Despre vise si despre a visa!

a visa Cu totii stim ce este somnul, dar este foarte dificil sa ii dam o definitie. Somnul este lantul de aur care ne tine sanatatea si trupul impreuna”. Ne petrecem o treime din viata dormind si un somn bun in timpul noptii aduce un plus sanatatii corpului nostru. Nerespectarea orelor de somn este ceva comun in zilele noastre, si se datoreaza societatii si are efect asupra performantelor de la job.

Nerespectarea orelor de somn poate sa duca la incidente la job sau in timpul condusului, astfel apar probleme de sanatate semnificative.

Ele duc inevitabil la o stare generala proasta si pot sa afecteze dezvoltarea sociala.

Ce inseamna sa visezi? Visatul, ca si dormitul, este greu de definit si, unii specialisti prefera sa foloseasca termenul de “procesul de gandire in somn”, care inseamna toate perceptiile, emotiile si gandurile experimentate in timpul somnului.

de ce dormim?De ce visam? Scopul viselor este si la aceasta ora necunoscut! Teoriile psihologice nu le acorda nicio importanta reala, in timp ce teoriile psihanalitice sustin exact contrariul. Ceea ce se cunoaste este faptul ca unele medicamente pot sa intensifice visele sau cosmarurile, si aceasta stare este afectata de tipul de dormit sau de cauzele care disturba somnul. A visa este considerat, de asemenea, un proces de a consolida memoria.

Este normal sa nu visezi? Cu totii visam, doar daca creierul nu a suferit o trauma serioasa. Unii oameni isi pot aminti ce au visat peste noapte, iar altii, nu.

Ce inseamna sa visezi lucid? A visa lucid inseamna sa ai perceptia lucida a unui vis, uneori sa ai control direct asupra continutului unui vis. Acestea nu sunt cosmaruri. Unii psihologi folosesc aceasta tehnica a visarii lucide in terapie.

cosmaruriCe sunt cosmarurile? Cu totii avem cosmaruri. Ele sunt comune atat la copii, cat si la adulti. Cosmarurile provoaca neplaceri emotionale si ne infricoseaza implicand amenintarea de a supravietui, sentimentul de nesiguranta sau increderea in sine. Persoanele care au cosmaruri constant, pot sa se datoreze unei baze genetice, dar de obicei, ele se datoreaza unor probleme psihologice sau factori fundamentali de personalitate. Drogurile si alcoolul poate sa provoace cosmaruri de o frecventa si severitate ridicata.

Exista diferenta intre visele copiilor si cele ale adultilor? Visele copiilor difera de cele ale adultilor. Copii viseaza mai mult legat de animale, membrii familiei, si uneori chiar despre ei insisi. Copii au de asemenea emotii negative in timpului visului.

Au visele vreo semnificatie? Studiile au aratat ca este imposibil sa generalizezi can e vorba de visele individuale. Aceasta inseamna ca ceea ce visezi tu are o semnificatie doar pentru tine si sunt specifice vietii tale. Studiile facute legat de jurnalele de vise pastrate de unele persoane de-a lungul anilor, arata ca simbolurile in vise reprezinta o completare a experientele individuale din viata in vise. Unele vise, cum sunt acelea in care esti atacat sau urmarit, sunt comunte, dar ele reflecta doar o stare emotinala cunoscuta noua ca si “anxietatea”.

Unde poti citi despre vise si despre procesul de visare? Sigmund Freud, Carl Jung si Alfred Adler au fost primii care au adus subconstientul in atentia noastra in timpurile moderne, si lucrarile lor sunt un bun punct de plecare daca esti interesat de aspectele psihologice ale visatului.

Emil Cioran spunea “Oricine poate evada in somn, atunci cand visam suntem cu totii genii, in vis macelarul si poetul sunt egali.”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.