi „Salutul soarelui”, făcute sub îndrumare competentă, au un efect extraordinar asupra inimii, asupra tensiunii arteriale, precum şi asupra vaselor de sânge. Studii făcute în Statele Unite, de reputatul cardiolog Dean Ornish, au demonstrat faptul că tehnicile yoga sunt capabile chiar să dilate, în timp, calibrul arterelor care alimentează inima, să oprească procesele de sclerozare a vaselor de sânge sau să regularizeze ritmul cardiac.

Întărirea imunităţii – pentru a ne păstra sănătatea este foarte important să ne „călim” organismul, să-l punem într-un permanent contact cu mediul înconjurător. Astfel, mişcarea făcută în aer liber, indiferent de anotimp, este medicamentul cel mai bun pentru imunitate. În acest sens, se recomandă în mod special sporturile de sezon, cum ar fi schiul sau patinajul iarna, înotul sau tenisul vara, ascensiunile montane şi alergările toamna şi primăvara.

Bolile respiratorii – nu există metodă mai bună pentru a ne menţine plămânii şi căile respiratorii sănătoase, ca efortul în aer liber, dar nepoluat. Cel mai bun „sanatoriu” este în acest sens pădurea, care este, de altfel, plămânul verde al naturii. Sportul făcut ziua în pădure, la altitudini joase, favorizează oxigenarea intensă şi ajută la eliminarea infecţiilor, primenind căile respiratorii. În schimb, efortul fizic făcut la 2-3 ore după lăsarea întunericului şi la altitudini mari, creşte sensibil capacitatea respiratorie, aerul mai rarefiat şi cu mult dioxid de carbon obligând plămânii să se dilate pentru a inspira cât mai mult.

Problemele osteo-articulare – mai mult de 70% din afecţiunile, cum ar fi discopatia lombară, hernia de disc, coxartroza, artrita ar putea fi evitate prin întărirea musculaturii şi prin reducerea excesului ponderal. Lipsa de tonus muscular duce la suprasolicitarea articulaţiilor şi vertebrelor, toată greutatea corpului lăsându-se pe schelet, în lipsa muşchilor care să o susţină. Cum se rezolvă această situaţie? Prin exerciţii fizice pentru dezvoltarea întregii musculaturi, în special cea abdominală, cea a spatelui şi cea a picioarelor. În acest sens, foarte eficiente sunt exerciţiile de forţă făcute cu aparatura din sălile de fitness, aparatură care este special concepută aşa încât să pună în mişcare şi grupele musculare mai puţin folosite.

Tulburările psihice – mai mult de 90% din persoanele care se confruntă cu probleme psihoemoţionale, provin din mediul urban şi au un stil de viaţă sedentar. În cazul lor, sportul ar fi de un imens ajutor, fiind o „supapă” extraordinar de eficientă de descărcare a tensiunilor interioare. O oră de sport deconectant, făcut eventual în aer liber sau cu prietenii, valorează mai mult decât un pumn de calmante şi somnifere. Se recomandă genul de mişcare ce vă face cea mai mare plăcere şi vă ajută să vă decuplaţi, să vă desprindeţi de problemele şi angoasele zilnice.

Sportul şi viaţa sexuală – în clinicile de tratare a problemelor de dinamică sexuală din Occident, printre cele mai importante terapii se află cultura fizică medicală. În cazul bărbaţilor, sportul, mai ales cel făcut în natură, esteprilej de detensionare nervoasă şi de regenerare psihică, este un excelent stimulent al încrederii în forţele proprii, fiind de un imens ajutor împotriva impotenţei psihice şi a ejaculării precoce. De asemenea, menţine sănătatea vaselor de sânge şi stimulează activitatea gonadelor, fiind un adevărat antidot împotriva impotenţei de natură vasculară sau hormonală. Pentru femei, anumite sporturi, cum ar fi ciclismul de agrement, echitaţia sau stretching-ul, au efect euforizant, reduc sensibilitatea emoţională exagerată, fiind eficiente împotriva frigidităţii.

Afecţiuni vindecate cu ajutorul exerciţiilor fizice

Indigestia, constipaţia atonă – se vindecă în cele mai multe cazuri fără niciun fel de medicament, făcând două lucruri simple, dar care necesită voinţă Primul demers este sportul dinamic (alergări, gimnastică, înot), iar al doilea este reeducarea modului de a respira, cu folosirea predominantă a respiraţiei abdominale, adică făcută cu zona inferioară a plămânilor. Cele doua metode folosite simultan măresc peristaltismul tubului digestiv, măresc secreţia de sucuri gastrice, accelerează procesele de digestie şi tranzitul intestinal.

Diskinezia biliară – se tratează, de asemenea, cu ajutorul sportului şi al respiraţiei abdominale. Făcând mişcare şi folosind predominant acest tip de respiraţie, evacuarea bilei se va face mult mai uşor, se va regla de la sine cantitatea de bilă secretată, iar depunerea de pietre sau nisip va fi mult limitată.

Îngrăşarea – prima şi cea mai importantă modalitate de a ajunge la o greutate normală şi, mai ales, la o silueta plăcută, nu este înfometarea, aşa cum mulţi cred în mod greşit, ci exerciţiul fizic. Prin exerciţiu fizic, se câştigă simultan două lucruri: 1. Se reduce greutatea corporală prin arderea caloriilor; 2. Se transformă ţesutul adipos (adică ceea în mod normal numim „grăsime”) în muşchi, singurul proces care poate modela armonios corpul. Un studiu făcut de medicul Wayne Westscott de la Universitatea din Massachusetts a arătat că femeile care fac doar trei şedinţe, a câte 20 de minute, de exerciţii de forţă pe săptămână, ajung la o siluetă de invidiat în 2-3 luni, în condiţiile unei alimentaţii normale. De asemenea, ţineţi cont de faptul că puteţi arde integral caloriile unei mese copioase, prin doar două ore de mers în pas rapid, sau 40 de minute de înot, sau 50 de minute de schi, sau 30 de minute de alergare, sau o oră de mers rapid pe bicicletă. Viaţa este mai frumoasă şi mai… lipsită de restricţii alimentare decât credem, este nevoie doar de un pic de dinamism pentru a scăpa definitiv de obsesia îngrăşarii.

Obezitatea – putem vorbi despre această boală, în condiţiile în care aveţi greutatea cu cel puţin 25% peste cea normală. În acest caz, exerciţiile fizice vor fi începute gradat, sub control medical şi, important, vor fi corelate cu alte metode de tratament (administrarea de plante detoxifiante, de remedii care favorizează eliminarea apei din ţesuturi, care accelerează în mod natural metabolismul etc.). Este foarte important să se înţeleagă că dietele de slăbit topesc muşchii, nu grăsimile, şi de aceea trupul devine inestetic. Numai mişcarea topeşte grăsimile şi întăreşte muşchii, formând o siluetă armonioasă.

Reumatismul – se tratează cel mai bine cu mişcare şi balneoterapie. De ambele puteţi beneficia din belşug, în peste 60 de staţiuni din România. Fie că folosim mişcarea în apă de mare de pe litoral, în bazinele cu apă sărată din staţiuni ca Amara, Sarata Monteoru, Lacu Sărat, sau în apă termală din zone, cum ar fi Băile Herculane ori Băile Felix, rezultatele sunt extraordinare. În toate aceste staţiuni, veţi găsi şi personal medical calificat, care să vă îndrume asupra celor mai adecvate exerciţii fizice, pentru afecţiunea reumatismală de care suferiţi.

Varicele – extinderea lor este oprită şi pot deveni mai puţin evidente folosind anumite procedee simple de cultură fizică medicală. Vara, mersul prin apă până la genunchi, tonifică muşchii gambei, pune în mişcare sângele stagnant şi face un masaj foarte fin şi eficient picioarelor. În sezonul rece, simpla urcare zilnică a scărilor în pas cât mai rapid este un excelent antrenament pentru gambe şi un stimulent al circulaţiei venoase din zona respectivă. De asemenea, înotul (fie el şi în piscină) este un adevărat elixir pentru circulaţia venoasă, ajutând la limitarea apariţiei şi chiar la dispariţia varicelor. Hemoroizii – în majoritatea cazurilor, cunosc o remisie rapidă atunci când tranzitul intestinal este reglat cu câteva remedii simple (regim alimentar cu multe crudităţi, administrare de tinctură de fructe de soc, consumul a 2 litri de apă pe zi) şi când se fac exerciţii fizice uşoare. Se recomandă, în mod special, alergarea în ritm moderat, plimbările îndelungate în pas rapid, ascensiunea montană. Toate acestea pun întreaga circulaţie venoasă în mişcare, împiedică stazele şi duc la o reducere semnificativă în volum a hemoroizilor în doar 1-3 zile. În cazul realizării zilnice, constante, a mişcării în aer liber, este aproape imposibil să ne confruntăm cu această afecţiune.

Viciul – fie că este vorba de alcoolism, dependenţa de tutun, de cafea sau chiar de droguri, sportul poate fi de un imens ajutor. Aceasta, pentru că în timpul efortului fizic, şi mai ales după acesta, în organism sunt eliberate anumite substanţe care induc stări de relaxare, de mulţumire, chiar de uşoară euforie. Exact stimulentele de care au nevoie cei care traversează crizele de dezintoxicare. Foarte eficiente sunt sporturile de echipă (baschet, handbal, volei, fotbal), tenisul, schiul fond şi alpin, canotajul.

Durerile de cap (cefaleea), migrena – În foarte multe cazuri, durerile de cap, stările de greaţă, vertij etc. apar din cauza insuficienţei oxigenări a organismului. Puteţi scăpa de această problemă, mergând zilnic în zone cu aer curat şi făcând sporturi care să vă facă să respiraţi mult şi amplu: alergare în pas rapid, mers pe bicicletă, patinaj, ascensiune montană.

Depresia – poate fi mult ameliorată atunci când facem efort fizic de mare intensitate, o perioadă de timp de 40-50 de minute. Fie că lucrăm la aparate într-o sală de fitness, că facem genuflexiuni, flotări şi flexii abdominale în serii lungi, acasă ori în aer liber, sau că jucăm baschet ori volei, efectele favorabile vor apărea numaidecât. Mii de oameni au reuşit să scape gradat de negura depresiei, pur si simplu punându-şi corpul (şi în mod reflex sufletul) să trăiască, să se mişte şi să respire. Medicii recomandă ca exerciţiile fizice intense să fie făcute măcar o dată la două zile, pentru menţinerea tonusului psihic la cote ridicate.

Anxietatea – se foloseşte un tratament surprinzător de eficient: jocul. Această terapie, deşi poate nu pare, este foarte serioasă: jucaţi cu pasiune, cât de des este posibil, volei, tenis, badminton, baschet ori fotbal, însă amintiţi-vă cât mai des că vă jucaţi, nu luaţi nimic în serios. De fapt, nici nu contează dacă pierdeţi sau câştigaţi, ci doar cum trataţi jocul. Jucaţi-vă inocent, permiţându-vă luxul să nu vă intereseze cine câştigă. Există clinici în Statele Unite, unde această terapie prin jocuri sportive a dat rezultate la fel de bune sau chiar mai bune şi mai stabile în timp, ca medicaţia sau ca procedurile psihoterapeutice standard. Cum este posibil acest lucru? Pe de-o parte, efortul fizic în sine este de natură să descarce tensiunea interioară, pe de altă parte, psihicul este pus astfel pe un alt făgaş decât cel al angoasei zilnice, jocul făcând psihicul să se deconecteze mai eficient decât orice alte metode. Există anumite categorii de bolnavi în cazul cărora chiar şi un efort fizic moderat poate fi dăunător sau chiar fatal. De pildă, pentru un bolnav de ischemie cardiacă, simpla urcare a două etaje pe scări, într-un ritm mai alert, poate fi fatală, declanşând o criză cardiacă. Apoi, există persoane cu afecţiuni articulare în faze avansate ori cu grave afecţiuni neurologice la care practicarea sporturilor este o imposibilitate fiziologică. Din fericire, şi în aceste cazuri, medicina a dezvoltat sisteme tot mai bune, tot mai bine adaptate de tratament prin efort fizic. La loc de frunte, se află kinetoterapia, adică terapia prin mişcare, o disciplină în care bolnavii sunt îndrumaţi de un specialist, pas cu pas, aşa încât să-şi recupereze capacitatea de efort fizic, făcând diverse exerciţii. În ultimii ani, kinetoterapia a căpătat o importanţă tot mai mare, ajungând ca în anumite afecţiuni să egaleze ca valoare operaţiile chirurgicale sau terapia medicamentoasă. Cum puteţi lua legătura cu un kinetoterapeut? În momentul de faţă, aproape toate spitalele judeţene din ţară au secţie de kinetoterapie, la fel ca şi mai multe baze de tratament din staţiunile balneare. Cu ajutorul acestui specialist, nu există contraindicaţii pentru exerciţiile fizice.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.